Audit & assurance

BEOORDELEN JAARREKENING: PROCESSEN ONDER DE LOEP

Ben je verplicht om de jaarrekening te laten beoordelen door een accountant? Of heb je behoefte aan meer zekerheid bij de jaarrekening maar nog niet aan een volledige controle? Dan kan een beoordelingsverklaring de oplossing zijn voor jou. De juiste partij kiezen is essentieel. Korte lijnen en vaste contactpersonen helpen je daarbij. Een beoordeling lijkt soms niet direct iets op te leveren, toch? Daar wil ons team van (register)accountants jou graag het ongelijk in bewijzen. Ons advies helpt je daadwerkelijk om jouw organisatie op breed vlak te verbeteren. De beoordeling is ook de stok achter de deur om de processen eens flink onder de loep te nemen. Laten we van de nood een deugd maken!

DE BEOORDELINGSVERKLARING

Ben je niet controleplichtig? Dan laat je vaak alleen de jaarrekening samenstellen. Groei je als bedrijf snel dan neemt de behoefte aan zekerheid wellicht ook toe. Om dit te bewerkstelligen is het aan te raden om de jaarrekening te laten beoordelen.

Met de beoordeling:

 • kijken we dieper naar de cijfers
 • brengen wij de bedrijfsprocessen in kaart
 • geven wij verbeterpunten aan
Relatiebeheerder

Alain van Biessum

“Tijdens de beoordeling van de jaarrekening kijken we verder dan de cijfers alleen. We brengen namelijk ook de interne (of administratieve) processen in kaart. Door deze werkzaamheden kunnen we je adviseren over de inrichting van de administratieve organisatie waardoor je meer grip krijgt op de organisatie.”

ONZE AANPAK BIJ HET BEOORDELEN VAN DE JAARREKENING

Het beoordelingsproces van de jaarrekening bestaat globaal uit vier stappen. Dit zijn geen afgebakende stappen, ze lopen vaak in elkaar over. We sommen ze voor je op:

Stap 1 Opdrachtacceptatie: in deze eerste fase maken we de opdracht formeel. We gaan na of niets in de weg staat om de opdracht op een goede manier te kunnen uitvoeren. In bepaalde gevallen nemen we ook contact op met de vorige accountant om daar gegevens te verkrijgen. Ook maken we samen afspraken over team, planning en budget.

Stap 2 Risicoanalyse en planning: in deze fase van de opdracht voeren we een uitgebreide risicoanalyse uit. Dit vormt de basis van de inrichting van onze werkzaamheden. Hiervoor hebben we kennis van jou en jouw onderneming nodig. We gaan in deze fase dus vooral met elkaar in gesprek over jouw organisatie waarna we op kantoor vormgeven aan onze aanpak van de beoordeling. Eén van de onderwerpen die hierbij aan bod komen is onze inschatting voor afwijkingen van een materieel belang als gevolg van fraude. Hoewel ons onderzoek zich niet specifiek richt op het ontdekken van fraude bespreken wij onze inschattingen en bevindingen met jou. Indien wij bij de uitvoering van onze opdracht aanwijzingen van fraude verkrijgen verrichten wij aanvullend onderzoek ongeacht de mogelijke omvang.

Stap 3 Beoordeling cijfers: in de fase van de beoordeling focussen wij op de jaarrekening. Niet de zaken voorafgaand aan de cijfers, maar we checken de cijfers zelf. Ook stellen we vast dat de jaarrekening voldoet aan de wettelijke vereisten.

Stap 4 Afronding en beoordelingsverklaring: aan het eind van onze werkzaamheden stellen wij de beoordelingsverklaring op. Daarmee is het gehele beoordelingsproces doorlopen. Onze verklaring straalt vertrouwen uit naar de gebruikers van de jaarrekening.

Vennoot en registeraccountant

Melanie Schintz-Privée

“Wij werken met specialisten en handige tools, zodat er zoveel mogelijk standaard en geautomatiseerd gaat. Zo blijft er tijd over voor echt contact. We leggen je het gehele proces graag persoonlijk uit. De koffie staat klaar.”

