5 februari 2024

Agro: deadline aanvragen derogatievergunning

De derogatienorm is in 2024 weer verlaagd en er zijn diverse aanpassingen en beperkingen doorgevoerd. Je kunt tot en met 29 februari de derogatievergunning aanvragen bij RVO. 

Lagere of geen derogatienorm in 2024

Voor 2024 geldt een derogatienorm van 210 kg stikstof per hectare in NV-gebieden. Voor de overige gebieden geldt een norm van 230 kg. Voor percelen in grondwaterbeschermingsgebieden, alle Natura 2000-gebieden of zones rondom de meeste Natura 2000-gebieden mag je geen derogatie toepassen. Wel moeten deze percelen worden bemonsterd en tellen deze mee voor de 80%-graslandeis.

Bemestingsplan en grondmonsters

Jouw bemestingsplan voor derogatie moet je uiterlijk 29 februari opstellen. Voor derogatie 2024 zijn grondmonsters geldig met een monsterdatum van 1 februari 2020 t/m 29 februari 2024. Zijn jouw grondmonsters te oud? Dan kun je uiterlijk 29 februari nieuwe derogatiemonsters laten nemen.

Aanvullende gegevens soms later

Heb je in 2023 geen derogatie aangevraagd? En vraag je dit voor 2024 wel aan? Dan moet je uiterlijk 29 februari jouw ‘Aanvullende gegevens’ indienen. De overige bedrijven hadden dit uiterlijk 31 januari moeten doen.

Extra maatregelen op klei/veen in NV-gebieden

Derogatiebedrijven op klei- en veengronden moeten voor percelen in NV-gebieden rekening houden met het verplicht telen van een vanggewas na mais en met aangescherpte regels bij graslandvernietiging.

Tot slot

Vraag jouw derogatievergunning uiterlijk 29 februari aan. Heb je vragen of wil je hulp bij het aanvragen van de derogatievergunning? Neem dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Elena Goncalves Da Costa

Elena Goncalves Da Costa

Salarisadministratie / Officemanager

John van der Graaf

John van der Graaf

Accountant Administratieconsulent

Starten
Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Lees verder
arrow right
Accountant Texel
Ben je als ondernemer net gestart met je bedrijf, zit je middenin allerlei ondernemerskwesties of ga je binnenkort afstand doen van jouw onderneming? Dan is het raadzaam om advies te vragen aan een accountant. Omnyacc Texel ondersteunt en adviseert in alle fases van het ondernemerschap. Een accountantskantoor zijn we nog steeds, maar met een uitgebreid dienstenpakket. Denk aan fiscaal en juridisch advies, controle, financiële administratie of salarisadministratie. Ons team werkt nauw samen om jou en je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Loop ook eens bij ons binnen.
Lees verder
arrow right