Fiscaal advies

BEDRIJFSOVERNAME EN FUSIE

Ga jij jouw krachten bundelen door te fuseren? Of verkoop je je bedrijf? Neemt een familielid het roer over? Een fusie of bedrijfsovername brengt veel veranderingen met zich mee. Wat heeft dit voor invloed op de bedrijfsvoering? Hoeveel is jouw bedrijf eigenlijk waard? En hoe werkt het met schenk- of erfbelasting? Een fusie of bedrijfsovername heeft financieel, fiscaal en juridisch grote gevolgen. Daarom is het verstandig om onze specialisten in te schakelen. Zij kunnen je ondersteunen bij het hele traject wat minimaal 4 tot 6 jaar in beslag neemt.

WAAROM BEDRIJF OVERNEMEN, OVERDRAGEN OF FUSEREN? 

Er zijn allerlei redenen waarom een fusie of bedrijfsovername plaatsvindt. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Je wilt een nieuwe markt betreden
  • Een groter marktaandeel bemachtigen/sterkere concurrentiepositie
  • Voor lagere productie- of exploitatiekosten gaan
  • De pensioenleeftijd nadert
  • Je hebt gezondheidsproblemen

BEDRIJFSOPVOLGING EN OVERNAME: ZAKELIJK EN EMOTIONEEL 


Wil jij je bedrijf verkopen? Dat kan door middel van een bedrijfsopvolging of overname. Bij een bedrijfsopvolging neemt iemand intern jouw bedrijf over. Denk aan een familielid of werknemer. Bij een overname gebeurt dit door een externe partij. Bij elke vorm van opvolging of overname komt er veel op je af, zakelijk en emotioneel.

Zakelijke aspecten 

Zakelijk gezien zijn er veel aspecten waar je bij een overname of fusie rekening mee moet houden:

  • Verkoopklaar maken van jouw onderneming
  • De juiste organisatiestructuur
  • De juiste financiële structuur
  • Personele gegevens in kaart brengen
  • Onderneming minder afhankelijk maken van jou als ondernemer
  • Klanten en leveranciers in kaart brengen met bijbehorende risico’s
  • Het juiste moment om te verkopen; rekening houdend met de fase van jouw onderneming
  • Bedrijfswaardering opvragen
  • Bedrijfswaardering verhogen, indien mogelijk. Denk aan kostenbeheersing, omzet verhogen of het optimaliseren van je werkkapitaal
  • Verkoopprijs bepalen

Emotionele aspecten

De emotionele kant van een overname of fusie onderschatten ondernemers vaak. Jarenlang een bedrijf runnen en ineens overdragen heeft meestal veel impact. Het is toch jouw levenswerk. Daarom is het belangrijk om het juiste moment van verkoop te bepalen. Afbouwen van verantwoordelijkheid en werkzaamheden kan hierbij helpen. Zo maak je jezelf minder afhankelijk van het bedrijf. Natuurlijk blijft er een onzekerheid heersen bij de verkoop. Want bij wie komt het bedrijf terecht? Wat gaat diegene met ‘mijn’ bedrijf doen? Houden mijn werknemers dezelfde rechten? Onze specialisten hebben al veel overnames en bedrijfsopvolgingen begeleid. Zij kunnen jou helpen bij dit traject, van begin tot eind.

Belastingadviseur

Marco Keizer

Word jij eigenaar van een bedrijf door een schenking of erfenis? Dan betaal je hierover belasting. Vergeet dus niet de Belastingdienst in te lichten.”

OPVOLGEN VAN HET FAMILIEBEDRIJF

Een bedrijfsopvolging komt veelal voor bij familiebedrijven. Dit is een complex proces. De opvolging moet namelijk zakelijk verlopen terwijl er veel emoties bij komen kijken. Na al die jaren ondernemerschap zal je waarschijnlijk jouw bedrijf met pijn in het hart overdragen. De continuïteit van de onderneming is het belangrijkste. Maar iedereen onderneemt anders, ook als het familie is. Daarom zijn zorgvuldige communicatie en duidelijke afspraken van belang. Want blijf je nog betrokken bij het bedrijf? En tot wanneer? Wat als het bergafwaarts gaat? Geleidelijk afstand nemen gaat makkelijker dan direct stoppen. Onze specialisten zijn vaak al betrokken bij het wel en wee van onze klant en het bedrijf. Hierdoor weten we wat er speelt en kunnen we tijdig inspelen op de bedrijfsopvolging. Ook begeleiden we je bij de opvolging zelf.

