15 maart 2021

Agro: kunstmestnorm bij mais en aardappelen

Teel je als agrarisch ondernemer mais of aardappelen op zand- en lössgrond? En start je de teelt na graslandvernietiging? Houdt er dan rekening mee dat je vanaf dit jaar te maken krijgt met een korting op de stikstofnorm (‘kunstmestnorm’) van 65 kg/ha.

Korting 65 kg/ha alleen op zand- en lössgrond

De korting op de stikstofnorm van 65 kg/ha geldt als je een perceel gras dit jaar scheurt voor de teelt van mais of consumptie- of fabrieksaardappelen.

Graslandvernietigingsmonster niet verplicht

In de situatie dat je te maken krijgt met deze korting hoef je geen grasland-vernietigingsmonster te nemen als je de mais of aardappelen wilt bemesten.

Geen korting bij ‘vanggewas’ gras

De korting is niet van toepassing als het gras dat je nu vernietigd vorig najaar is ingezaaid als:

  • Verplicht vanggewas na mais
  • Grasgroenbemester na de teelt van een ander gewas dan mais

Soms wel graslandvernietigingsmonster

Gebruik je het ‘vanggewas’ dit voorjaar voor voederwinning (maaien of beweiden) voordat je de mais zaait of aardappels poot? Dan is een vernietigingsmonster wel verplicht als je de mais of aardappelen wilt bemesten. Dit geldt overigens ook wanneer je een ander gewas dan mais of aardappels gaat telen.

Houd bij jouw bemestingsplan 2021 rekening met de mogelijke korting op de stikstofgebruiksnorm. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Eindejaarstips 2020
Om 2020 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Van welke fiscale regelingen kun je nog profiteren? Welke belangrijke aandachtspunten moeten voor het einde van het jaar zeker nog afgehandeld worden? En welke zaken zijn voor jou als werkgever belangrijk? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Eva Parreno

Eva Parreno

Assistent-accountant

Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2024: Gebruikelijk loon en vrijwilligersvergoeding
In 2024 is het normbedrag voor het gebruikelijk loon € 5.000 hoger dan in 2023 en bedraagt € 56.000 per jaar. De maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding gaat ook omhoog, naar € 2.100 per jaar. De vergoeding per maand bedraagt in 2024 maximaal € 210.
Lees verder
arrow right