Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

06 maart 2020

Werktijdverkorting vanwege coronavirus?

Heeft het coronavirus invloed op jouw bedrijf en heb je daardoor tijdelijk minder werk? Werktijdverkorting, ofwel deeltijd-WW, kan dan een oplossing bieden.

Coronavirus

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor bedrijven, en niet alleen voor die in 'besmette' gebieden. Ook afnemers en toeleveranciers kunnen hun omzet zien dalen als gevolg van het virus.

Werktijdverkorting

Als je tijdelijk minder werk hebt voor jouw werknemers en ontslag niet aan de orde is, kan werktijdverkorting mogelijk een oplossing bieden. Jouw werknemers krijgen dan voor de niet-gewerkte uren een uitkering via het UWV.

Let op!
Werktijdverkorting is uitdrukkelijk bedoeld als tijdelijke oplossing. Werktijdverkorting kan dan ook alleen maar betrekking hebben op een periode tussen 2 en 24 weken.

Bij een verwachte langere duur zal geen vergunning worden afgegeven. Ook moet naar verwachting minstens 20% van de arbeidscapaciteit niet worden benut.

Buitengewone omstandigheden
Werktijdverkorting is alleen mogelijk bij buitengewone omstandigheden die geen gewoon ondernemersrisico zijn. Het coronavirus kan zo'n buitengewone omstandigheid zijn voor uw bedrijf.

Vergunning

Een vergunning om werktijdverkorting toe te mogen passen, vraag je digitaal aan via de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (Let op: De site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is soms overbelast. Probeer het dan later opnieuw). Op het formulier moet je onder andere aangeven wat de oorzaak van de verminderde werkzaamheden is. Na het afgeven van de vergunning kun je voor jouw werknemers een WW-uitkering aanvragen via het UWV.

Heb je vragen over de mogelijkheid van werktijdverkorting, neem dan contact met ons op.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.Groeien

Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 

Lage WW-premie?

18-06-2020

Wanneer mag je de lage WW-premie betalen? Dit is het geval bij werknemers die op 31 december 2019 voor onbepaalde tijd bij je in dienst waren en geen oproepcontract hebben. Voorwaarde is dat je de arbeidsovereenkomst vóór 1 juli schriftelijk moet vastleggen.

Duurzame inzetbaarheid/verzuim

Met duurzame inzetbaarheid en verzuimmanagement voorkom, beheers en dring je verzuim terug.

WMO-verklaring

Voor financiering vanuit de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet geldt een plicht tot accountantscontrole. Benieuwd hoe onze aanpak voor jou werkt?

Rhona Wessels

Administratief medewerker