8 december 2022

Agro: welke voorbereidingen treffen GLB?

Vanaf 1 januari 2023 start de nieuwe GLB. Dit vergt voorbereidende werkzaamheden. Welke voorbereidingen kun je alvast treffen? Controleer onder andere tijdig of je aan de basisvoorwaarden (conditionaliteit) kunt voldoen. Daarnaast moet je weten welke eco-activiteiten je uit gaat voeren, zodat je weet aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Elementen intekenen vanaf februari, behalve bufferstroken

RVO maakt extra kaartlagen in ‘Mijn percelen’ zodat je redelijk eenvoudig sloten en landschapselementen kunt overnemen in ‘Mijn percelen’. Deze voorziening is naar verwachting vanaf begin februari 2023 beschikbaar.

Bufferstroken met ander gewas apart intekenen

Pas je in 2023 bufferstroken toe? Dan moet je deze apart intekenen. Dit geldt alleen als je op de bufferstrook een ander gewas teelt als op de rest van het perceel.

Wel in beeld met kaartlaag

Je kunt straks de verplichte bufferstroken wel in beeld krijgen. RVO stelt hiervoor een kaartlaag beschikbaar. Dit is van belang omdat je deze stroken, in het kader van het GLB, niet mag bemesten. Ook is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet toegestaan. Bestaat de strook uit grasland? Dan mag je deze wel beweiden.

Uiterlijk 15 mei jouw eco-activiteiten doorgeven

Hiervoor heb je nog even de tijd. Toch is het verstandig om jouw eco-activiteiten tijdig in beeld te brengen, zodat je ook aan de voorwaarden kunt voldoen. Wil je bijvoorbeeld de eco-activiteit ‘groenbedekking’ inzetten? Dan ben je verplicht om in januari en februari een bepaald gewas te telen.

Maak tijdig een plan, zodat je jouw bouwplan eventueel kunt aanpassen. Begin daarnaast op tijd met het intekenen!  Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
IT-auditor
Een interessante functie op het snijvlak van audit, finance en IT. Boordevol vrijheid, uitdagingen, verantwoordelijkheid en klantcontact!
Lees verder
arrow right
Annulering extra verhoging minimumloon van 1,2%
Ondanks de goedkeuring van de Tweede Kamer op 19 maart 2024 voor een extra 1,2% verhoging van het minimumloon vanaf 1 juli 2024, ontbrak het aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Hierdoor wordt de extra verhoging geannuleerd.
Lees verder
arrow right
Financieren met de overheid
Met de helpende hand van de overheid heb je meer kans van slagen.
Lees verder
arrow right
Quinty Kuper-Gulinck

Quinty Kuper-Gulinck

Recruitment & Employer Branding specialist