Vennoot en accountant

Simon Verduin

“Het mooie van familiebedrijven is dat je begint bij opa en nu de kleinkinderen bedient. Je bent hun vertrouwenspersoon. Sterker nog, ze bellen ons voor van alles. Alsof je zelf familie bent! Zo word je ook echt behandeld.”

Bekijk al onze specialisten >

FUSIE: WELKE VORM GELDT VOOR JOU? 

Bij fusies komen veel juridische, financiële en fiscale aspecten kijken. Daarom is het voor jou van belang om te onderzoeken welke vorm het beste past bij jouw onderneming en toekomstplannen. Er zijn verschillende vormen van fusies: de aandelenfusie, bedrijfsfusie en juridische fusie. Onze specialisten kunnen je helpen met het maken van de juiste keuze door te kijken naar alle aspecten.

WAT IS ONZE WERKWIJZE BIJ EEN BEDRIJFSOVERDRACHT? 

Door onze ruime ervaring weten we dat het voorbereiden van een bedrijfsoverdracht veel tijd in beslag neemt. Bij familiebedrijven is het bijvoorbeeld essentieel om de communicatie ver van tevoren in te zetten. De familieleden die niet in aanmerking komen staan hierdoor niet raar te kijken op het moment van overdracht. Wil jij je bedrijf verkopen of overdragen? Onze specialisten begeleiden je op het moment zelf, maar ook bij de voorbereiding. Onze voorkeur gaat uit naar een samenwerking gedurende de hele levensduur van jouw onderneming. De werkwijze bij een bedrijfsoverdracht is per onderneming verschillend. Maar het begint natuurlijk met het voeren van gesprekken en aandacht besteden aan de opvolging. Dit leidt tot het begeleiden naar de meest optimale structuur, die het proces makkelijker maakt en eventueel een betere onderhandelingspositie geeft.


FUSIE EN OVERNAMES: FISCALE GEVOLGEN 

Bij een fusie, het verkopen of overdragen van een bedrijf wil je natuurlijk het beste eruit halen. Aan een bedrijfsopvolging of overname zitten heel wat fiscale haken en ogen. Denk hierbij aan:

  • inkomstenbelasting
  • overdrachtsbelasting bij onroerende zaken
  • onroerendezaaklichaam
  • bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Tip!

Met bedrijfsopvolging door familie kun je overdrachtsbelasting op onroerende zaken voorkomen door een vrijstelling, maar ook door de onroerende zaken niet in te brengen of over te dragen.

ZORGELOZE FUSIE OF OVERNAME MET OMNYACC 

Wil jij je bedrijf verkopen, overdragen of ga je fuseren? Onze specialisten helpen je bij het hele traject. Vanaf het begeleiden bij het ondernemerschap tot aan de finale onderhandelingen van de overname of fusie. Bij Omnyacc hebben we veel ervaring op dit gebied en zijn we op de hoogte van de laatste fiscale regels. Wij maken ons sterk gedurende het hele overname of fusieproces totdat de deal helemaal rond is en het meest fiscaal voordeel is behaald.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Accountant Zwaagdijk
Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Lees verder
arrow right
Coaching
Coaching kan jou, je onderneming of jouw medewerkers naar een hoger niveau tillen. Onze specialisten geven je inzicht, laten je groeien en ontwikkelen.
Lees verder
arrow right
Miriam Steenvoorden

Miriam Steenvoorden

Assistent-accountant

Reni Heida

Reni Heida

Assistent-accountant

LinkedIn

Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

Omnyacc op LinkedIn volgen

Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?