5 februari 2024

Agro: deadline aanvragen derogatievergunning

De derogatienorm is in 2024 weer verlaagd en er zijn diverse aanpassingen en beperkingen doorgevoerd. Je kunt tot en met 29 februari de derogatievergunning aanvragen bij RVO. 

Lagere of geen derogatienorm in 2024

Voor 2024 geldt een derogatienorm van 210 kg stikstof per hectare in NV-gebieden. Voor de overige gebieden geldt een norm van 230 kg. Voor percelen in grondwaterbeschermingsgebieden, alle Natura 2000-gebieden of zones rondom de meeste Natura 2000-gebieden mag je geen derogatie toepassen. Wel moeten deze percelen worden bemonsterd en tellen deze mee voor de 80%-graslandeis.

Bemestingsplan en grondmonsters

Jouw bemestingsplan voor derogatie moet je uiterlijk 29 februari opstellen. Voor derogatie 2024 zijn grondmonsters geldig met een monsterdatum van 1 februari 2020 t/m 29 februari 2024. Zijn jouw grondmonsters te oud? Dan kun je uiterlijk 29 februari nieuwe derogatiemonsters laten nemen.

Aanvullende gegevens soms later

Heb je in 2023 geen derogatie aangevraagd? En vraag je dit voor 2024 wel aan? Dan moet je uiterlijk 29 februari jouw ‘Aanvullende gegevens’ indienen. De overige bedrijven hadden dit uiterlijk 31 januari moeten doen.

Extra maatregelen op klei/veen in NV-gebieden

Derogatiebedrijven op klei- en veengronden moeten voor percelen in NV-gebieden rekening houden met het verplicht telen van een vanggewas na mais en met aangescherpte regels bij graslandvernietiging.

Tot slot

Vraag jouw derogatievergunning uiterlijk 29 februari aan. Heb je vragen of wil je hulp bij het aanvragen van de derogatievergunning? Neem dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Jan Bouma

Jan Bouma

Salarisadviseur

Accountantscontrole
Accountantscontrole: de stok achter de deur om processen flink onder de loep te nemen. Met ons advies verbeter je daadwerkelijk. Maak van de nood een deugd.
Lees verder
arrow right
Financiële administratie
Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Lees verder
arrow right
Echtscheiding
Onze juristen kunnen je begeleiden in het scheidingstraject en helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Lees verder
arrow right
Bedrijfsoverdracht van het familiebedrijf 2024
Waar moet je op letten bij een bedrijfsoverdracht binnen de familie? Continuïteit is een van de belangrijkste doelstellingen voor familiebedrijven. Daarnaast zijn fiscaal-juridische aspecten van groot belang. Met de (voorgenomen) wijzigingen in de BOR en de DSR is het essentieel om je goed en tijdig voor te bereiden.
Lees verder
arrow right