15 maart 2021

Agro: kunstmestnorm bij mais en aardappelen

Teel je als agrarisch ondernemer mais of aardappelen op zand- en lössgrond? En start je de teelt na graslandvernietiging? Houdt er dan rekening mee dat je vanaf dit jaar te maken krijgt met een korting op de stikstofnorm (‘kunstmestnorm’) van 65 kg/ha.

Korting 65 kg/ha alleen op zand- en lössgrond

De korting op de stikstofnorm van 65 kg/ha geldt als je een perceel gras dit jaar scheurt voor de teelt van mais of consumptie- of fabrieksaardappelen.

Graslandvernietigingsmonster niet verplicht

In de situatie dat je te maken krijgt met deze korting hoef je geen grasland-vernietigingsmonster te nemen als je de mais of aardappelen wilt bemesten.

Geen korting bij ‘vanggewas’ gras

De korting is niet van toepassing als het gras dat je nu vernietigd vorig najaar is ingezaaid als:

  • Verplicht vanggewas na mais
  • Grasgroenbemester na de teelt van een ander gewas dan mais

Soms wel graslandvernietigingsmonster

Gebruik je het ‘vanggewas’ dit voorjaar voor voederwinning (maaien of beweiden) voordat je de mais zaait of aardappels poot? Dan is een vernietigingsmonster wel verplicht als je de mais of aardappelen wilt bemesten. Dit geldt overigens ook wanneer je een ander gewas dan mais of aardappels gaat telen.

Houd bij jouw bemestingsplan 2021 rekening met de mogelijke korting op de stikstofgebruiksnorm. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Boetevermindering bij overschrijding redelijke termijn: vuistregels en toepassing
Voor bepaalde belastingen, zoals loonheffingen, omzetbelasting en dividendbelasting, moet je direct bij het indienen van de aangifte betalen, zonder te wachten op een aanslag van de Belastingdienst. Betaal je deze belastingen niet of te laat, dan kan de Belastingdienst een verzuimboete opleggen.
Lees verder
arrow right
Casper Müller

Casper Müller

HRM, pensioen- & inkomensadviseur

Afschaffing giftenaftrek in vennootschapsbelasting vanaf 2025
Het kabinet schaft per 2025 de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting (Vpb) en de regeling 'geven uit de vennootschap' af. Deze maatregelen zijn opgenomen in het Belastingplan 2025. De giftenaftrek in de inkomstenbelasting blijft wel behouden.
Lees verder
arrow right
Manon Santhuizen

Manon Santhuizen

Pensioen- en Inkomensadviseur