Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

30 januari 2023

Agro: rVDM bij (eigen) forfaitair transport

Op 1 januari 2023 is het systeem van ‘realtime Vervoersbewijs Dierlijke mest’ (rVDM) van start gegaan. Rondom het transport van mest moeten nu ‘online’ meldingen worden gedaan. Dit geldt ook voor forfaitaire transporten. Ook nieuw is de bevestiging van het transport door leverancier en afnemer.

Mesttransport via een intermediair: alleen bevestiging nodig

Laat je jouw mest bemonsterd afvoeren? Of schakel je een intermediair in bij een forfaitair transport? Dan verzorgt de intermediair alle meldingen rondom het transport. Je hoeft als leverancier of afnemer alleen het transport van de mest digitaal te bevestigen in e-CertNL.

rVDM-meldingen bij ‘eigen’ forfaitair transport

Vervoer je, als landbouwer, zelf de mest (forfaitair) dan moet je onderstaande meldingen doen:

  • Vóór transport: vooraanmelding en startmelding. Deze meldingen kunnen direct voor transport plaatsvinden. Of maximaal 14 dagen (vooraanmelding) en 2 dagen (startmelding) vóór transport.
  • Einde transport: losmelding en bevestiging transport. De andere partij (leverancier of afnemer) moet het transport ook bevestigen.

Forfaitair transport via loonwerker

Als je een loonwerker (niet intermediair) het transport laat verzorgen, dan verzorgt deze vervoerder namens u de meldingen. Je moet de vervoerder hiervoor machtigen in e-CertNL. De leverancier en afnemer moeten wel het transport van de mest bevestigen in e-CertNL.

Bevestigen transport binnen 7 dagen

Uiterlijk zeven dagen na het transport moeten de leverancier en de afnemer het transport bevestigen in e-CertNL. Bij ‘eigen’ forfaitair transport kan de vervoerder (leverancier of afnemer) deze bevestiging bij de losmelding doen.

Machtiging derde mogelijk

Voor de bevestiging van het transport kun je andere partijen (bijv. jouw adviseur) machtigen. Je mag hiervoor de vervoerder niet machtigen.

Regelen machtiging via RVO

Een machtiging voor het indienen van meldingen voor e-CertNL kun je bij RVO regelen. Heb je al een ‘volmacht’ afgegeven? Dan hoef je niets meer te doen. Je kunt ook een machtiging voor ‘Vervoersbewijs Dierlijke Mest’ afgeven.

Overige aandachtspunten bij rVDM

Vanaf 2023 gelden ook de volgende zaken:

  • Bij rVDM blijft een ‘Verzamel VDM’ bij forfaitaire transporten mogelijk. De vooraanmelding en startmelding van alle vrachten samen vindt voor het eerste transport plaats. De losmelding na het laatste transport.
  • Bij ‘forfaitair transport naar een particulier’ moet de particulier een relatienummer hebben bij RVO.
  • Een particulier en ‘klein bedrijf’ hoeven het transport achteraf niet te bevestigen.
  • Je kunt nog tot en met februari mesttransporten met een papieren Vervoersbewijs Dierlijke mest’ (VDM) melden bij RVO.

Let op!

Maak je gebruik van een forfaitair mesttransport? Zorg dan dat de vervoerder de meldingen tijdig indient. Regel voor de bevestiging een machtiging als dat wenselijk is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financiële administratie

Financiële administratie

Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Overdragen

Overdragen

Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Lars Pijlman

Lars Pijlman

Assistent-accountant

Relatiebeheerder

Relatiebeheerder

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy
WNT-controle

WNT-controle

Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.