WANNEER IS EEN BEOORDELINGSVERKLARING VERPLICHT? 

Ben je notaris of gerechtsdeurwaarder? Of ben je actief in de reisbranche? Dan ben je verplicht om de jaarrekening te laten beoordelen door een accountant.

Notaris
Vanuit de Wet op het notarisambt ben je als notaris verplicht om jouw jaarrekening te laten beoordelen. De beoordelingsverklaring moet ingediend worden bij het BFT (Bureau Financieel Toezicht).

Gerechtsdeurwaarder
Ben je gerechtsdeurwaarder? Dan ben je vanuit de gerechtsdeurwaarderswet verplicht om jaarlijks voor 1 juli, na afloop van het boekjaar, jouw jaarrekening met accountantsverklaring in te dienen bij het BFT. Ook voor de overige vereisten vanuit wet- en regelgeving zijn wij de partij om jouw ondersteuning te bieden. Denk hierbij aan het indienen van kwartaalrapportages bij het BFT en het afgeven van rapporten over feitelijke bevindingen bij kantoor- en privégegevens.

Reisorganisaties
Ben je deelnemer van de SGRZ Garantie of Retaildekking? Dit kan als je bijvoorbeeld diensten aanbiedt in de vorm van groeps-, school- of zakelijke reizen. Dan moet je voldoen aan het deelnemersreglement van de SGRZ. Een vereiste is dat je je jaarrekening voorziet van een beoordelingsverklaring en deze binnen 6 maanden na afloop van het boekjaar hebt ingezonden. Tenzij je omzet boven een bepaalde norm ligt, dan geldt er een controleverplichting. Wij helpen je graag bij het bepalen van welk soort verklaring je nodig hebt.

In specifieke omstandigheden is het tevens verplicht een rapport van feitelijke bevindingen mee te sturen bij de opgaaf inzake afdracht publieksbijdrage Calamiteitenfonds. Ook de opgaaf bij de afdracht SGRZ kunnen wij voor je verzorgen.

WAT KUN JE VAN OMNYACC VERWACHTEN?

Persoonlijk en transparant, daar staan wij voor. Zowel op het gebied van onze samenwerking, de aanpak van de beoordeling als de prijsstelling. Wij zijn de juiste partner voor jou als je:

 • graag werkt met een vast team, jaar in jaar uit
 • houdt van papierloze dossiers en verdere digitalisering waar mogelijk
 • graag persoonlijk contact hebt met jouw team doordat ze bij jou op locatie werken
 • samen wilt gaan voor een optimale samenwerking en een efficiënt werkproces

BEOORDELINGSVERKLARING EN ZOVEEL MEER

Of je nu verplicht bent om de jaarrekening te laten beoordelen of niet, het proces biedt jou de kans om de organisatie eens flink onder de loep te nemen. Dat kan nooit kwaad. Sterker nog, dit gaat je adviezen opleveren waar je de organisatie mee kunt verbeteren. Benieuwd? Ons team maakt graag kennis met je.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

HR-detachering
Voor een kleine(re) onderneming geeft een eigen HRM-adviseur op de loonlijst hoge overheadkosten en als grote(re) ondernemer is het vaak lastig om een goede en ervaren HRM-adviseur aan te trekken en te behouden. Maar wij hebben goed nieuws! Detachering van onze ervaren HRM-adviseurs. Ons talent bij jou in huis.
Lees verder
arrow right
Reorganisatie en ontslag
Onze HRM-specialisten en arbeidsrechtjuristen staan klaar om je van a tot z te begeleiden.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant controlepraktijk
Ontelbare uitdagingen, afhankelijk van jouw ambities. Variërend van zelfstandig relatiebeheer tot het meewerken aan een controle. Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn hier écht aanwezig. Net als een prettige sfeer en hoge mate van professionaliteit.
  Lees verder
  arrow right
  Caroline Bruggink

  Caroline Bruggink

  Assistent-accountant

  LinkedIn

  Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

  Omnyacc op LinkedIn volgen

  Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

  ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

  Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?