30 januari 2023

Agro: rVDM bij (eigen) forfaitair transport

Op 1 januari 2023 is het systeem van ‘realtime Vervoersbewijs Dierlijke mest’ (rVDM) van start gegaan. Rondom het transport van mest moeten nu ‘online’ meldingen worden gedaan. Dit geldt ook voor forfaitaire transporten. Ook nieuw is de bevestiging van het transport door leverancier en afnemer.

Mesttransport via een intermediair: alleen bevestiging nodig

Laat je jouw mest bemonsterd afvoeren? Of schakel je een intermediair in bij een forfaitair transport? Dan verzorgt de intermediair alle meldingen rondom het transport. Je hoeft als leverancier of afnemer alleen het transport van de mest digitaal te bevestigen in e-CertNL.

rVDM-meldingen bij ‘eigen’ forfaitair transport

Vervoer je, als landbouwer, zelf de mest (forfaitair) dan moet je onderstaande meldingen doen:

  • Vóór transport: vooraanmelding en startmelding. Deze meldingen kunnen direct voor transport plaatsvinden. Of maximaal 14 dagen (vooraanmelding) en 2 dagen (startmelding) vóór transport.
  • Einde transport: losmelding en bevestiging transport. De andere partij (leverancier of afnemer) moet het transport ook bevestigen.

Forfaitair transport via loonwerker

Als je een loonwerker (niet intermediair) het transport laat verzorgen, dan verzorgt deze vervoerder namens u de meldingen. Je moet de vervoerder hiervoor machtigen in e-CertNL. De leverancier en afnemer moeten wel het transport van de mest bevestigen in e-CertNL.

Bevestigen transport binnen 7 dagen

Uiterlijk zeven dagen na het transport moeten de leverancier en de afnemer het transport bevestigen in e-CertNL. Bij ‘eigen’ forfaitair transport kan de vervoerder (leverancier of afnemer) deze bevestiging bij de losmelding doen.

Machtiging derde mogelijk

Voor de bevestiging van het transport kun je andere partijen (bijv. jouw adviseur) machtigen. Je mag hiervoor de vervoerder niet machtigen.

Regelen machtiging via RVO

Een machtiging voor het indienen van meldingen voor e-CertNL kun je bij RVO regelen. Heb je al een ‘volmacht’ afgegeven? Dan hoef je niets meer te doen. Je kunt ook een machtiging voor ‘Vervoersbewijs Dierlijke Mest’ afgeven.

Overige aandachtspunten bij rVDM

Vanaf 2023 gelden ook de volgende zaken:

  • Bij rVDM blijft een ‘Verzamel VDM’ bij forfaitaire transporten mogelijk. De vooraanmelding en startmelding van alle vrachten samen vindt voor het eerste transport plaats. De losmelding na het laatste transport.
  • Bij ‘forfaitair transport naar een particulier’ moet de particulier een relatienummer hebben bij RVO.
  • Een particulier en ‘klein bedrijf’ hoeven het transport achteraf niet te bevestigen.
  • Je kunt nog tot en met februari mesttransporten met een papieren Vervoersbewijs Dierlijke mest’ (VDM) melden bij RVO.

Let op!

Maak je gebruik van een forfaitair mesttransport? Zorg dan dat de vervoerder de meldingen tijdig indient. Regel voor de bevestiging een machtiging als dat wenselijk is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Controleleider
Jouw sterkmaker voor ons? Jij krijgt energie van het coachen en begeleiden van collega’s. Daarnaast werk je zelfstandig aan complexe jaarrekeningen.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Impact van langere rentevaste periode
Wanneer je een hypotheek afsluit, blijft de rente meestal gedurende een bepaalde periode vast. Na afloop daarvan kun je de rente opnieuw vastzetten tegen het actuele tarief. Wat gebeurt er als je dan kiest voor een langere rentevaste periode dan de resterende looptijd die je eerder had?
Lees verder
arrow right
Rapportages en dashboarding
Financiële rapportages geven inzicht in jouw financiële situatie en vormen de basis voor strategische beslissingen.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Annulering extra verhoging minimumloon van 1,2%
Ondanks de goedkeuring van de Tweede Kamer op 19 maart 2024 voor een extra 1,2% verhoging van het minimumloon vanaf 1 juli 2024, ontbrak het aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Hierdoor wordt de extra verhoging geannuleerd.
Lees verder
arrow right