29 augustus 2022

Agro: stijgt of daalt jouw pachtprijs?

Onlangs zijn nieuwe pachtnormen vastgesteld. Deze pachtnormen gelden voor een pachtjaar dat begint vanaf 1 juli 2022. Deze keer zijn de wijzigingen beperkt. Er zijn wel enkele uitschieters.

Pachtvormen

De vastgestelde pachtnormen gelden voor reguliere pacht en geliberaliseerde pachtovereenkomsten langer dan 6 jaar.

Wijziging t.o.v. vorig jaar vaak beperkt, sommige uitschieters

De meeste dalingen en stijgingen van de pachtnorm zijn beperkt tot 6%. Alleen voor het ‘Centraal veehouderijgebied’ en het ‘Hollands/Utrechts weidegebied’ geldt een stijging van 17% respectievelijk 12%. Voor het ‘Zuidwestelijk akkerbouwgebied’ geldt een forse daling van 23%

Agrarische bedrijfsgebouwen en woningen.

De maximaal toelaatbare pachtprijzen voor agrarische bedrijfsgebouwen stijgt met 2,79%. Voor agrarische woningen is de pachtverhoging per 1 juli 2022 2,3% voor pachtovereenkomsten die zijn gesloten vóór 1 september 2007. Voor de pachtprijs voor pachtovereenkomsten vanaf 1 september 2007 geldt een stijging van 2,7%.

Let op!

Ontvang je een factuur voor jouw pacht? Controleer dan of jouw verpachter de pachtprijs correct heeft bepaald.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Aad Dobbe

Aad Dobbe

RA RV

Werving en selectie
Kwalitatief goed personeel is het belangrijkste kapitaal van jouw organisatie. Het werven en selecteren van de juiste werknemers is erg belangrijk.
Lees verder
arrow right
Stage in de samenstelpraktijk
Het beste van twee werelden? Dat biedt ons kantoor Leeuwarden in deze stage. Een unieke kans! In deze stage van 16 weken kun je ervaring op doen in de samenstelpraktijk. Ben jij die enthousiaste en leergierige student, die met plezier en op betrokken wijze ons team kan versterken? En ben jij de accountancytopper met gevoel voor de digitale wereld die graag in de praktijk het vak wil leren? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Esmee van der Ham

Esmee van der Ham

Assistent-accountant

Duurzame inzetbaarheid/verzuim
Met duurzame inzetbaarheid en verzuimmanagement voorkom, beheers en dring je verzuim terug.
Lees verder
arrow right