31 juli 2020

Beschikking LIV en LKV controleren

Kwam jij als werkgever in 2019 in aanmerking voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) of loonkostenvoordeel (LKV) voor één of meerdere werknemers? Je ontvangt dan uiterlijk 31 juli van dit jaar een beschikking. In de beschikking staat hoeveel LIV of LKV je ontvangt. Check de beschikking goed op eventuele fouten. Hoe doe je dit?

LIV en LKV

Het LIV is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werknemers die in 2019 een gemiddeld uurloon hadden tussen € 10,05 en € 12,58 en bedraagt maximaal € 2.000 per werknemer. Het LKV is een tegemoetkoming in de loonkosten van oudere en arbeidsbeperkte werknemers. Het LKV kan maximaal € 3,05 per uur bedragen en maximaal € 6.000 per jaar.

Voorlopige berekening 

Heb je recht op het LIV of LKV, dan heb je uiterlijk 13 maart 2020 een voorlopige berekening ontvangen. Deze kan afwijken van de definitieve berekening, bijvoorbeeld als je vóór 1 mei correcties hebt doorgegeven.

Check beschikking LIV en LKV

Zorg ervoor dat je de gegevens in de beschikking goed checkt met de gegevens in jouw salarisadministratie. Bij fouten in de berekening of wanneer werknemers op de beschikking ontbreken, dien je binnen zes weken in bezwaar te gaan. Correcties die je ná 1 mei hebt doorgegeven, zijn niet meer in de definitieve beschikking verwerkt.

Te veel ontvangen?

Heb je meer tegemoetkoming ontvangen dan waar je recht op hebt, dan ben je verplicht dit te herstellen. De Belastingdienst zal het teveel ontvangen bedrag dan van je terugvorderen. Herstel je een dergelijke fout niet, dan kan dit bij controle een navordering plus boete opleveren.

Heb je vragen over het LIV en LKV? Onze salarisadviseurs helpen je graag verder. Zij hebben de kennis in huis om je te kunnen adviseren over personeelssubsidies. Neem gerust contact met ons op.

Accountant
De uitdagingen variëren van zelfstandig relatiebeheer tot het coachen van het team. Het team bestaat uit een mooie mix van enthousiaste young professionals tot ervaren experts. Juist die young professionals willen veel van jou leren. 
Lees verder
arrow right
Belastingdienst onderzoekt onbelast verstrekken van koffiebeker
Werkgevers dienen plastic bekers bij faciliteiten zoals koffieautomaten en waterkranen te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Dit heeft ertoe geleid dat de Belastingdienst zich moest buigen over de kwestie of het verstrekken van koffiebekers op kantoor belastingvrij mogelijk is.
Lees verder
arrow right
Elektrische bedrijfsauto's: SEBA-aanvragen
Vanaf 23 april 2024 om 07.00 uur kunnen ondernemers die overwegen een volledig elektrische bedrijfsauto aan te schaffen, de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen. Deze subsidie kan oplopen tot maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Let op: Dit is het laatste jaar dat SEBA beschikbaar is.
Lees verder
arrow right
Job Reus

Job Reus

Fiscaal medewerker

Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right