5 september 2024

Nieuw formulier voor inhouding loonheffing bij studenten en scholierenregeling

Werkgevers kunnen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, de studenten- en scholierenregeling toepassen op het loon van studenten. Dit kan resulteren in een hoger nettoloon voor de student in sommige situaties.

De studenten- en scholierenregeling

Als je de studenten- en scholierenregeling kunt toepassen, gebruik je bij het berekenen van de loonheffingen, premies werknemersverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet de kwartaaltabel. Hierdoor kan je meer loonheffingskorting in aanmerking nemen, waardoor meestal geen of minder loonheffing hoeft te worden ingehouden op het loon van de student.

Voorbeeld
In de kwartaaltabel is ¼ van het jaarbedrag van de loonheffingskorting verwerkt, in de maandtabel maar 1/12 deel. Heeft een student in een jaar recht op bijvoorbeeld € 3.960 loonheffingskorting, dan is in de kwartaaltabel € 990 en in de maandtabel € 330 verwerkt. Als de student bijvoorbeeld in de maand juli veel meer dan normaal bij je werkt, kan toepassing van de kwartaaltabel betekenen dat je geen of minder loonheffingen hoeft in te houden op het loon, dan bij toepassing van de maandtabel. De student hoeft dan geen moeite te doen om de te veel betaalde loonheffing terug te krijgen via het indienen van een aangifte inkomstenbelasting in het volgende jaar, maar krijgt netto meteen meer.

Voorwaarden studenten- en scholierenregeling

De studenten- en scholierenregeling is niet op elke student van toepassing. De regeling geldt alleen voor:

  • studenten voor wie de ouders/verzorgers bij het begin van het kalenderkwartaal recht hebben op kinderbijslag, of
  • studenten die bij het begin van het kalenderkwartaal recht hebben op studiefinanciering of een tegemoetkoming studiekosten, of
  • studenten met een International Student Identity Card (ISIC) uit een ander land van de EU of IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein.

Let op!

Als een buitenlandse student geen ISIC heeft, kan hij/zij deze aanvragen via de website van ISIC.

Toestemming student

Je kunt de regeling alleen toepassen als de student jou schriftelijk daarom verzoekt. Voor dit verzoek is nu een nieuw formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling) beschikbaar. Dit formulier kan je ook gebruiken voor studenten die geen gebruik willen maken van de studenten- en scholierenregeling.

Let op!

De studenten- en scholierenregeling kan alleen worden toegepast als de werkgever ook de loonheffingskorting toepast. De student moet daarom bij keuze voor de studenten- en scholierenregeling in het formulier ook aangeven dat hij of zij wil dat de werkgever de loonheffingskorting toepast.

Geen studenten- en scholierenregeling

Kiest de student niet voor toepassing van de regeling dan wordt er mogelijk te veel loonheffing ingehouden op het loon. De student kan deze in het volgende jaar terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Loonheffingen update: Handboek 2024 nu beschikbaar
Het Handboek Loonheffingen 2024 is nu beschikbaar voor werkgevers. Jaarlijks publiceert de Belastingdienst dit handboek, waarin alle vereisten voor werkgevers met betrekking tot loonheffingen worden vermeld, om correcties en boetes te voorkomen.
Lees verder
arrow right
Scholing en Personeel 2024
Heb je personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de subsidieregeling Praktijkleren. Ook is er, onder bepaalde voorwaarden, een financiële bijdrage mogelijk vanuit een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor jouw sector. Daarnaast zijn er diverse andere subsidies beschikbaar, zoals de SLIM-subsidie en regionale subsidies. In dit nieuwsartikel worden de regelingen uitgelegd.
Lees verder
arrow right
Voordelen loonkosten
In de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) zijn de tegemoetkomingen in de loonkosten vastgelegd. Dit is, onder voorwaarden, voor bepaalde groepen werknemers die moeilijker aan het werk komen.
Lees verder
arrow right