Personeel en pensioen

VERZUIMMANAGEMENT EN DUURZAME INZETBAARHEID: GRIP OP VERZUIM

Hoe beperk je verzuim binnen jouw organisatie? Zijn jouw medewerkers tevreden? Volg je de Wet Verbetering Poortwachter? Hoe beperk je verzuimkosten? Verzuimmanagement is erop gericht om de duur en de frequentie van verzuim terug te dringen. Het toepassen van duurzame inzetbaarheid draagt hier ook aan bij door jouw medewerkers tevreden en gezond te houden. Vennoot en pensioen- & HRM-adviseur Harold Steunebrink: “Wij helpen jou als ondernemer om meer regie te krijgen op het verzuim binnen jouw organisatie. Verzuimmanagement werkt preventief, maar ook de huidige verzuimgevallen terug te dringen en de kosten te beperken.”

DUURZAME INZETBAARHEID ALS PREVENTIEMIDDEL

Als ondernemer is het belangrijk om tevreden en gezonde medewerkers in dienst te hebben. Dit vergroot je door het toepassen van duurzame inzetbaarheid. Dit is beleid Wanneer je als ondernemer werk maakt van de betrokkenheid, ontwikkeling, gezondheid en tevredenheid van jouw medewerkers pluk je hier de vruchten van. Hoe jij hierop invloed kunt uitoefenen leggen we per onderdeel uit. Door dit op de juiste manier te doen zorgt duurzame inzetbaarheid voor:

 • Minder ziekteverzuim (en dus kosten)
 • Hogere arbeidsproductiviteit
 • Meer werkplezier
 • Betere werksfeer

Betrokkenheid van medewerkers

Geef je medewerkers eigen verantwoordelijkheid en ruimte voor ideeën. Hierdoor krijgen zij het gevoel dat hun werk zinvol is en dat zij van waarde zijn voor de organisatie. Resultaat is betere prestaties en minder vaak ziek.

Fysieke belasting

Fysieke overbelasting, zoals te zwaar tillen of geen goede werkplek, zorgt vaak voor veel uitval. Dit kan de gezondheid van medewerkers beïnvloeden en dus het ziekteverzuim. Als ondernemer kun jij hier zelf invloed op uitoefenen door gerichte maatregelen te nemen. Ook kun je testen of het werk zorgt voor overbelasting.

Gezondheid en vitaliteit

Houd goed in de gaten hoe het met jouw personeel gaat. Ervaren zij veel stress, zijn er veel rokers of werknemers met een ongezond eetpatroon? Kijk naar voorlichtingsmogelijkheden en maatregelen die je kunt treffen om dit terug te dringen. Dit zorgt voor meer energie op de werkvloer. 

Ontwikkeling en carrièremogelijkheden

Medewerkers de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen zorgt voor betere prestaties, maar ook voor werkplezier. Ook voelen zij zich zekerder van zichzelf. Dit voorkomt ziekte zoals burn-outklachten. Ook vergroot je de tevredenheid. Dit geldt ook voor het bieden van carrièremogelijkheden, zoals uitzicht op een gewenste en/of hogere functie.

Ongewenst gedrag

Het kan zijn dat in jouw organisatie gepest of gediscrimineerd wordt. De werksfeer wordt hierdoor verstoord en het wakkert stress aan met psychische en fysieke klachten tot gevolg. Als werkgever kun je hier invloed op uitoefenen. Stel bijvoorbeeld een beleid op waarin medewerkers bewust worden van de sancties die hiermee gemoeid zijn, zoals schorsing of zelfs ontslag. Stel een vertrouwenspersoon aan of een klachtencommissie op.


Vennoot en HRM-adviseur

Casper Müller

"Bij Omnyacc bieden we diverse trainingen en workshops aan over duurzame inzetbaarheid. Voor zowel het management als voor werknemers.”

