9 mei 2023

Aftrek verblijfkosten eigen rijders 2023

Maak je als transportondernemer zelf meerdaagse internationale ritten? Dan kun je een vast bedrag aan verblijfkosten van de winst aftrekken. Het bedrag is in 2023 verhoogd naar € 45,00 per dag (2022: € 41,50 per dag). 

Voorwaarden aftrek

De vaste aftrek geldt onder de volgende voorwaarden:

 • De rit duurt langer dan 24 uur.
 • De verste bestemming mag niet in Nederland liggen. Er is geen maximum afstand.
 • De regeling geldt voor alle meerdaagse ritten in het jaar.
 • Het aantal gereden dagen moet je kunnen aantonen, bijvoorbeeld met facturen en tachograafschijven.
 • De vertrek- en terugkomdag tellen elk mee voor een halve dag.
 • Je geeft de winst aan in de aangifte inkomstenbelasting.

Let op!

Je mag ieder jaar opnieuw beslissen of je de regeling van het vaste bedrag gebruikt. Als je gebruikmaakt van de regeling, hoef je de verblijfkosten niet aan te tonen.

Ritten korter dan 24 uur

De regeling geldt ook voor internationale ritten die starten op meer dan 50 kilometer van het woonadres van de ondernemer, ook als deze korter duren dan 24 uur.

Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

 • Deze ritten vinden plaats op aaneengesloten dagen, eventueel met ritten waarbij men meer dagen aaneengesloten in het buitenland verblijft.
 • Het traject van elke rit bevindt zich in zijn geheel buiten een afstand van 50 km van het woonadres van de ondernemer.

Tip!
Je hoeft de regeling niet toe te passen als de kosten hoger zijn. In dat geval moet je deze kosten dan wel kunnen aantonen. Bewaar dan met name facturen.

Let op!

Bovenstaande regeling geldt alleen voor ondernemers waarvan de winst in de inkomstenbelasting belast wordt. Eigen rijders met een bv kunnen hun verblijfkosten onbelast door de bv laten vergoeden volgens de regels die gelden voor werknemers.

Tot slot

Heb je hier vragen over, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Salarisadviseur
 • Hoorn
 • 28-40 uur
 • Relevante opleiding (bijv. PDL)
Lees verder
arrow right
iMUIS by King
Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Agro: voorwaarden eco-activiteiten
Heb je jouw Gecombineerde opgave al ingediend? Je hebt nog tot en met 15 juni. Als je ook wilt deelnemen aan de eco-regeling geef dan jouw eco-activiteiten gelijktijdig op. Na 15 juni kun je namelijk geen eco-activiteiten meer toevoegen. Je kunt wel eco-activiteiten intrekken. Je dient jouw definitieve aanvraag in het najaar in.
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right