Juridisch advies

ARBEIDSVOORWAARDEN EN CAO: ZORGT VOOR MINDER VERLOOP

Zijn jouw arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk voor je medewerkers? Ben je gebonden aan een cao of kan je zelf een arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen? Goede arbeidsvoorwaarden zorgt voor tevreden medewerkers. Hierdoor beperk je het verloop binnen jouw organisatie. Weet je niet of je als werkgever verplicht bent een cao te volgen? Of twijfel je welke cao voor jouw bedrijf van toepassing is? Zoek niet langer naar de speld in deze juridische hooiberg. Onze specialisten zijn bekend met veel cao’s in diverse branches, zoals bijvoorbeeld in de agrarische sector, de horeca, metaal en techniek, de bouw en de uitzendbranche.

CAO EN ARBEIDSVOORWAARDEN: WAT BIEDEN WIJ AAN?

Samen met jou kijken we naar de verschillende opties wat betreft cao’s. Hierbij kun je denken aan:

  • Onderzoeken of je verplicht bent een cao te volgen
  • Advies bij naleving van cao-controles
  • Juridische bijstand bij cao-controle
  • Hulp bij gerechtelijke procedures of cao’s
  • Loonvorderingen op grond van de cao en vorderingen over nakoming van de cao
  • Opstellen van algemeen verbindend verklaarde cao
  • Adviseren over passende arbeidsvoorwaarden 
  • Opstellen van een arbeidsvoorwaardenreglement

CAO: AFSPRAKEN OVER ARBEIDSVOORWAARDEN

In de cao, collectieve arbeidsovereenkomst, worden afspraken gemaakt tussen werkgevers en werknemers over arbeidsvoorwaarden. Wanneer je een arbeidsovereenkomst sluit met een werknemer zet je daarin welke cao van toepassing is. Bij het maken van afspraken over arbeidsvoorwaarden kun je denken aan:

WAAROM ADVIES OVER CAO EN ARBEIDSVOORWAARDEN?

Veel ondernemers denken “Of de cao van toepassing is? Dat google ik wel.” Toch kan een verkeerde keuze tot grote gevolgen leiden. Vennoot, HRM- en pensioenadviseur Harold Steunebrink: “Als je de verkeerde cao hanteert met een andere minimumloontabel, kan het zijn dat je jaren een te laag salaris hebt uitgekeerd door het volgen van een foutieve salarisschaal. Dit heeft loonvorderingen tot gevolg. Dit kan tot vijf jaar terug gaan." Ook heeft een cao vaak een verplicht pensioenfonds waarbij je je moet aansluiten. Als je een verkeerde cao hanteert kan dat je tot jaren terug pensioenverplichtingen kosten. Daarnaast levert een goede cao en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden je veel op:

  • minder verloop in je personeelsbestand
  • je trekt eerder potentiele werknemers aan
  • je behoudt huidige werknemers
  • je creëert werkgeluk
  • dit wordt gezien als goed werkgeverschap

CAO GEBONDEN?

Een cao kan gelden voor een bedrijf of voor een hele bedrijfstak. Dit ligt eraan of je gebonden bent aan een bepaalde cao, of dat je zelf een arbeidsvoorwaardenpakket kan samenstellen. Wanneer je gebonden bent aan een cao, is het arbeidsvoorwaardenpakket bepaald. Een algemeen verbindend verklaarde cao gaat voor op wat in de arbeidsovereenkomst met de werknemer is afgesproken. Als werkgever kun je dit pakket wel upgraden als het een minimum cao betreft. Dan is er ruimte of te wijken ten gunste van de werknemer. Een reden om dit te willen doen is om bijvoorbeeld werknemers te behouden of talent aan te trekken. Wanneer er geen cao van toepassing is op jouw bedrijf of bedrijfstak, kun je een eigen arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen dat matcht bij jouw bedrijf. Je houdt hierbij rekening met de wensen van jouw medewerkers om hen te houden en te werven. Deze arbeidsvoorwaarden worden vastgesteld in het personeelsreglement.

HRM-adviseur

Irene Meereboer

“Het toepassen van een cao en de uitleg daarvan, waaronder algemeen verbindend verklaring en nawerking, kunnen tot lastige juridische discussies leiden. Wij denken graag met je mee."

Bekijk al onze specialisten >

DE WET OF DE CAO?

Het kan voorkomen dat er wetsbepalingen zijn die toestaan dat hier per cao van wordt afgeweken. Vaak hebben cao’s een minimumkarakter. Je mag hierdoor bijvoorbeeld niet minder loon geven dan in de cao staat vermeld. Meer loon en betere arbeidsvoorwaarden mag je altijd vastleggen. Houd je aan de gemaakte afspraken, want de cao moet nageleefd worden. De ondernemingsraad (OR) heeft de plicht om dit te controleren.


OMNYACC, JOUW CAO-VRAAGBAAK?

Onze HRM-adviseurs en juristen adviseren jou over aantrekkelijke voorwaarden en welke rechten en plichten je hebt als werkgever. Zij hebben kennis van veel cao’s. Door de combinatie van accountancy, salarisadministratie en juridisch advies kunnen wij goed bekijken of een cao wel of niet aansluit bij jouw organisatie en wat wenselijk is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Inge Spaan-Fluiter

Inge Spaan-Fluiter

Salaris- en personeelsadviseur

Echtscheiding
Onze juristen kunnen je begeleiden in het scheidingstraject en helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Lees verder
arrow right
Ynte Koopal

Ynte Koopal

HRM-adviseur

Bedrijfswaardering
Bij de verkoop of overname van een bedrijf is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Benieuwd wat jouw bedrijf écht waard is? 
Lees verder
arrow right
Subsidies
Er zijn ruim 3.000 subsidies in Nederland, alleen zijn nog veel mogelijke subsidies en regelingen onbekend. Maak jij al gebruik van de mogelijkheden?
Lees verder
arrow right
LinkedIn

Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

Omnyacc op LinkedIn volgen

Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?