5 februari 2024

Agro: deadline aanvragen derogatievergunning

De derogatienorm is in 2024 weer verlaagd en er zijn diverse aanpassingen en beperkingen doorgevoerd. Je kunt tot en met 29 februari de derogatievergunning aanvragen bij RVO. 

Lagere of geen derogatienorm in 2024

Voor 2024 geldt een derogatienorm van 210 kg stikstof per hectare in NV-gebieden. Voor de overige gebieden geldt een norm van 230 kg. Voor percelen in grondwaterbeschermingsgebieden, alle Natura 2000-gebieden of zones rondom de meeste Natura 2000-gebieden mag je geen derogatie toepassen. Wel moeten deze percelen worden bemonsterd en tellen deze mee voor de 80%-graslandeis.

Bemestingsplan en grondmonsters

Jouw bemestingsplan voor derogatie moet je uiterlijk 29 februari opstellen. Voor derogatie 2024 zijn grondmonsters geldig met een monsterdatum van 1 februari 2020 t/m 29 februari 2024. Zijn jouw grondmonsters te oud? Dan kun je uiterlijk 29 februari nieuwe derogatiemonsters laten nemen.

Aanvullende gegevens soms later

Heb je in 2023 geen derogatie aangevraagd? En vraag je dit voor 2024 wel aan? Dan moet je uiterlijk 29 februari jouw ‘Aanvullende gegevens’ indienen. De overige bedrijven hadden dit uiterlijk 31 januari moeten doen.

Extra maatregelen op klei/veen in NV-gebieden

Derogatiebedrijven op klei- en veengronden moeten voor percelen in NV-gebieden rekening houden met het verplicht telen van een vanggewas na mais en met aangescherpte regels bij graslandvernietiging.

Tot slot

Vraag jouw derogatievergunning uiterlijk 29 februari aan. Heb je vragen of wil je hulp bij het aanvragen van de derogatievergunning? Neem dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Lagere WW-premie vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 wordt de huidige grens voor een lage WW-premie bij een werknemer waar meer dan 30% wordt verloond, verlaagd van 35 uur per week naar 30 uur per week. Dit bevordert de interne wendbaarheid en draagt bij aan een lastenverlaging voor bedrijven.
Lees verder
arrow right
Linda Kreuk

Linda Kreuk

Assistent-accountant

Estate planning
Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right