Schenkingen kun je op verschillende manieren doen. Denk hierbij aan:
- Schenking van geld of goederen
Naast het schenken van een geldbedrag kun je ook goederen schenken. Denk bijvoorbeeld aan het schenken van een huis, een schilderij, inboedel of een auto.
Wil je schenken, maar kun je nog niet het gehele bedrag in contanten aan jouw kind geven? Dan kun je overgaan op een notariële schuldigerkenning uit vrijgevigheid, ook wel bekend als papieren schenking. Je erkent een bedrag schuldig te zijn aan jouw kind dat pas opeisbaar is na jouw overlijden. Voordeel is dat je blijft beschikken over het (geschonken) vermogen en toch handig gebruikmaakt van de vrijstellingen in de schenkbelasting. Om met deze schenking ook erfbelasting te besparen, moet je jouw kind wel jaarlijks daadwerkelijk 6% rente betalen.
VOORWAARDEN VERBINDEN AAN SCHENKING
De wijze waarop je schenkt is afhankelijk van je persoonlijke wensen en omstandigheden. Daarnaast kun je nog bepaalde voorwaarden aan de schenking verbinden. Denk hierbij aan:
- Schenking onder uitsluitingsclausule
Het kan gebeuren dat een schenking via het huwelijksgoederenregime of een samenlevingscontract onbedoeld bij de partner van jouw (klein)kind terechtkomt. Dit voorkom je door bij de schenking een uitsluitingsclausule op te nemen, zodat de schenking eigendom blijft van jouw (klein)kind. Is jouw kind getrouwd op of na 1 januari 2018? Dan valt jouw schenking niet meer in de huwelijksgemeenschap, tenzij jouw kind en diens partner dit in de huwelijkse voorwaarden bepalen. In die situatie is de uitsluitingsclausule nog wel nodig.
Bij een herroepelijke schenking heb je de mogelijkheid om de schenking op een later moment ongedaan te maken. Herroepen is niet mogelijk bij een schenking van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning van € 103.643 (2020). Het herroepen van een schenking kan soms fiscaal nadelige gevolgen met zich meebrengen. Laat je hier vooraf goed over informeren.
Bij een schenking onder bewind wordt het geld dat jij aan je (klein)kind schenkt beheerd door iemand anders van boven de 18 jaar. Je kunt zelf bepalen wie je tot bewindvoerder benoemt. Dit kun jij ook zelf zijn. Je legt tevens vast tot welke leeftijd het geschonken vermogen onder bewind blijft staan. Wél heeft je (klein)kind altijd de mogelijkheid om vijf jaar na zijn 18e
verjaardag de kantonrechter te verzoeken om het bewind stop te zetten.
ANDERE MOGELIJKE SCHENKINGEN
Wist je dat ook in privé belastingvrij kunt schenken aan een goed doel, zoals aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s)? Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag je de gift aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Ook is het mogelijk om een gift te doen vanuit de bv. Dan moet je een onderscheid maken tussen een gift met een zakelijk karakter en een gift uit vrijgevigheid. Giften met een zakelijk karakter kunnen tot de bedrijfskosten worden gerekend als ze een direct bedrijfsbelang hebben. Denk hierbij aan uitgaven voor reclame voor bijvoorbeeld sponsoring van een sportvereniging. Bij een gift uit vrijgevigheid staat er niet direct een tegenprestatie tegenover. Bijvoorbeeld de donatie aan het Nederlandse Rode Kruis. Voor giften met een zakelijk karakter is er geen maximum aan de aftrek gesteld. Voor giften uit vrijgevigheid bestaat wél een maximale aftrek.