Juridisch advies

OR: DRAAGT BIJ AAN FUNCTIONEREN VAN ORGANISATIE

Heb jij vijftig of meer medewerkers in dienst? Dan ben je verplicht een ondernemingsraad op te richten. Door de medezeggenschap en inspraak van medewerkers versterken zij jou bij het ondernemerschap. Ze krijgen enerzijds invloed op de gang van zaken binnen de onderneming, maar daarnaast dienen ze als sparringpartner in het besluitvormingsproces. Als jouw organisatie een ondernemingsraad heeft wordt dit vaak gezien als goed werkgeverschap. Hulp nodig bij het oprichten van een OR? Onze HRM-adviseurs en juristen hebben dit vaker gedaan en weten welke rechten en plichten zij hebben.

WAT BIEDEN WIJ AAN?

Bij ons kun je terecht voor:

 • het begeleiden bij het oprichten van een personeelsvereniging (PVT) of ondernemingsraad (OR)
 • advies over advies- of instemmingsrecht van de OR
 • begeleiden en adviseren bij vraagstukken die voorgelegd moeten worden aan de OR zoals: pensioenvraagstukken en harmonisatie van arbeidsvoorwaarden
HRM-adviseur

Casper Müller

“Als ondernemer is het handig om te weten of je een besluit moet voorleggen aan de OR. En of er op dit besluit adviesrecht of instemmingsrecht rust.“

OR: WAT HOUDT HET IN?

Een ondernemingsraad is een inspraak- en medezeggenschapsorgaan. Hierdoor hebben werknemers inspraak binnen de organisatie. In Nederland staan de rechten en plichten van de OR vastgelegd in de Wet Op de Ondernemingsraden (WOR). Als jij als ondernemer overleg pleegt met de ondernemingsraad, spreken zij namens het personeel. Een ondernemingsraad heeft overleg over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen. Minimaal twee keer per jaar vindt het overleg plaats. Onderwerpen kunnen zijn:

 • werk- en pauzetijden
 • gelijke behandeling van personeel
 • veiligheid en milieuzorg
 • arbeidsomstandigheden
 • arbeidsvoorwaarden
Vennoot en pensioen- en HRM-adviseur

Harold Steunebrink

“Samen optrekken met de OR op het moment dat complexe vraagstukken zich voordoen, voorkomt vaak irritaties en vertraging.”

Bekijk al onze specialisten >

OR OF PVT

Een OR moet je als werkgever hebben wanneer je 50 of meer medewerkers hebt. Heb jij een onderneming met tussen de 10 en 50 medewerkers? Dan kan je een personeelsvertegenwoordiging (PVT) oprichten als jouw personeel daar om vraagt. Natuurlijk kun je ook zelf in gesprek met je werknemers hierover en ze wijzen op de mogelijkheden van een PVT. De PVT heeft afgeleide rechten van de OR, maar wel minder. Als er geen OR of PVT binnen jouw bedrijf aanwezig is, dan heb je als werkgever ook een informatieplicht. Je moet dan tweemaal per jaar vergaderingen met het personeel. Goed om te weten is dat de kosten die noodzakelijk zijn om de ondernemingsraad en de bijbehorende commissies goed te laten functioneren voor rekening komen van de ondernemer.


WAT LEVERT EEN OR MIJ OP? 

De OR kan jou als ondernemer veel opleveren:

 • kennis en wijsheid vanaf de werkvloer; dit verbetert werkprocessen
 • rust tijdens het ondernemen
 • betrokkenheid van het personeel
 • sparringpartner bij het besluitvormingsproces
 • vast aanspreekpunt voor medewerkers; bespaart jou tijd

OMNYACC

Onze specialisten hebben kennis van zaken en begeleiden jou graag bij het oprichten van de OR. Daarnaast kunnen zij jou adviseren over de rechten en plichten van de OR. Ben jij al klant bij ons? Dan kennen we jouw organisatie en is snel schakelen nog makkelijker

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Melvin Buis

Melvin Buis

Salaris- en personeelsadviseur

Financiële administratie
Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Lees verder
arrow right
Ynte Koopal

Ynte Koopal

HRM-adviseur

Casper Müller

Casper Müller

HRM, pensioen- & inkomensadviseur

LinkedIn

Blijf op de hoogte en volg Omnyacc op LinkedIn

Omnyacc op LinkedIn volgen

Al ruim 2.000 ondernemers gingen je voor

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 250 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?