VERZUIM, DE VERANTWOORDELIJKHEID LIGT BIJ JOU

Een zieke werknemer is niet prettig. Voor de werknemer zelf niet, maar ook niet voor jou als werkgever. Gezonde en gemotiveerde werknemers versus verzuimende werknemers bepalen in grote mate het rendement van een bedrijf. De wet- en regelgeving verandert constant en legt de verantwoordelijkheid van het verzuim bij jou als werkgever neer. Wie moet je allemaal bellen en betalen om het verzuim te managen, registreren of te verzekeren? De accountant, verzekeringsadviseur, verzekeraar, Arbodienst, UWV, salarisadministratie of allemaal? Laten wij als Omnyacc dit nou gebundeld hebben: één totaalpakket aan diensten op het gebied van verzuimverzekering, verzuimmanagement, re-integratie, HRM, arbodienstverlening en ook nog eens gekoppeld aan jouw salarisadministratie. De samenwerking met Omnyacc maakt het daarom voor jou als ondernemer makkelijker om deze verantwoordelijkheid te dragen.


VERZUIMMANAGEMENT EN DUURZAME INZETBAARHEID: WELKE DIENSTEN BIEDEN WIJ AAN? 

We focussen ons op het beperken van het verzuim, de preventieve aanpak. Onze HRM-specialisten helpen je bij:

 • verzuimdossiers
 • het opstellen een HRM-beleid
 • het opstellen verzuimbeleid incl. verzuimreglement
 • scan re-integratiedossier / Wet Verbetering Poortwachter
 • actieve begeleiding bij (langdurig) verzuim
 • het afsluiten van de juiste verzuimverzekering
 • diverse verzuimgesprekken
 • scholing van jouw medewerkers op gebied van duurzame inzetbaarheid en verzuim
 • het vertalen van managementinformatie (o.a. verzuimcijfers)
 • toepassen van duurzame inzetbaarheid; RI&E, inzetten van Preventief Medisch Onderzoek

WAT LEVERT VERZUIMMANAGEMENT MIJ OP? 

Elke ondernemer heeft in enige vorm te maken met verzuim. De kosten die hiermee gemoeid zijn kunnen hoog oplopen. Een zieke medewerker kost minstens € 250 per dag. Daarom is het essentieel om het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden. Dit levert verzuimmanagement jou op:

 • zo laag mogelijk verzuim en verzuimkosten
 • zo snel mogelijk re-integreren
 • voorkomen van mogelijke tussenkomst juristen of advocaten
 • tevreden medewerkers:
  • Zij krijgen inzicht in de financiële gevolgen bij ziekmelding
  • Creëert eenheidsgevoel, iedere medewerker is gelijk
  • Gezonde werkomgeving
HRM-adviseur

Ynte Koopal

”Het verzuimmanagement voorkomt het disfunctioneren van medewerkers.”

Bekijk al onze specialisten >

DE REGIE OP VERZUIM EN DUURZAME INZETBAARHEID MET OMNYACC

Bij ons ben je aan het juiste adres voor het voorkomen en beheersen van het verzuim binnen jouw organisatie. Alles valt en staat met een goed HRM-beleid en een gezonde werkomgeving. Denk aan het ontwikkelen en implementeren van jouw beleid op duurzame inzetbaarheid. Samen met jou gaan we aan de slag om het verzuim binnen de organisatie te beperken en te managen. Hoe we dat doen? Je hebt één vast en persoonlijk aanspreekpunt die jou op elk gewenst gebied bij staat. Samen bepalen we de koers, ontlasten we je waar nodig en zo houd jij grip op verzuim en tijd (over) voor ondernemen!

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Suzanne Kroes

Suzanne Kroes

HRM-adviseur

Bedrijfsfinanciering
Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Lees verder
arrow right
Begeleiden belastingcontrole
Staat de Belastingdienst binnenkort bij jou op de stoep voor een controle? Dat kan, want per jaar controleren zij tienduizenden ondernemers.
Lees verder
arrow right
Toekomstgesprek
Wil jij ook overzicht in één oogopslag? Maak jouw toekomstvisie inzichtelijk door visueel denken, strategisch tekenen en bedrijfskundig advies.
Lees verder
arrow right
LinkedIn

Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

OMNYACC OP LINKEDIN VOLGEN

Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?