11 december 2019

Plannen aan- of verkoop eigen woning

De huizenmarkt is nog steeds in trek, dus er wordt veel verhuisd. Als u een koopwoning heeft aangekocht dan is het raadzaam om de aan- en verkoop ervan goed te plannen, zodat u niet voor fiscale verrassingen komt te staan.

Eigen woning telt niet mee in box 3

Een goede planning is nodig vanwege het feit dat een eigen woning niet meetelt als vermogen in box 3, maar wel als deze verkocht is terwijl u nog geen andere woning terug heeft gekocht. Omdat het daarbij vaak gaat om aanzienlijke bedragen, kost u dit behoorlijk wat belasting in box 3.

Let op!

Hoeveel belasting u betaalt in box 3 hangt af van de omvang van uw vermogen. Dit kan oplopen tot een belastingheffing van 1,68% over uw vermogen.

Verkoop uitstellen

Verkoopt u uw woning en koopt u niet direct een andere woning terug, probeer de verkoop dan uit te stellen tot ná 1 januari. De peildatum voor de vermogensbelasting is namelijk 1 januari en wijzigingen in uw vermogen ná die datum hebben geen invloed meer op de heffing in box 3.

Aankoop bespoedigen

Staat u op het punt een woning te kopen en gebruikt u daarvoor deels eigen geld, probeer de aankoop dan juist te bespoedigen. Realiseer de aankoop zo mogelijk vóór 1 januari, zodat u over het gebruikte eigen vermogen in 2020 geen belasting in box 3 meer betaalt.

Wilt u meer weten over het plannen van de aan- of verkoop van uw eigen woning? Wij adviseren u graag.

Managementassistent
Omnyacc is sterk aan het groeien en dat geldt ook voor onze vestiging in Leeuwarden. We bieden onze klanten een breed scala aan diensten aan, dat vaak verder gaat dan alleen traditionele accountantsdiensten. Door de groeiende vraag naar deze integrale dienstverlening, waarbij meerdere disciplines met elkaar samenwerken, zijn we op zoek naar versterking voor ons team managementondersteuning. Ben jij die enthousiaste collega die graag samen met ons het verschil blijft maken voor onze klanten? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Wlz nacalculatie
Ben jij financieel verantwoordelijke bij een organisatie die langdurige zorg verleent? Dan ben je volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht om financiële verantwoording af te leggen over de geleverde zorgprestaties. 
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right