Ben je financieel verantwoordelijk voor een organisatie die vanuit gemeenschapsgeld wordt gefinancierd? Dan ben je vaak verplicht om verantwoording af te leggen over de besteding van dit geld. Voor onder andere financiering vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet kan een plicht tot accountantscontrole gelden. Dit controleproces is intensief. Daarom is de keuze voor de juiste partij erg belangrijk. We horen regelmatig dat klanten onze aanpak als prettig ervaren. Persoonlijk waar mogelijk en digitaal als dit praktisch is. Bij ons vind je directe, korte lijnen met jouw vaste controleteam. Benieuwd hoe dit voor jou kan werken?
De Wmo controle richt zich vooral op de geleverde productie, de tarieven en de rekenkundige juistheid van de opgave. De deadline voor het indienen van jaarlijkse verantwoordingen is voor de meeste gemeenten op uiterlijk 1 april van het volgende jaar.
Er bestaat een landelijk accountantsprotocol Wmo waar wij als accountants aan moeten voldoen. Veel gemeenten werken volgens dit protocol. Het helpt hen om hun administratieve lasten te beperken. De verantwoording en de accountantscontrole wordt hierdoor namelijk op dezelfde manier aangeleverd. Er zijn ook uitzonderingen waar de gemeente zelf een protocol aanbiedt.
“Zowel met het landelijk protocol als veel lokale protocollen hebben we ervaring. Ook weten we precies waar de subsidieverstrekkers naar op zoek zijn. Dit maakt dat we het proces zo efficiënt mogelijk kunnen insteken.”
Persoonlijk en transparant, daar staan wij voor. Zowel op gebied van de samenwerking met jouw controleteam, de aanpak van de controle en de prijsstelling. Wij zijn de juiste partner voor jou als je:
Voor de controle van de zorgverantwoordingen zijn landelijke accountantsprotocollen opgesteld waar wij als accountant aan moeten voldoen. Het controleproces bestaat globaal uit vier stappen. Dit zijn geen afgebakende stappen. Ze lopen vaak in elkaar over. We sommen ze kort voor je op:
Stap 1 - Opdrachtacceptatie: na het zetten van de handtekening en eventueel contact met de vorige accountant bespreken we de planning, het budget en het controleteam.
Stap 2 - Risicoanalyse en planning: in deze fase halen we zoveel mogelijk informatie over de organisatie naar boven. Op basis van de risicoanalyse en het verkregen inzicht in de organisatie plannen we de verdere controlewerkzaamheden.
Stap 3 - Wmo controle: hier voeren we de detailwerkzaamheden uit ten aanzien van de zorgverantwoording. We toetsen de interne beheersingsmaatregelen en we controleren of de zorgprestaties juist en volledig in de verantwoording zijn opgenomen.
Stap 4 - Afronding en controleverklaring: na afronding van de controlewerkzaamheden stellen wij de controleverklaring op en rapporteren wij eventuele bevindingen.
Heb je afgelopen jaar prestaties geleverd binnen het Wmo- of de Jeugdwet en heb je een controleverklaring nodig bij jouw verantwoording? Omnyacc is jouw partner in control. Onze controlespecialisten geven antwoord op al jouw vragen. Wie weet zitten wij binnenkort bij jou aan tafel.
Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemers- kwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?