26 januari 2024

Btw-wijzigingen voor zonnepaneelverhuur bij woningen

Verhuur jij een woning waarop of waarbij zonnepanelen liggen? Het belangrijk om op de hoogte te zijn van het recent ingevoerde beleid van de staatssecretaris, dat vanaf 1 januari 2024 van kracht is.

Verhuur woning btw-vrijgesteld

Voor de verhuur van een woning aan een particulier die deze ook als woning gaat gebruiken, geldt een btw-vrijstelling. Dit betekent dat jij geen btw berekent over de verhuurprijs. Het betekent echter ook dat jij de btw op de woning (bijvoorbeeld op de onderhoudskosten) niet in aftrek kunt brengen.

Zonnepanelen als onderdeel verhuur woning

Liggen op of in de nabijheid van de woning niet-geïntegreerde zonnepanelen (dat zijn zonnepanelen die niet ook als dakbedekking fungeren)? En verhuur jij die zonnepanelen in de huurovereenkomst van de woning mee? Dan gaat de verhuur van die zonnepanelen over het algemeen mee in de btw-vrijstelling van de verhuur van de woning. Jij berekent dan geen btw, maar jij kunt ook de btw die tot en met 2022 drukte op de aanschaf van de zonnepanelen, niet in aftrek brengen.

Over de levering en installatie op of in de onmiddellijke nabijheid van een woning wordt vanaf 1 januari 2023 geen btw meer berekend.

Zonnepanelen afzonderlijk verhuurd

Verhuur jij de niet-geïntegreerde zonnepanelen afzonderlijk, dus niet in de huurovereenkomst van de woning mee? Dan berekende je tot en met 2023 waarschijnlijk btw en heb je ook de btw die drukte op de aanschaf van de zonnepanelen in aftrek gebracht.

Nieuw beleid: zonnepanelen als onderdeel verhuur woning

De staatssecretaris heeft nieuw beleid bekendgemaakt dat geldt vanaf 1 januari 2024. Volgens dit nieuwe beleid gaat de verhuur van niet-geïntegreerde zonnepanelen die op of in de onmiddellijke nabijheid van een woning liggen, mee in de btw-vrijgestelde verhuur van de woning. Ook als deze zonnepanelen afzonderlijk van de huurovereenkomst verhuurd worden. Dit nieuwe beleid zou tot gevolg hebben dat jij vanaf 1 januari 2024 over de verhuur van de zonnepanelen geen btw meer mag berekenen. Bijkomend gevolg hiervan zou kunnen zijn dat jij een deel van de in aftrek gebrachte btw op jouw zonnepanelen weer terug zou moeten betalen.

Overgangsrecht

Gelukkig heeft de staatssecretaris overgangsrecht bekendgemaakt. Dit overgangsrecht houdt in dat jij gedurende de periode dat jij de btw op jouw zonnepanelen nog terug zou moeten betalen, de zonnepanelen nog btw-belast mag verhuren.

Concreet betekent dit het volgende:

  • Koch jij de zonnepanelen en nam jij deze ook in gebruik in 2019 of eerder? Dan pas je vanaf 1 januari 2024 de btw-vrijstelling toe op de verhuur van de zonnepanelen. Jij hoeft de eerder in aftrek gebrachte btw vanaf 2024 namelijk niet meer terug te betalen. Door toepassing van de btw-vrijstelling kun jij vanaf 2024 geen btw voor de zonnepanelen (bijvoorbeeld op onderhoudskosten) meer in aftrek brengen.
  • Koch jij de zonnepanelen en nam jij deze ook in gebruik in 2020, 2021 of 2022? Dan mag jij vanaf 1 januari 2024 de zonnepanelen nog btw-belast verhuren. Dit mag tot het moment dat de termijn verstreken is waarbinnen jij de eerder in aftrek gebrachte btw nog terug zou moeten betalen. Is die termijn verstreken, dan moet jij vanaf dat moment de btw-vrijstelling toepassen op de verhuur van de zonnepanelen en kunt jij geen btw voor de zonnepanelen (bijvoorbeeld op onderhoudskosten) meer in aftrek brengen.

Vragen?

Mag jij nu nog wel of juist geen btw meer berekenen? Wanneer is de termijn verstreken waarbinnen jij eerder afgetrokken btw nog moet terugbetalen? Wij kunnen ons voorstellen dat jij deze of misschien nog andere vragen heeft. Neem daarom voor vragen over jouw eigen situatie contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen jou graag met de beoordeling van jouw situatie.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Zonnepanelen op jouw woning 2023
Als particulier betaal je geen btw meer als je zonnepanelen op jouw privéwoning plaatst. Wat zijn hierbij de regels? En wat als je als ondernemer vanuit huis werkt en ook zonnepanelen wilt? Wat zijn dan de fiscale mogelijkheden? En hoe zit het met de salderingsregeling? Wij gaan op deze vragen en meer in.
Lees verder
arrow right
Reparatie dak voor zonnepanelen? Geen btw-aftrek
Als het dak van een woning hersteld wordt in het kader van een complete renovatie, kan de btw op die herstelkosten niet in aftrek worden gebracht vanwege het feit dat er ook zonnepanelen moeten kunnen worden geplaatst. Volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant zijn de kosten van herstel dan niet uitsluitend gemaakt voor de levering van energie via zonnepanelen.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right