Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

26 juni 2020

Kabinet schrapt plan nieuwe belasting box 3

De inkomsten uit sparen en beleggen zou anders belast worden, maar dit plan gaat niet door. Sparen zou licht belast worden in box 3 en beleggen heel zwaar. In het plan zou een te groot verschil gemaakt worden tussen het bedrag dat over rendementen uit beleggingen zou worden betaald ten opzichte van wat er over spaarrente betaald zou worden. 

Fictief rendement

Inkomsten uit sparen en beleggen worden nu belast in box 3, waarbij wordt uitgegaan van een fictief rendement. Dit fictieve rendement loopt op naarmate men meer vermogen bezit. Momenteel loopt dit op van minimaal 1,79% tot maximaal 5,28%. Over dit fictieve rendement betaalt de belastingplichtige 30% belasting.

Onderscheid sparen en overige vermogensinkomsten

Oorspronkelijk was het idee om vanaf 2022 inkomsten uit sparen anders te belasten dan overige vermogensinkomsten, zoals uit beleggen. Dit vanwege de extreem lage spaarrente die al een aantal jaren aanhoudt. Op die manier zouden vermogensinkomsten eerlijker worden belast.

Werkelijke rendement belasten

Vijlbrief zou het liefst het werkelijke rendement in box 3 belasten, maar omdat de Belastingdienst dit rendement niet kent, is dit onuitvoerbaar. Daarom wil hij een simpeler en eerlijker systeem invoeren.

Kleine spaarder en belegger ontzien

Volgens de staatssecretaris moet in een dergelijk systeem de kleine spaarder en belegger in hoge mate worden ontzien. Dit is mogelijk door het bedrag waarover spaarders en beleggers geen belasting betalen, aanzienlijk te verhogen. De bewindsman maakt hierbij wel de kanttekening dat dit dan wel mogelijk moet zijn.

Neem voor vragen gerust contact met ons op. 

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 

Na mijn bedrijf

Je hebt je bedrijf overgedragen naar de volgende generatie. Wij zorgen ervoor dat je volop kunt genieten en ontspannen tijdens je pensioen. 

Annette van Opzeeland

Pensioen- en Inkomensadviseur

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.