28 mei 2021

Agro: plan nu jouw mestbalans 2022

Onlangs heb je jouw Gecombineerde opgave ingediend. Hiermee is tevens de basis voor de stikstof- en fosfaatruimte voor 2021 vastgelegd. Een goed moment om de prognose van jouw mestbalans op te stellen.


Mestgebruik en plaatsingsruimte

Naast de mestproductie van je dieren en de voorraden van je meststoffen, is voor de mestbalans ook de plaatsingsruimte op jouw percelen van belang. Op basis van jouw mestbalans bepaal je of je nog mest kunt aan- of afvoeren.

Plaatsingsruimte

De plaatsingsruimte op jouw bedrijf bepaalt u o.a. op basis van de hectares grond en de gewassen die je teelt. Hierbij moet je o.a. rekening houden met:

  • Extra stikstofgebruiksnorm bij het telen van een voorteelt ‘tijdelijk grasland’. Dit geldt niet voor gras dat vorig jaar is geteeld als verplicht vanggewas na mais op zand- en lössgrond.
  • Hogere stikstofgebruiksnorm bij bepaalde hogere gewasopbrengsten.
  • Korting van 50 kg stikstof bij herinzaai van gras op zand- en lössgrond in de periode van 1 juni t/m 31 augustus.
  • Korting van 65 kg stikstof als u op zand- of lössgrond mais of aardappelen teelt na graslandvernietiging.
  • Verlaging van 50% van de stikstofnorm van groenbemesters op zand- en lössgrond. Dit geldt echter niet voor alle groenbemesters.
  • Op bouwland extra fosfaatnorm (5 of 10 kg) bij fosfaattoestand ‘hoog’ bij een minimum gebruik van bepaalde ‘organische stofrijke mestsoorten’.

Maak je een prognose van uw mestbalans? Zorg ervoor dat je alle regels en uitzonderingen in beeld hebt.

King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Corona update | oktober 2020
Om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis worden getroffen komt het kabinet opnieuw met steunmaatregelen. De nieuwe steunmaatregelen komen boven op de al bestaande regelingen en betreffen vooral de uitbreiding van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). In december van dit jaar wordt opnieuw overlegd over het steunpakket. Je leest alle nieuwe steunmaatregelen in de onderstaande blokken. Het is een handig naslagwerk voor jou als ondernemer. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Eva Parreno

Eva Parreno

Assistent-accountant

Assistent accountant controlepraktijk
Vanaf dag 1 aan de slag voor onze audit klanten, de kans om je RA-titel te halen en training on the job van onze ervaren specialisten. Klinkt te mooi om waar te zijn. Toch kan het!
Lees verder
arrow right
Btw en buitenland 2024
Indien je goederen over de grens levert of diensten verleent aan klanten buiten Nederland, is het essentieel om de mogelijke btw-verplichtingen in andere landen te onderzoeken. Dat roept vragen op zoals: Moet ik btw in rekening brengen? Welk tarief moet ik hanteren? Wie is verantwoordelijk voor de btw-afdracht? In welk land moet de btw worden voldaan? Hoe kan ik betaalde btw terugvorderen? Deze advieswijzer belicht op hoofdlijnen de btw-verplichtingen die relevant kunnen zijn wanneer je internationaal zakendoet.
Lees verder
arrow right
Financiële administratie
Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Lees verder
arrow right