17 oktober 2022

Agro: factoren bepaling eco-premie

Voldoe jij aan de 'instapeis' voor de eco-regeling? Je kunt op basis van de 'waarden' van jouw eco-activiteiten bepalen of je in de klasse ‘Brons’, ‘Zilver’ of ‘Goud’ komt. De klasse waarin je terecht kunt komen bepaalt uiteindelijk de eco-premie.

Instapeis op basis van thema’s en punten

Om aan de instapeis te voldoen moet je op een vijftal thema’s voldoende punten scoren. Voor het aantal benodigde punten gelden twee regio’s. Zie de tabel hieronder voor het aantal punten per thema en per regio.

Thema'sRegio 1Regio 2
Klimaat1,501,25
Bodem en lucht0,751,25
Water0,750,75
Landschap0,500,75
Biodiversiteit1,501,00


Bekijk hier de regio-indeling. 

Punten per eco-activiteit

De aantallen punten, per thema per eco-activiteit, staan op de site van RVO (zie de link hierboven). Per eco-activiteit vermenigvuldig je de oppervlakte met de punten per thema. Per thema tel je het aantal punten op. Vervolgens kun je bepalen of je voor alle thema’s voldoende punten hebt. Is dat het geval? Dan voldoe je aan de instapeis.

‘Stapelen’ eco-activiteiten mogelijk, afhankelijk van gewas

Bij diverse gewassen kun je, binnen het jaar, meerdere eco-activiteiten toepassen. Dit wordt ‘stapelen’ genoemd. Welke eco-activiteiten je kunt stapelen staat in een schema van RVO

Is ‘stapelen’ toegestaan? Dan zijn er twee opties:

  • Je mag de punten en de waarden optellen. Dit kan als je meerdere handelingen moet uitvoeren. Bijvoorbeeld gras/klaver wat je overdag beweid.
  • Je mag van iedere eco-activiteit per thema de hoogste punten tellen en ook de hoogste waarde. Bijvoorbeeld luzerne als ‘rustgewas’’ en ‘stikstofbindend gewas’. Je hoeft hiervoor maar één ‘handeling’ te doen, namelijk het telen van luzerne.

Klasse bepaalt jouw eco-premie

De klasse waarin je terecht komt is afhankelijk van de waarde van jouw eco-activiteiten. Zie voor de waarde per eco-activiteit per regio de hierboven vermelde site van RVO. Per eco-activiteit vermenigvuldig je de oppervlakte met de betreffende waarde. Alle berekende waarden tel je bij elkaar op. Deze totale waarde bepaalt jouw klasse.

Waarde per hectare en op bedrijfsniveau

Voor het bepalen van jouw klasse is vervolgens de minimale waarde per hectare van belang: voor ‘Brons’ is dit € 60/ha, voor ‘Zilver’ € 100/ha en voor ‘Goud’ € 200/ha. Heb je bijvoorbeeld 50 ha en bedraagt de totale waarde op bedrijfsniveau € 5.400? Dan kom je in de klasse ‘Zilver’ (≥ € 5.000).  Jouw eco-premie bedraagt dan € 5.000. Bij de uitbetaling kan nog wel een budgetcorrectie plaatsvinden (lager of hoger).

Tip!

Soms kun je ‘stapelen’: op één perceel meerdere eco-activiteiten toepassen. Hiermee kun je eerder aan de instapeis voldoen. Ook komt soms een hogere klasse in beeld.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
WNT-controle
Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Lees verder
arrow right
Overdragen
Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Lees verder
arrow right
Femke Kroezen

Femke Kroezen

Assistent-accountant

Junior Salarismedewerker
Ben jij geïnteresseerd in het vakgebied van salarisadministratie en wil je een actieve rol spelen in ons team, dat bestaat uit een mooie mix van jong talent en ervaren specialisten? Als junior salarismedewerker krijg je de kans om je taken en verantwoordelijkheden geleidelijk uit te breiden. Van het verzorgen van nauwkeurige salarisverwerking tot het ontdekken van subsidiemogelijkheden en het adviseren van klanten over beschikbare regelingen en beloningen, de uitdagingen zijn divers. Doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden zijn hier écht aanwezig, net als een hoge mate van professionaliteit. Word jij gelukkig van een uitdagende functie? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Jouw hart gaat sneller kloppen van samenstelwerkzaamheden en klantcontact, maar daar stop je niet: je kijkt verder dan het werk op je bureau. Je denkt bewust na over waarom we werken zoals we doen, ondersteunt je collega’s en je draagt actief bij aan het verbeteren van interne processen.
Lees verder
arrow right