21 november 2023

Belastingrente over aanslag erfbelasting vermijden

Krijg je een erfenis? Dan moet je de aangifte erfbelasting binnen acht maanden na de datum van overlijden indienen. Als je te laat bent, of als de Belastingdienst in negatieve zin afwijkt van de aangifte, dan wordt belastingrente in rekening gebracht.

Belastingrente voorkomen

Je kunt belastingrente voorkomen door tijdig uw aangifte erfbelasting in te dienen én ervoor te zorgen dat de Belastingdienst niet van jouw aangifte hoeft af te wijken. Lukt dit niet, vraag dan een voorlopige aanslag erfbelasting aan. Je betaalt dan alleen belastingrente als jouw voorlopige aanslag achteraf te laag blijkt te zijn.

Tip!

Een formulier voor een voorlopige aanslag erfbelasting tref je aan op de site van de Belastingdienst.

Uitstel beïnvloedt belastingrente niet

Ook als je uitstel voor het indienen van de aangifte heeft aangevraagd, betaal je belastingrente vanaf acht maanden na de datum van overlijden. Uitstel beïnvloedt de belastingrente dus niet.

Let op!

Probeer belastingrente te voorkomen, want het tarief bedraagt momenteel 6% en zal waarschijnlijk per 1 januari 2024 stijgen naar 7,5%.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Dimitri Ulrich

Dimitri Ulrich

Relatiebeheerder

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)
De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Lees verder
arrow right
Werken vanuit jouw woning, privépand of zakelijk?
Wanneer je als ondernemer vanuit je eigen privéwoning werkt, bestaat de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden deze woning als onderdeel van het ondernemingsvermogen te beschouwen. Het is echter alleen toegestaan om van deze voorwaarden af te wijken als er duidelijk aangetoond kan worden dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie.
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Marcel Herder

Marcel Herder

Relatiebeheerder