Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

26 oktober 2022

Energiebesparende maatregelen via de ISDE-regeling

Wil je energiebesparende maatregelen nemen? Door de vele aanvragen wordt er € 62 miljoen extra uitgetrokken voor energiebesparende maatregelen via de ISDE-regeling. Daardoor is er in 2022 in totaal € 290 miljoen voor deze regeling beschikbaar.

ISDE-regeling

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) is een subsidie voor eigenaren van een koopwoning waarbij die woning als hoofdverblijf dient. Via de ISDE kan subsidie verkregen worden voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers en aansluitingen op een warmtenet. Je kunt de ISDE aanvragen via RVO.nl.

Zakelijke gebruikers

Daarnaast is er binnen de ISDE in 2022 specifiek voor zakelijke gebruikers € 30 miljoen beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. De subsidie geldt voor alle rechtspersonen, maar ook voor een maatschap, stichting, vof en cv. Deze specifieke tegemoetkoming loopt tot en met 31 december 2023, aanvragen gaat ook via RVO.nl.

Omvang subsidie

De omvang van de subsidie voor particulieren bedraagt bij één subsidiemaatregel ongeveer 15%. Bij een tweede subsidiemaatregel is dit ongeveer 30%. De subsidie voor zakelijke gebruikers bedraagt voor kleinschalige windturbines maximaal € 66,- per m2 rotoroppervlak. De subsidie voor zonnepanelen bedraagt voor hen €125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

Na uw aanvraag

De RVO probeert jouw aanvraag binnen acht weken af te handelen. Lukt dat niet, dan ontvang je na ongeveer zeven weken een brief waarin staat dat de afhandeltermijn verlengd wordt. Op dit moment kan het afhandelen van een aanvraag langer duren. Keurt de RVO jouw aanvraag goed, dan krijg je een verlening waarmee de RVO een reservering doet op het subsidiebudget. Daarna heb je twaalf maanden de tijd om jouw project te realiseren.

Let op!

De ISDE voor particulieren loopt door tot 2030. Hoeveel er de komende jaren voor deze subsidie in de pot zit, is nog niet bekend.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Het urencriterium: hoe zit dat?

Het urencriterium: hoe zit dat?

23-03-2023

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting is het interessant te weten dat je gebruik kunt maken van belastingvoordelen als je een bepaald aantal uren per jaar besteedt aan een onderneming. Dit voordeel kan oplopen tot duizenden euro's per jaar. Hoe werkt dat precies?
Crowdfunding

Crowdfunding

Een alternatieve financieringsvorm? Presenteer jouw financieringswens optimaal door crowdfunding.
Elly Schurer- de Vries

Elly Schurer- de Vries

Subsidies

Starten

Starten

Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Kabinet schrapt strafkorting op AOW

Kabinet schrapt strafkorting op AOW

23-03-2023

Het kabinet wil de korting op de AOW schrappen. Mensen die te weinig AOW-premie hebben betaald, krijgen daar niet meer een lagere uitkering voor terug. Deze korting bedraagt 2% per jaar en kan zelfs tot gevolg hebben dat meer op de AOW gekort wordt dan er aan premie verschuldigd was.
Compliance Officer

Compliance Officer

  • Diverse vestigingen
  • 24-40 uur
  • RA of AA opleiding