Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

17 oktober 2022

Agro: factoren bepaling eco-premie

Voldoe jij aan de 'instapeis' voor de eco-regeling? Je kunt op basis van de 'waarden' van jouw eco-activiteiten bepalen of je in de klasse ‘Brons’, ‘Zilver’ of ‘Goud’ komt. De klasse waarin je terecht kunt komen bepaalt uiteindelijk de eco-premie.

Instapeis op basis van thema’s en punten

Om aan de instapeis te voldoen moet je op een vijftal thema’s voldoende punten scoren. Voor het aantal benodigde punten gelden twee regio’s. Zie de tabel hieronder voor het aantal punten per thema en per regio.

Thema'sRegio 1Regio 2
Klimaat1,501,25
Bodem en lucht0,751,25
Water0,750,75
Landschap0,500,75
Biodiversiteit1,501,00


Bekijk hier de regio-indeling. 

Punten per eco-activiteit

De aantallen punten, per thema per eco-activiteit, staan op de site van RVO (zie de link hierboven). Per eco-activiteit vermenigvuldig je de oppervlakte met de punten per thema. Per thema tel je het aantal punten op. Vervolgens kun je bepalen of je voor alle thema’s voldoende punten hebt. Is dat het geval? Dan voldoe je aan de instapeis.

‘Stapelen’ eco-activiteiten mogelijk, afhankelijk van gewas

Bij diverse gewassen kun je, binnen het jaar, meerdere eco-activiteiten toepassen. Dit wordt ‘stapelen’ genoemd. Welke eco-activiteiten je kunt stapelen staat in een schema van RVO

Is ‘stapelen’ toegestaan? Dan zijn er twee opties:

  • Je mag de punten en de waarden optellen. Dit kan als je meerdere handelingen moet uitvoeren. Bijvoorbeeld gras/klaver wat je overdag beweid.
  • Je mag van iedere eco-activiteit per thema de hoogste punten tellen en ook de hoogste waarde. Bijvoorbeeld luzerne als ‘rustgewas’’ en ‘stikstofbindend gewas’. Je hoeft hiervoor maar één ‘handeling’ te doen, namelijk het telen van luzerne.

Klasse bepaalt jouw eco-premie

De klasse waarin je terecht komt is afhankelijk van de waarde van jouw eco-activiteiten. Zie voor de waarde per eco-activiteit per regio de hierboven vermelde site van RVO. Per eco-activiteit vermenigvuldig je de oppervlakte met de betreffende waarde. Alle berekende waarden tel je bij elkaar op. Deze totale waarde bepaalt jouw klasse.

Waarde per hectare en op bedrijfsniveau

Voor het bepalen van jouw klasse is vervolgens de minimale waarde per hectare van belang: voor ‘Brons’ is dit € 60/ha, voor ‘Zilver’ € 100/ha en voor ‘Goud’ € 200/ha. Heb je bijvoorbeeld 50 ha en bedraagt de totale waarde op bedrijfsniveau € 5.400? Dan kom je in de klasse ‘Zilver’ (≥ € 5.000).  Jouw eco-premie bedraagt dan € 5.000. Bij de uitbetaling kan nog wel een budgetcorrectie plaatsvinden (lager of hoger).

Tip!

Soms kun je ‘stapelen’: op één perceel meerdere eco-activiteiten toepassen. Hiermee kun je eerder aan de instapeis voldoen. Ook komt soms een hogere klasse in beeld.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Internationaal fiscaal advies

Internationaal fiscaal advies

Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Unit4

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Stephan van der Stoop

Stephan van der Stoop

Registeraccountant

Update lonenspecial 2021

Update lonenspecial 2021

In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Belastingadviseur

Belastingadviseur

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • WO Fiscaal Recht/Fiscale Economie
Starten

Starten

Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!