Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

25 oktober 2022

1 november sticker of O-document verplicht voor vluchteling uit Oekraïne in loondienst

Een tijdelijke werkvergunning voor Oekraïense vluchtelingen die nog geen document hebben dat ze onder tijdelijke EU-bescherming staan, is slechts geldig tot 31 oktober 2022. Vanaf 1 november 2022 kunnen vluchtelingen uit de Oekraïne daarom niet meer werken zonder werkvergunning als ze geen sticker of O-document in hun paspoort hebben.

Zonder werkvergunning

Normaal gesproken zou je een werkvergunning moeten aanvragen als je een werknemer afkomstig uit Oekraïne wilt aanstellen. In verband met de oorlog in hun thuisland geldt voor vluchtelingen uit Oekraïne echter de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Hierdoor kun je hen vanaf 1 april 2022 al te werk stellen zonder vergunning.

Bewijs

Om gebruik te kunnen maken van werken zonder werkvergunning moet de Oekraïner met een sticker of O-document die is afgegeven door de IND aantonen dat hij of zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie valt. Omdat de IND niet in staat was om op tijd aan iedereen de sticker of het document af te geven, kunnen Oekraïners tot en met 31 oktober 2022 nog zonder tewerkgesteld worden. Vanaf 1 november 2022 is dat echter niet meer mogelijk.

Tip!

Met de sticker of O-document krijgt de Oekraïner ook toegang tot medische zorg en onderwijs.

Meldplicht

Je bent ook verplicht een melding te doen bij het UWV als je een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen. Dit kan door het meldformulier te uploaden via het werkgeversportaal. Op de melding geef je onder meer de duur en omvang van het dienstverband aan, de functie en het loon van de werknemer. Twee dagen na deze melding kan de werknemer dan starten met werken.

Let op!

Deze meldplicht geldt al vanaf april 2022.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schuldenoverzicht corona

Schuldenoverzicht corona

02-03-2023

Heb je als ondernemer een aanmaning ontvangen over een achterstand in de aflossing van jouw coronaschuld? Dan ontvang je binnenkort een schuldenoverzicht. Het overzicht ontbrak bij de aanmaning. Hierdoor was het niet duidelijk wat de daadwerkelijke achterstand was.
Ondernemingsrecht

Ondernemingsrecht

Een contract of een overeenkomst opstellen? Onze juristen ondersteunen je graag.
25 tips HRM-beleid

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij
Sven Rood

Sven Rood

Administratief medewerker

Overdragen

Overdragen

Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Bedrijfsovername en fusie

Bedrijfsovername en fusie

Een fusie of bedrijfsovername heeft financieel, fiscaal en juridisch grote gevolgen. Daarom is het verstandig om onze specialisten in te schakelen.