Juridisch advies

HUWELIJKSE VOORWAARDEN: BEPERK DE RISICO'S

Ben jij ondernemer en ga je trouwen? Of ben je al getrouwd en start je binnenkort jouw eigen bedrijf? Trouwen en het ondernemerschap kunnen bij een faillissement of echtscheiding zorgen voor financiële problemen. Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden beperk je deze risico’s. Jij en je partner kunnen afspraken maken over bijvoorbeeld verdeling van inkomen en (ondernemings)vermogen. Ook is het mogelijk om regelingen te treffen ter bescherming van je onderneming tegen de gevolgen van echtscheiding of ter bescherming van je partner tegen mogelijke bedrijfsschulden. Onze specialisten kunnen je adviseren en begeleiden bij het hele traject van huwelijkse voorwaarden, zodat jij tijdens of na het huwelijk rustig verder kunt ondernemen.

GEMEENSCHAP VAN GOEDEREN: SAMEN DELEN

Heb jij geen huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan ben je getrouwd in gemeenschap van goederen. Er is wel een verschil of je voor of na 1 januari 2018 bent getrouwd.

Voor 1 januari 2018 getrouwd 

Zijn jullie voor 1 januari 2018 getrouwd en hebben jullie geen huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan zijn jullie getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden op één hoop. Dit betekent ook dat de onderneming als gezamenlijk wordt gezien. Bij een onverhoopte echtscheiding moet de waarde van je onderneming worden gedeeld met je (ex-)partner.

Op of na 1 januari 2018 getrouwd

Zijn jullie op of na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden? Dan zijn jullie in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Alles wat je voor je huwelijk al privé had blijft privé, evenals schenkingen en erfenissen. Alles wat jullie daarna verkrijgen wordt gemeenschappelijk.

Estate planner

Bianca de Kooker

“Ga je binnenkort trouwen?Wil je toch liever de algehele gemeenschap van goederen? Dan zul je hiervoor huwelijkse voorwaarden moeten laten opstellen. Het beste is om dit voorafgaande aan je huwelijk te doen. Ook tijdens je huwelijk kan je huwelijkse voorwaarden laten opstellen of aanpassen. Wij kunnen het traject richting de notaris begeleiden.”

Bekijk al onze specialisten >

HUWELIJKSE VOORWAARDEN: EEN GEZAMENLIJKE OVEREENKOMST

Veel ondernemers denken ‘het zit wel goed in ons huwelijk en wij gaan niet uit elkaar’. Toch is dit een grote valkuil. Als onze specialisten ze een spiegel voorhouden en vragen: stel je zou morgen scheiden en je moet alles gaan verdelen, hoe ga je dit dan doen? Wat moet je dan uit je bedrijf halen en is dat financieel haalbaar? Vaak schrikken ze van de uitkomsten. Om bij een onverhoopte echtscheiding niet voor financiële verrassingen te komen staan, kun je samen met je partner duidelijke afspraken maken, bijvoorbeeld over je bezittingen en schulden. Je kunt ervoor zorgen dat de onderneming van jou blijft. Zo houd je zakelijk en privé gescheiden.

Bianca de Kooker: “Je kunt jouw huwelijkse voorwaarden altijd aanpassen. Als je nog geen huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld maar wel al getrouwd bent, kun je deze tijdens het huwelijk alsnog laten opstellen. Regel het goed, voordat het te laat is.” Twee voorbeelden van belangrijke afspraken die je kunt vastleggen in je huwelijkse voorwaarden zijn:

  • Je partner kan bij een echtscheiding geen aanspraak maken op het ondernemingsvermogen
  • Je kunt het privévermogen van je partner veilig stellen voor schuldeisers

Een veel voorkomend misverstand, aldus Bianca de Kooker, estate planner: “Veel ondernemers denken dat als zij trouwen in de beperkte gemeenschap van goederen dat het ondernemingsvermogen dat vóór trouwen privébezit was, bij echtscheiding niet hoeft te worden gedeeld met de (ex-)partner. Wat ondernemers vaak niet weten is dat zij als ondernemende echtgenoot een ‘redelijke vergoeding’ verschuldigd zijn aan de gemeenschap voor de kennis en arbeid die hij in de onderneming steekt. Wat die redelijke vergoeding is, zal uiteindelijk in de rechtspraak moeten worden uitgemaakt. Het risico bestaat dat de ondernemende echtgenoot forse bedragen uit de onderneming moet vrijmaken, waardoor de continuïteit van de onderneming in gevaar komt.”

DE VOORDELEN VAN HUWELIJKSE VOORWAARDEN

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden heeft voor jou als ondernemer veel voordelen, namelijk:

  • je komt niet voor financiële verrassingen te staan
  • de bedrijfscontinuïteit komt niet in het geding
  • na overlijden kan dit een besparing van erfbelasting opleveren
  • het geeft je rust tijdens het huwelijk
  • kleinere kans op vechtscheiding, mocht het onverhoopt niet goed gaan

Let op!

Controleer regelmatig of de huwelijkse voorwaarden nog kloppen en aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Daarnaast is het van belang om jaarlijks na te gaan of je de inhoud van je huwelijkse voorwaarden (nog) naleeft.

IN HET HUWELIJKSBOOTJE MET OMNYACC? 

Onze specialisten begeleiden je bij het hele traject. Van het opstellen van huwelijkse voorwaarden tot de jaarlijkse controlevoering. Door veel persoonlijk contact leren wij jou en je onderneming kennen. Hierdoor kunnen wij eenvoudig onze dienst op maat uitvoeren. Elke klant, elk bedrijf en elke situatie is uniek. Stap jij met ons in het huwelijksbootje? Wij nemen jouw zorgen uit handen.

LinkedIn

Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

Omnyacc op LinkedIn volgen

Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?