Juridisch advies

ARBEIDSOVEREENKOMST EN PERSONEELSREGLEMENT

Heb jij jouw arbeidsovereenkomsten juridisch juist opgesteld? En heb je alles vastgelegd, zoals bijvoorbeeld de proeftijd of het concurrentiebeding? Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers. Daarom is het belangrijk dit correct en secuur op te stellen. Een rammelende arbeidsovereenkomst kan je problemen opleveren en kan zelfs leiden tot een rechtszaak. Als ondernemer sta je dan niet sterk. Een personeelsreglement kan je helpen jouw personeelszaken te verduidelijken. Aanpassingen in een personeelsreglement geldt voor alle medewerkers. Dit voorkomt het aanpassen van alle arbeidsovereenkomsten.

HRM-adviseur

Casper Müller

“Als de basis niet goed is, kom je later in de problemen. Een goede arbeidsovereenkomst is een investering die zich later altijd terugbetaalt.“

ARBEIDSOVEREENKOMSTEN EN REGLEMENTEN: HET VERSCHIL

Een arbeidsovereenkomst is het contract dat je afsluit met een werknemer waarbij er in dienst van de werkgever arbeid wordt verricht tegen loon. Eigenlijk het fundament voor een goede samenwerking. Hierin vermeld je belangrijke zakelijke informatie. Bijvoorbeeld welke cao van toepassing is op het dienstverband en welke arbeidsvoorwaarden er gelden voor de werknemer. Het personeelsreglement is het verlengstuk van de arbeidsovereenkomst. Hierin leg je de interne regels en richtlijnen vast op het gebied van personeelszaken. Je kunt van a tot z details opnemen over alles wat je niet in je arbeidsovereenkomst wilt vastleggen. Meestal wordt een arbeidsovereenkomst meer zakelijk gehouden en ga je specifieker in op de zaken in het personeelsreglement. Het personeelsreglement zijn eigenlijk de spelregels van je organisatie. 

Vennoot en pensioen- en HRM-adviseur

Harold Steunebrink

"Het is belangrijk om een personeelsreglement te hebben. Hierin leg je ook vast wat jij als werkgever verwacht van je werknemers. Daarnaast komen kernwaarden, gedragsregels en een door jou gewenste bedrijfscultuur aan bod."

ARBEIDSOVEREENKOMST: VAN PROEFTIJD TOT CONCURRENTIEBEDING

Dit zijn de belangrijkste punten die in een arbeidsovereenkomst staan:

 • Naam en woonplaats van werknemer en werkgever
 • Locatie van de werkzaamheden
 • Functie werknemer en de inhoud hiervan
 • Datum waarop werknemer in dienst treedt
 • Proeftijd
 • Duur van de arbeidsovereenkomst
 • Salaris en uitbetaling
 • Aantal werkuren
 • Aantal verlofuren
 • Opzegtermijn
 • Cao die van toepassing is
 • Of er een pensioenregeling van toepassing is
 • Geheimhoudingsplicht
 • Concurrentiebeding

PERSONEELSREGLEMENT: DE INHOUD

In het personeelsreglement staan zaken als:

 • Je missie, visie, strategie en kernwaarden
 • Hoe je vakantie en vrije dagen regelt
 • Cultuur van de organisatie
 • Verzuimprotocol
 • Deelname aan voorzieningen
 • Flexibele werktijden of thuiswerken
 • BHV
 • Veiligheidsprotocollen
 • Opleiding en ontwikkeling
 • Cafetariasysteem
HRM-adviseur

Ynte Koopal

“Als je alles in een arbeidsovereenkomst noteert en er veranderen zaken, zal je alle arbeidsovereenkomsten opnieuw moeten laten tekenen. Bij een personeelsreglement hoeft dit niet. Daarom is een personeelsreglement de juiste aanvulling op een arbeidsovereenkomst."

Bekijk al onze specialisten >

IS BEGELEIDING BIJ ARBEIDSOVEREENKOMSTEN NODIG?

Arbeidsovereenkomsten moeten aan bepaalde eisen voldoen. Wat je van internet plukt is vaak niet up-to-date en je weet ook niet of de informatie correct is. De wet- en regelgeving rondom arbeidsrecht veranderd continue. Op 1 januari zijn er weer nieuwe regels rondom arbeidsrecht gekomen met de komst van de Wet arbeidsmarkt in balans. Daarom is het verstandig om ons in te schakelen. Kennis van de wet is noodzakelijk bij het opmaken van een goede arbeidsovereenkomst. Wanneer je jouw arbeidsovereenkomsten niet goed regelt, kun je in de problemen komen. Dit kan leiden tot rechtszaken. Denk aan problemen als een verkeerd genoteerde proeftijd of geen mogelijkheid tot tussentijdse opzegging. Onze juristen en HRM-adviseurs hebben verstand van zaken en kunnen je hierbij helpen. Net als bij de beëindiging van een arbeidsovereenkomst.

Let op!

In een arbeidsovereenkomst moet de functieomschrijving goed zijn. Ook de vermelding op de loonstrook. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je ooit een collectief bedrijfseconomisch ontslag hebt, waarin je alle ‘sales medewerkers’ ontslaat. Als een medewerker vervolgens als ‘communicatieadviseur’ op contract staat, mag je hem niet ontslaan onder het collectief ontslag.

EEN OVEREENKOMST MET OMNYACC?

Onze juristen en HRM-adviseurs hebben de kennis in huis om jou te begeleiden bij het opstellen van juiste arbeidsovereenkomsten en personeelsreglementen. Van het checken onder welke cao jij valt tot het bepalen van de grote van jouw secundaire arbeidsvoorwaardenpakket. Alles wordt bij ons juridisch getoetst. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Wijnand Breuker

Wijnand Breuker

Accountant-administratieconsulent

Suzanne Kroes

Suzanne Kroes

HRM-adviseur

Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Linda Vroling

Linda Vroling

Salaris- en personeelsadviseur

LinkedIn

Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

Omnyacc op LinkedIn volgen

Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

ALTIJD IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?