15 mei 2023

Nieuwe brieven betaalinformatie Belastingdienst

Het is goed om te weten dat de Belastingdienst voortaan nieuwe brieven met betaalinformatie stuurt waarin staat hoe je jouw belastingen en toeslagen kunt betalen. Vanaf 1 juni 2023 is het niet meer mogelijk om per acceptgiro belastingen en toeslagen te betalen. Je ontvangt daarom geen brieven met acceptgiro’s meer.

Betaalinformatie

De brieven die de Belastingdienst stuurt, zien er anders uit dan je gewend bent. De titel van de brief is altijd ‘Betaalinformatie’. Daarnaast vind je in de brief of je in 1 keer of in meerdere termijnen kunt betalen en ook of dit via een automatische incasso kan. In een blauw blok in de brief zie je hoeveel je moet betalen, naar welk rekeningnummer je dit moet overmaken, welk betalingskenmerk je daarbij moet gebruiken en wanneer het bedrag op de rekening van de Belastingdienst moet staan.

Let op!

De Belastingdienst gebruikt meestal rekeningnummer NL86INGB0002445588. De Belastingdienst heeft echter meerdere rekeningnummers. Zie je een ander rekeningnummer in het blauwe blok staan, controleer dan hier of dit een rekeningnummer van de Belastingdienst is.

Betalen zonder acceptgiro

Vanaf 1 juni 2023 kun je nog op drie manieren betalen aan de Belastingdienst:

  • via mobiel of internetbankieren
  • via een overboekingskaart van jouw bank
  • via een automatische incasso

Betalen via een automatische incasso is mogelijk voor voorlopige aanslagen inkomstenbelasting, de zorgverzekeringswet en vennootschapsbelasting. Daarnaast kun je ook jouw motorrijtuigenbelasting via een automatische incasso betalen. Je moet de Belastingdienst wel machtigen via een machtigingsformulier voor de automatische incasso.

Tip!

De brief met betaalinformatie bevat sinds kort ook de terug te betalen toeslagen. Het toevoegen van de te ontvangen toeslagen aan deze brief staat nog op de planning van de Belastingdienst.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Jeffrey Muileboom

Jeffrey Muileboom

Assistent-accountant

Shalinie Gokoel

Shalinie Gokoel

Administratief medewerker

Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Elsa Brasser

Elsa Brasser

Managementassistente