Audit & assurance

ADMINISTRATIEVE ORGANISATIE / INTERNE BEHEERSING (AO/IB)

Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Of heb je een goede basis nodig voor verantwoording aan bijvoorbeeld subsidieverstrekkers? Dan is een goed functionerende Administratieve Organisatie erg belangrijk. Heb je behoefte om jouw organisatie eens tegen het licht te houden of ben je het zat dat de gegevens die je uit de administratie haalt niet overeenkomen met jouw verwachting? Wij lopen graag met jou door de bestaande processen en voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.

WAT AO/IB PRECIES IN?

AO/IB is een geheel van processen en taken in jouw organisatie die een belangrijk onderdeel vormt van de beheersing van jouw administratieve organisatie. Het zorgt er in feite voor dat het risico op fouten in jouw administratie zo klein mogelijk wordt of zelfs wordt uitgesloten. Door het bestaan van interne beheersing ben je ‘in control’ en kun je er vanuit gaan dat de informatie op jouw dashboard ook de juiste is. Kortom, een goede blauwdruk van jouw onderneming. Denk bij AO/IB aan:

  • taakverdeling en functiescheidingen
  • risicomanagement
  • afleggen van verantwoording
Assistent-accountant

Paul Dekker

Bij de AO/IB gaat om intern zekerheid geven dat de opbrengsten juist, volledig en tijdig verantwoord zijn. Een zekerheid die eigenlijk doorlopend moet zijn. In de ideale situatie voer je elke maand zo’n controle uit. Hieruit vloeien dan vaak vele ideeën voor procesverbeteringen.”

Bekijk al onze specialisten >

GROEIENDE ORGANISATIE? GA AAN DE SLAG MET AO/IB

We zien dat bij organisaties die snel groeien vaak wordt vergeten om de interne organisatie mee te laten groeien. Bij groter worden hoort automatisch dat niet alles via de directeur gaat. Met een goed ingerichte Administratieve Organisatie waarborg je betrouwbare informatie. Wij kunnen je helpen bij het:

  • in kaart brengen van risico’s, kritische processen en beheersmaatregelen
  • inrichten van een effectieve wijze van besturen en toezicht houden op de organisatie (governance)
  • in kaart brengen en optimaliseren van ‘Cost of Control’ (en realiseren van kostenbesparing)

Wat is het verschil tussen AO/IB en AO/IC?

Niet iedereen weet precies het verschil tussen IB en IC. IB, Interne Beheersing, controleert niet alleen processen, maar beheerst en stuurt ze ook aan waar nodig. IC, Interne Controle, is dan ook een onderdeel van IB.

VAN RISICOMANAGEMENT TOT STAPPENPLAN

Wat zijn de essentiële onderdelen voor de AO/IB en wat kan weg zonder dat dit van invloed is op de kwaliteit? Met het doorlopen van onderstaande stappen beantwoorden we deze vraag. Bovenal kunnen we je voorzien van de nodige zekerheid en adviezen voor procesverbetering.

Stap 1 - Uitzoeken: in kaart brengen van bestaande processen

Stap 2 - Opbrengststromen (of ieder andere processtroom): beschrijven wie wat doet voor de belangrijkste stromen

Stap 3 - Risicomanagement: per processtap nagaan wat er fout kan gaan en welke impact dat heeft en verwijzen naar relevante punten uit contracten en wetgeving

Stap 4 - Controleplan: beschrijven welke controles je uitvoert om aan te tonen dat de opbrengsten juist, volledig en tijdig zijn verantwoord

Stap 5 - Controledossier: aanbieden van hulp bij het aanleggen van een intern controledossier

Stap 6 - Conclusie: afhankelijk van de wensen een compleet stappenplan met verbeterpunten aanleveren of deze bevindingen in gesprek doornemen


OMNYACC: JOUW PARTNER IN CONTROL

Zoek je een partner die snel kan schakelen en denkt in oplossingen? Hier vind je geen wachttijd, omdat ons team snel kan schakelen met alle verschillende disciplines binnen onze compacte organisatie. Houd je ook van efficiënt werken? Wij bijten ons niet vast in regels, maar denken oplossingsgericht binnen de kaders. Papierloze dossiers en digitale processen maken het praktisch. Alleen ingewikkelde portals waar je verplicht mee moet werken vind je hier niet. Je kunt je stukken gewoon naar jouw vaste contactpersoon sturen. Want ja die heb je bij Omnyacc, jaar in jaar uit. Een mix van ervaren collega’s en jong talent, die bij jou op locatie werken. Zo heb je direct contact en kunnen we het proces zo strak mogelijk laten verlopen. Wil je jouw organisatie eens tegen het licht houden? Onze controlespecialisten maken zich sterk voor jouw AO/IB.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Ard Groot

Ard Groot

Accountant

Paul Dekker

Paul Dekker

Registeraccountant

Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
LinkedIn

Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

Omnyacc op LinkedIn volgen

Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?