Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

Audit & assurance

WTZI: VERANTWOORDINGSPLICHT

Lever je zorg? En heb je een WTZi-toelating? Dan ben je vanuit de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) verplicht jaarlijks verantwoording af te leggen aan de overheidsinstantie CIBG over de manier waarop je het geld uit de Wet langdurige zorg (Wlz) en Zorgverzekeringswet besteedt. Daarnaast ben je gebonden aan specifieke verslaggevingsrichtlijnen. Zoek je een partij die samen met jou zorgt voor een juiste verantwoording die tijdig is ingediend? Dan is Omnyacc jouw partner in control!

WELK SOORT VERKLARING HEB JE NODIG?

Afhankelijk van de grootte van jouw organisatie heb je een samenstel, beoordelings- of controleverklaring nodig. Hieronder zie je wat van toepassing is op jouw organisatie.

OmvangZorginstellingRegionale AmbulancevoorzieningJeugdhulpaanbiederGecertificeerde instellingen
Micro-Controleverklaring-Samenstelverklaring
KleinBeoordelingsverklaringControleverklaringBeoordelingsverklaringBeoordelingsverklaring
(Middel)grootControleverklaringControleverklaringControleverklaringControleverklaring


WELK TYPE ORGANISATIE BEN JE?

Het is begrijpelijk als de termen micro, klein of (middel)groot nog niet gelijk bekend zijn. Jouw organisatie is micro als je aan twee van de volgende drie eisen voldoet:

 • De waarde van de activa is niet meer dan € 350.000
 • De netto-omzet over het boekjaar bedraagt niet meer dan € 750.000
 • Gemiddeld aantal werknemers over het boekjaar is minder dan 10

Een kleine organisatie ben je als je aan twee van de volgende drie eisen voldoet:

 • De waarde van de activa is niet meer dan € 6.000.000
 • De netto-omzet over het boekjaar bedraagt niet meer dan € 12.000.000
 • Gemiddeld aantal werknemers over het boekjaar is minder dan 50

Een (middel)grote organisatie ben je als je niet voldoet aan de criteria hierboven.

Assistent-accountant

Patrick de Lange

“Verleen je geen zorg meer die valt onder WTZi? Laat dan jouw WTZi-toelating zo snel mogelijk intrekken. Zo voorkom je mogelijk dat je een verantwoording nodig hebt. Je kunt daarna altijd een nieuwe toelating aanvragen.”

VOORKOM EXTRA BETALING: VOLDOE TIJDING AAN DE WTZI-VERPLICHTING

In het verleden hebben een groot aantal WTZi-instellingen te laat hun verantwoording aangeleverd. De Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ) komt dan om de hoek kijken. Vaak moet je dan op korte termijn (meestal 4 weken) aan je verplichtingen voldoen. Lukt dit dan alsnog niet, dan kan er een boete worden opgelegd. Voorkom dit en zorg dat je dit tijdig regelt!

Tip!

Val je als zorginstelling onder de WTZi? Dan moet je jaarlijks verantwoording afleggen. Kijk voor meer informatie op www.jaarverantwoordingzorg.nl.

STAPPENPLAN WTZI VERANTWOORDING

Het controleproces van de WTZi verantwoording is afhankelijk van het soort verklaring dat je nodig hebt. Kijk op de pagina’s hieronder en je weet welke stappen wij bij dit proces doorlopen:

Samenstelverklaring
Beoordelingsverklaring
Controleverklaring

  Assistent-accountant

  Lynn de Goede

  “Wil je zo min mogelijk administratieve lasten? Je kunt dan ook kijken naar de mogelijkheid om je organisatie op te splitsen. Zo maak je onderscheid tussen zorg- en andere opbrengsten. Voor dit laatste deel gelden dan minder eisen.”

  OMNYACC: JOUW PARTNER VOOR DE WTZI-VERANTWOORDINGSPLICHT

  Zoek je een partner die alles weet van de wet- en regelgeving rondom de zorg? Waar WTZi, Wlz en WNT gesneden koek is? Mede door onze ervaren specialisten is een samenwerking heel efficiënt te noemen. Wij denken oplossingsgericht binnen de kaders. Papierloze dossiers en digitale processen maken het praktisch. Ingewikkelde portals waar je verplicht mee moet werken vind je hier niet. Je kunt je stukken gewoon naar jouw vaste contactpersoon sturen. Want ja die heb je bij Omnyacc, jaar in jaar uit. Een mix van ervaren collega’s en jong talent, die bij jou op locatie werken. Zo heb je direct contact en kunnen we het proces zo strak mogelijk laten verlopen. Heb je een verklaring nodig bij de jaarrekening in het kader van de WTZi? Of heb een je een andere verklaring nodig? Onze controlespecialisten maken zich graag sterk voor je.

  Samen staan we sterk

  STEL DIRECT JE VRAAG

  Speciaal voor jou

  UITGELICHT

  Patrick de Lange

  Patrick de Lange

  Assistent-accountant

  Sander Schenk

  Sander Schenk

  Assistent-accountant

  Snelstart

  Snelstart

  SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
  Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

  Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

  Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
  Social Media

  Volg jij Omnyacc al?

  Linkedin Instagram Facebook