Accountancy & administratie

BEDRIJFSWAARDERING: DIT IS JOUW BEDRIJF ÉCHT WAARD

Ben je van plan om je bedrijf te verkopen? Is er sprake van een geschil of een overname? In meerdere gevallen is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Want voordat je jouw bedrijf verkoopt, splitst of kiest voor een fusie wil je natuurlijk wel de échte bedrijfswaarde kennen. Zo sta je sterk in elke onderhandeling. Simpele methodes die historische cijfers zoals de nettowinst als uitgangspunt nemen, zijn zeker niet altijd de juiste. Benieuwd hoeveel jouw bedrijf écht waard is? Aad Dobbe, één van de gecertificeerde Register Valuators van Omnyacc, geeft je een realistisch beeld met behulp van de Discounted Cashflow Methode (DCM).

WANNEER HEB JE EEN BEDRIJFSWAARDERING NODIG?

De meest voorkomende waardebepaling is bij de overdracht van aandelen in een onderneming. Denk hierbij aan:

  • bedrijfsovername
  • management buy-out
  • bedrijfsopvolging
  • boedelscheiding, echtscheiding
  • vererving

Verder speelt waardebepaling een rol bij:

  • het vaststellen van economische schade
  • fiscale kwesties
  • gerechtelijke procedures
  • het invoeren van aandelen- en optieregelingen


DISCOUNTED CASHFLOW METHODE: EEN REALISTISCH BEELD
 

De waarderingsmethode die wij gebruiken is de Discounted Cashflow Methode. Deze methode geeft het meest zuivere beeld van de waarde van een onderneming, doordat hierbij rekening gehouden wordt met de toekomst. Iets complexer, maar wel een stuk realistischer. “Onze methode neemt de toekomstige geldstromen als vertrekpunt. Dit geeft een veel realistischer beeld van de werkelijke bedrijfswaarde”, vertelt Aad Dobbe. Wil je meer weten over bedrijfswaardering? Stel onze collega Aad Dobbe of Kees Kaptein dan direct een vraag over het bepalen van de waarde van jouw bedrijf!

Tip!

Vanwege het specialistische karakter van bedrijfswaarderingen biedt Omnyacc je de expertise van eigen gecertificeerde Register Valuators, aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NIRV).

COMPLEET INZICHT MET EEN WAARDERINGSRAPPORT

Voor een compleet totaalplaatje kijken we niet alleen naar de kasstromen, maar ook naar de samenhangende ondernemingsrisico’s, de grondige kennis van jouw onderneming en de omstandigheden waarin je opereert. Aad: “Dit verwerken we in een waarderingsrapport. Met dit rapport krijg je inzicht in de gehanteerde uitgangspunten, gebruikte informatie en de wijze van berekenen van de economische waarde van jouw onderneming. Dit steken we in aan de hand van de opdracht die we krijgen en waar de bedrijfswaardering voor nodig is. Uiteindelijk volgt hier de bedrijfswaarde uit.”

Bekijk al onze specialisten >

JOUW BEDRIJFSWAARDE VERHOGEN? ZO DOEN WE DAT!

Aad: “Wanneer je jouw bedrijf wilt verkopen wil je natuurlijk een zo hoog mogelijke bedrijfswaardering krijgen. Dit verhoogt de verkoopprijs van jouw onderneming. De bedrijfswaarde kun je op meerdere manieren verhogen. Een manier is de cashflow optimaliseren. Dit doe je onder andere door te onderzoeken welke onderdelen in de onderneming cruciaal zijn voor het succes. Optimaliseer deze onderdelen en de bedrijfswaarde stijgt. Kijk ook goed naar je kwetsbaarheden. Verhelp ze waar mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van afhankelijkheden van één of enkele leveranciers en afnemers. Ook is het belangrijk dat de managementinformatie op orde is. ”


MÉÉR DAN DE WAARDE VAN EEN BEDRIJF BEPALEN

De waarde van een bedrijf bepalen is iets wat Aad al meer dan 10 jaar doet. Hij heeft een groot aantal waarderingen uitgevoerd in vrijwel alle bedrijfssectoren. “Het voordeel is dat wij de bedrijfswaardering vaak voor Omnyacc klanten uitvoeren. Wij hebben dan al uitgebreide kennis over de onderneming en daarmee deze juiste gegevens in ons bezit. De kosten voor het inzamelen van de gegevens liggen daarom lager. Ook scheelt het dat we de klant na de waardebepaling gelijk verder kunnen helpen bij het gehele traject van bijvoorbeeld bedrijfsovername, herstructurering van de (fiscale) structuur, nalatenschap of overdracht op de volgende generatie. Hulp van begin tot eind.”

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financiële administratie
Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Lees verder
arrow right
Accountant Zwaagdijk
Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Lees verder
arrow right
Begeleiden belastingcontrole
Staat de Belastingdienst binnenkort bij jou op de stoep voor een controle? Dat kan, want per jaar controleren zij tienduizenden ondernemers.
Lees verder
arrow right
LinkedIn

Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

Omnyacc op LinkedIn volgen

Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?