Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

14 december 2022

Coronasluiting? Geen OZB-gebruikersheffing 

De rechtbank in Limburg heeft onlangs beslist dat een bioscoop die tijdens de coronacrisis verplicht gesloten was geen OZB-gebruikersheffing hoeft te betalen. De bioscoop kon op de peildatum namelijk niet gebruikt worden door de exploitant.

Gebruikersheffing OZB

Eigenaren van woningen en niet-woningen, zoals kantoren, betalen de OZB-heffing voor eigenaren. Daarnaast betalen de gebruikers van niet-woningen zoals huurders ook onroerende zaakbelasting, de zogenaamde gebruikersheffing. Voor woningen geldt geen gebruikersheffing.

Gesloten wegens corona

Vanwege de coronacrisis waren de afgelopen jaren gedurende langere periodes publiek toegankelijke ruimtes gesloten. Om het besmettingsgevaar te beteugelen waren bijvoorbeeld bioscopen en de horeca niet of maar beperkt toegankelijk.

Bioscoop buiten gebruik

Vanwege de onmogelijkheid de bioscoop te gebruiken, vocht de gebruiker ervan zijn aanslag OZB voor het gebruikersdeel voor het jaar 2022 aan. De gebruiker stelde dat hij het gebruikersdeel niet verschuldigd was, aangezien op de peildatum 1 januari 2021 het gebruik als bioscoop was verboden.

Ter beschikking staan is onvoldoende

De rechter was het hiermee eens en vernietigde de aanslag. Dat de bioscoop wel ter beschikking stond was onvoldoende, aangezien er geen alternatieve activiteiten in de bioscoop hadden plaatsgevonden of plaats hadden kunnen vinden.

Let op voor 2023!

Als deze uitspraak in stand blijft, kan deze ook gevolgen hebben voor de aanslagen gebruikersheffing OZB voor het jaar 2023. De peildatum daarvoor is namelijk 1 januari 2022 en toen waren vanwege een lockdown eveneens publiek toegankelijke locaties zoals bioscopen en horeca gesloten.

Heb je vragen over jouw aanslag OZB? Neem gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Energielabel C voor kantoor verplicht per 2023

Energielabel C voor kantoor verplicht per 2023

09-12-2022

Heeft jouw kantoorpand al een energielabel? Vanaf 2023 dient jouw kantoorpand verplicht geregistreerd te zijn met een energielabel van minimaal niveau C. Dit komt overeen met een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet jouw kantoor niet aan de eis? Dan loop je vanaf 2023 het risico te moeten sluiten als de handhaver dit oplegt. Je dient dan, om het pand weer open te kunnen stellen, jouw kantoor eerst zodanig energiezuiniger te maken zodat je wel aan de eisen voldoet.
Btw-vraagstukken

Btw-vraagstukken

Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Ivo van der Oord

Ivo van der Oord

Belastingadviseur

De Hoornse wensboom

De Hoornse wensboom

In deze bijzondere tijd willen wij van Omnyacc in samenwerking met Voor een mooie stad de lach op het gezicht toveren bij zoveel mogelijk mensen! Dit willen wij doen door wensen in vervulling te laten gaan. Iedereen kan een wens achterlaten tot en met 8 januari. In het nieuwe jaar gaan we zoveel mogelijk wensen uit laten komen. Andere ondernemers en particulieren kunnen ook meedoen als wensvervuller. Doe jij ook mee?
Welke verplichtingen heeft een werkgever bij loonbeslag?

Welke verplichtingen heeft een werkgever bij loonbeslag?

15-03-2023

Sinds de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet is de administratie rond loonbeslag van jouw werknemers minder omslachtig geworden. Een aantal zaken hoef je als werkgever niet meer te doen. Maar welke verplichtingen heb je als werkgever wel?