1 februari 2021

Agro: fiscale investeringsvoordelen

Denk je eraan om te gaan investeren in milieuvriendelijke of energiebesparende bedrijfsmiddelen? Check of jouw investering op de ‘Milieulijst’ of ‘Energielijst’ staat. Mogelijk kun je namelijk fiscaal voordeel behalen. Voor 2021 gelden aangepaste lijsten.

‘Milieulijst’ en ‘Energielijst’

Je kunt met de regelingen Vamil/MIA en EIA fiscaal voordeel behalen als je investeert in milieuvriendelijke- respectievelijk energiebesparende bedrijfsmiddelen. Dit is niet nieuw. Wel zijn lijsten met bedrijfsmiddelen, die hiervoor in aanmerking komen, per 2021 aangepast.

Staat investering op de lijst?

Wil je een bepaalde investering in een bedrijfsmiddel doen? Ga dan na of het bedrijfsmiddel op de ‘Milieulijst’ of ‘Energielijst’ staat. Staat jouw bedrijfsmiddel hier niet op? Dan is het mogelijk dat een vergelijkbaar bedrijfsmiddel hier wel op staat. Bijvoorbeeld als dit net iets milieuvriendelijker is of meer energie bespaart. Met een iets andere investering kom je mogelijk wel voor Vamil/MIA of EIA in aanmerking. Een duurdere investering kan dan toch interessant zijn!

Milieulijst 2021

Om voor Vamil en/of MIA in aanmerking te kunnen komen moet jouw investering op de ‘Milieulijst 2021’ staan. Naast diverse bedrijfsmiddelen staan ook investeringen in stallen of erf op de Milieulijst.

Maatlat Duurzame stallen (MDV)

Investeringen in een stal voor melkvee, vleeskalveren, vleesvee, melkgeiten en -schapen, varkens, pluimvee (eenden, leghennen, vleeskalkoenen en vleeskuikens) of konijnen kunnen in aanmerking komen voor de Vamil/MIA. Wil je investeren in stalaanpassingen of in nieuwbouw? Zorg dan dat jouw stal gaat voldoen aan de eisen uit het certificatieschema van de MDV.

Maatlat Schoon Erf (MSE)

In de Milieulijst 2021 is ook het certificatieschema MSE opgenomen als bedrijfsmiddel. Dit is bedoeld voor het stimuleren in investeringen om erfemissies naar het oppervlaktewater en de bodem te voorkomen. Het gaat hierbij om emissies uit mest, urine, compost, reinigingsmiddelen, gewasbeschermingsmiddelen en veevoer.

Energielijst 2021

Energiebesparende bedrijfsmiddelen komen voor EIA in aanmerking als deze op de ‘Energielijst 2021’ staan. Dit gaat bijvoorbeeld om investeringen in gebouwen, processen en transportmiddelen.

Fiscaal voordeel

Het fiscaal voordeel is afhankelijk van de regeling. Het investeringsbedrag moet tenminste € 2.500 bedragen.

Vamil

De vrije afschrijving via Vamil is 75% van het geïnvesteerde bedrag.

MIA

Het percentage van het investeringsbedrag, dat als investeringsaftrek in het kader van MIA kan worden opgevoerd, is afhankelijk van de categorie waarin uw bedrijfsmiddel is ingedeeld: cat. I: 36%. cat. II: 27% en cat. III: 13,5%.

EIA

Van de investeringskosten kan 45% worden afgetrokken van de fiscale winst.

Tot slot

Wil je investeren? Informeer dan bij ons of het bedrijfsmiddel op de ‘Milieulijst’ of ‘Energielijst’ staat. Is dit niet het geval, dan kunnen we in overleg zoeken naar een alternatief. Neem gerust contact met ons op. 

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Lonenspecial 2024
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2024 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Fiscale bijeenkomst Den Helder
Op woensdagavond 8 november 2023 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze avond passeren diverse fiscale ontwikkelingen de revue en worden andere belangrijke belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2024. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
Annette van Opzeeland

Annette van Opzeeland

Pensioen- en Inkomensadviseur

Belastingadviseur
Word onderdeel van ons team, waar klantgerichtheid en kwaliteit voorop staat. Als belastingadviseur ben je niet alleen sparringpartner voor klanten, maar ook voor collega's. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen door de interne en externe trainingen. Met jouw proactieve houding ben jij klaar om bij te dragen aan ons succesvolle kantoor. 
Lees verder
arrow right
Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right