15 maart 2021

Agro: kunstmestnorm bij mais en aardappelen

Teel je als agrarisch ondernemer mais of aardappelen op zand- en lössgrond? En start je de teelt na graslandvernietiging? Houdt er dan rekening mee dat je vanaf dit jaar te maken krijgt met een korting op de stikstofnorm (‘kunstmestnorm’) van 65 kg/ha.

Korting 65 kg/ha alleen op zand- en lössgrond

De korting op de stikstofnorm van 65 kg/ha geldt als je een perceel gras dit jaar scheurt voor de teelt van mais of consumptie- of fabrieksaardappelen.

Graslandvernietigingsmonster niet verplicht

In de situatie dat je te maken krijgt met deze korting hoef je geen grasland-vernietigingsmonster te nemen als je de mais of aardappelen wilt bemesten.

Geen korting bij ‘vanggewas’ gras

De korting is niet van toepassing als het gras dat je nu vernietigd vorig najaar is ingezaaid als:

  • Verplicht vanggewas na mais
  • Grasgroenbemester na de teelt van een ander gewas dan mais

Soms wel graslandvernietigingsmonster

Gebruik je het ‘vanggewas’ dit voorjaar voor voederwinning (maaien of beweiden) voordat je de mais zaait of aardappels poot? Dan is een vernietigingsmonster wel verplicht als je de mais of aardappelen wilt bemesten. Dit geldt overigens ook wanneer je een ander gewas dan mais of aardappels gaat telen.

Houd bij jouw bemestingsplan 2021 rekening met de mogelijke korting op de stikstofgebruiksnorm. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)
De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Lees verder
arrow right
Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right
Welke rente en kosten van jouw eigen woning zijn aftrekbaar?
De Belastingdienst heeft twee standpunten ingenomen met betrekking tot de aftrek van rente en kosten van een eigen woning in jouw aangifte inkomstenbelasting. Deze standpunten hebben betrekking op de aftrekbaarheid van advies- en afsluitkosten, evenals de keuze om al dan niet de rente voor de eigen woning in aftrek te brengen.
Lees verder
arrow right
Geen APK-afmelding vereist voor tijdelijke vrijstelling van keuring
Als je jouw auto gedurende een langere periode niet gebruikt, heb je de mogelijkheid om het kenteken te schorsen. Hierdoor hoef je tijdelijk geen wegenbelasting (MRB) te betalen. Echter, tijdens deze periode is het niet toegestaan om gebruik te maken van de openbare weg. Je mag wel de weg op om je voertuig te laten keuren voor de APK, maar het is niet noodzakelijk om de auto op dezelfde dag ook bij de RDW af te melden.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right