Fiscaal advies

ESTATE PLANNING: HOU DE REGIE OVER JOUW VERMOGEN

Het overdragen van vermogen is niet iets waar je dagelijks bij stilstaat. Je bent druk met je bedrijf, je opgroeiende gezin of juist heerlijk aan het genieten van je pensioen. Je hebt geen idee hoeveel (erf)belasting er verschuldigd is na je overlijden, maar één ding weet je zeker: het liefst zo min mogelijk! Je vraagt je wel eens af: laat ik mijn erfgenamen eigenlijk wel goed verzorgd achter? Is de continuïteit van mijn bedrijf gewaarborgd als ik kom te overlijden of wilsonbekwaam word? Een onverhoopte echtscheiding, wat voor financiële gevolgen zou dat hebben voor mijn bedrijf? Het zijn niet de leukste onderwerpen om over na te denken. Je schuift het vaak voor je uit. En als het dan weer door je hoofd schiet, dan geeft je dat een onrustig gevoel. Herken je dit? Maar wil jij wél de regie houden over hetgeen je nalaat? Dan is estate planning iets voor jou.

IS ESTATE PLANNING IETS VOOR JOU?

Met estate planning kijken we hoe we jouw opgebouwde vermogen fiscaal zo gunstig mogelijk kunnen overdragen aan je erfgenamen. Het is goed om samen met onze estate planner de mogelijkheden van estate planning te bekijken als je:

 • ondernemer bent (geweest)
 • nadenkt over herstructurering van jouw bedrijf of deze wilt verkopen
 • vermogen hebt
 • het familiekapitaal bijeen wilt houden
 • gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan
 • een huis gaat aankopen
 • kinderen uit je huidige of uit een eerdere relatie hebt
 • kleinkinderen hebt
 • een testament wilt laten opstellen
 • wilt gaan schenken
 • wat wilt nalaten aan een goed doel
 • je afvraagt wat er gebeurt in geval jij (tijdelijk) wilsonbekwaam zou worden
 • bezittingen hebt in het buitenland
 • gaat (r)emigreren
 • gaat scheiden

DIT LEVERT ESTATE PLANNING JE OP

Met estate planning kun je fors (erf)belasting besparen. Natuurlijk levert estate planning bij grote vermogens méér belastingbesparing op dan wanneer je een kleiner vermogen hebt, tóch is het geschikt voor een ieder die iets nalaat. Jij bepaalt immers aan wie je jouw vermogen wilt nalaten. Jij zorgt ervoor dat jouw erfgenamen niet voor (financiële) verrassingen komen te staan. Estate planning kan bijdragen aan de continuïteit van jouw bedrijf, maar kan bovenal zorgen voor (financiële) rust. En dat is wat wij onze klanten graag willen meegeven!

Estate planner

Bianca de Kooker

“Het mooie aan estate planning vind ik toch wel de persoonlijke kant ervan. De mens áchter de (voormalig) ondernemer, het verleden wat de ondernemer heeft gevormd, zijn nadenken over de toekomst en zijn persoonlijke wensen. Om vervolgens op basis van persoonlijke afwegingen, gecombineerd met de civiele en fiscale aspecten, te komen tot een testament, levenstestament, huwelijkse voorwaarden of een compleet estate plan.”

Bekijk al onze specialisten >

WERKWIJZE OVERDRAGEN VERMOGEN

Iedere situatie is uniek en vraagt om een persoonlijke aanpak. Wel worden de volgende stappen doorlopen om tot een estate plan op maat te komen.

Stap 1 – Intake: estate planning start met het in kaart brengen van jouw persoonlijke wensen en behoeften.

Stap 2 – Verkenning: samen met jou kijken we welke mogelijkheden er zijn om je wensen en doelstellingen te kunnen realiseren.

Stap 3 – Advies: we schetsen jou de alternatieven, de voor- en nadelen van te maken keuzes en laten jou zien welke keuzes tot belastingbesparing(en) kunnen leiden. Op deze wijze ben jij in staat om een weloverwogen beslissing te nemen.

Stap 4 - Implementatie: we adviseren je over en begeleiden je bij de te nemen vervolgstappen.

Let op!

Bij een op het eerste gezicht eenvoudig ogende situatie komt vaak meer kijken dan je denkt. Naast het huwelijksvermogensrecht, schenk- en erfrecht spelen namelijk ook de inkomstenbelasting, schenk- en erfbelasting en overdrachtsbelasting een rol. Wij zijn volledig op de hoogte van alle relevante wet- en regelgeving en geven jou op basis daarvan een onafhankelijk advies.

DIT DOEN ONZE ESTATE PLANNERS

Wil je aan de slag met estate planning? Wij adviseren en begeleiden je onder meer bij:

OMNYACC JOUW PARTNER? 

Omnyacc is een full-service advieskantoor en heeft alle disciplines in huis om jou als ondernemer verder te helpen. Als de kennis van jouw onderneming bij ons bekend is gaat adviseren vanzelf. Dit levert je een estate plan op maat op en meer. Bij Omnyacc werken we nauw samen en maken we ons sterk voor jouw hele onderneming.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Arie de Jong

Arie de Jong

Belastingadviseur

Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Accountant Zwaagdijk
Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Lees verder
arrow right
LinkedIn

Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

Omnyacc op LinkedIn volgen

Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?