TIPS OM TE GROEIEN
Maak je een groei door? Dan is een helder doel voor ogen heel belangrijk. Groeien gaat namelijk niet (altijd) vanzelf. Daarnaast is het ook van belang dat je:
- niet alleen maar werkt ín jouw bedrijf, maar ook áán jouw bedrijf/merk. Maak plannen, werk deze uit en zorg dat je zichtbaar bent en blijft.
- blijft (als je er voor open staat) leren en groeien, zowel als onderneming en als ondernemer. Dat kan met steun van bijvoorbeeld ervaren ondernemers die weten wat je meemaakt tijdens de groei van een bedrijf. Zoek in Omnyacc jouw sparringspartner, blijf leren en evalueren.
- op zoek gaat en blijft gaan naar wat jouw dienst/product nou zo speciaal maakt; kun jij jouw klanten iets bieden wat nieuw/innovatief is?
- kijkt naar welke werknemers en competenties je nu nodig hebt in je team, en welke werknemers en competenties je straks nodig hebt als je gaat groeien.
- samenwerkt met mensen die jou kunnen versterken (dat kan door eenmalige opdrachten of door mensen in dienst te nemen) in plaats van afremmen.
GROEIEN: WELKE ZAKEN ZIJN BELANGRIJK?
Maak je met jouw onderneming een groei door? Dan verandert er een hoop. Het is belangrijk om de consequenties van deze groei in kaart te brengen. Er komen namelijk allerlei zaken op je af die je hiervoor niet aan hoefde te denken of te regelen. Wij zetten ze voor je op een rij.
Opstellen jaarrekening
Ben je zo gegroeid dat je nu verplicht bent om verantwoording af te leggen aan de Belastingdienst? Dan is het tijd dat er voor jouw onderneming een jaarrekening wordt opgesteld. Misschien ben je zelfs zo gegroeid dat je ook een controle nodig hebt. Wij beschikken over de AFM-vergunning om deze wettelijke controles uit te voeren. Daarnaast leren wij jou de cijfers lezen en vertalen naar de business en bedrijfsvoering.
Dagelijks zicht op jouw cijfers
Nu jouw onderneming groeit is het belangrijk om grip te houden. Je wilt natuurlijk een stabiele onderneming opbouwen. Voor het maken van de juiste beslissingen is tijdig bijsturen van belang. Financiële rapportages kunnen je hierbij helpen. Ze geven je inzicht tot in detail. Met deze gedetailleerde informatie duurt het even om te weten te komen hoe jouw bedrijf ervoor staat. Daarom is dashboarding in het leven geroepen. Jouw financiële rapportages vertalen we in een online dashboard zodat jij in één oogopslag jouw cijfers inzichtelijk hebt. Deze visuele weergave kun je 24/7 bekijken. Hierdoor is snel schakelen naar de bedrijfsvoering makkelijker en kost het je minder tijd dan voorheen.
Personeel in dienst? Regel je personeelszaken
Ineens is het niet meer haalbaar om alle werkzaamheden zelf uit te voeren. Je hebt personeel nodig. Dit betekent dat je werkgever wordt. Allerlei personeelszaken komen op je af. Een strategisch personeelsplan zorgt voor de juiste balans van jouw personeelszaken. In eerste instantie moet je bepalen wie je nodig hebt en op welke posities, maar hoe doe je dit? En hoe moet je personeel werven en vind je de juiste werknemers met de juiste kwaliteiten? Een goed werving- en selectieproces is daarbij van groot belang. Met het aannemen van personeel kom je direct in aanraking met een arbeidsovereenkomst, personeelsreglement en arbeidsvoorwaarden. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken. Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling, dragen bij aan het behoud van je personeel. Ook bij ziekte en zeer ben je als werkgever financieel verantwoordelijk. Daarom is het investeren in duurzame inzetbaarheid en verzuim essentieel voor vitale, tevreden en gelukkige werknemers. De HRM-specialisten van Omnyacc kunnen jou daar bij helpen door het opzetten van een strategisch personeelsplan. Een stappenplan dat wordt afgestemd op jouw doelstellingen als ondernemer.
Zorg dat je goed verzekerd bent
Wanneer je groeit en personeel in dienst hebt, is het belangrijk dat je als werkgever goed verzekerd bent. Wat als een medewerker een ongeval krijgt, arbeidsongeschikt of ziek wordt? Als werkgever ben je hier financieel verantwoordelijk voor. De kosten kunnen hoog oplopen. Daarom is het erg belangrijk dat je kijkt naar inkomens- en verzuimverzekeringen om de risico’s zo goed mogelijk te beperken.