11 december 2019

Plannen aan- of verkoop eigen woning

De huizenmarkt is nog steeds in trek, dus er wordt veel verhuisd. Als u een koopwoning heeft aangekocht dan is het raadzaam om de aan- en verkoop ervan goed te plannen, zodat u niet voor fiscale verrassingen komt te staan.

Eigen woning telt niet mee in box 3

Een goede planning is nodig vanwege het feit dat een eigen woning niet meetelt als vermogen in box 3, maar wel als deze verkocht is terwijl u nog geen andere woning terug heeft gekocht. Omdat het daarbij vaak gaat om aanzienlijke bedragen, kost u dit behoorlijk wat belasting in box 3.

Let op!

Hoeveel belasting u betaalt in box 3 hangt af van de omvang van uw vermogen. Dit kan oplopen tot een belastingheffing van 1,68% over uw vermogen.

Verkoop uitstellen

Verkoopt u uw woning en koopt u niet direct een andere woning terug, probeer de verkoop dan uit te stellen tot ná 1 januari. De peildatum voor de vermogensbelasting is namelijk 1 januari en wijzigingen in uw vermogen ná die datum hebben geen invloed meer op de heffing in box 3.

Aankoop bespoedigen

Staat u op het punt een woning te kopen en gebruikt u daarvoor deels eigen geld, probeer de aankoop dan juist te bespoedigen. Realiseer de aankoop zo mogelijk vóór 1 januari, zodat u over het gebruikte eigen vermogen in 2020 geen belasting in box 3 meer betaalt.

Wilt u meer weten over het plannen van de aan- of verkoop van uw eigen woning? Wij adviseren u graag.

Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Bijzonder tarief vakantiegeld
Hoe zit het met de loonheffing (voorheffing van de inkomstenbelasting) en de uiteindelijke inkomstenbelasting bij de aangifte? Je vindt hier meer uitleg over uitbetalingen eenmalige uitkeringen zoals vakantiegeld, bonussen etc.
Lees verder
arrow right
Echtscheiding en jouw bedrijf 2024
Ga je als ondernemer scheiden? In de meeste gevallen heeft dit gevolgen voor jouw onderneming. Of dit nu een eenmanszaak is of een bv. Een eigen bedrijf maakt een scheiding vele malen lastiger.
Lees verder
arrow right
Accountant Texel
Ben je als ondernemer net gestart met je bedrijf, zit je middenin allerlei ondernemerskwesties of ga je binnenkort afstand doen van jouw onderneming? Dan is het raadzaam om advies te vragen aan een accountant. Omnyacc Texel ondersteunt en adviseert in alle fases van het ondernemerschap. Een accountantskantoor zijn we nog steeds, maar met een uitgebreid dienstenpakket. Denk aan fiscaal en juridisch advies, controle, financiële administratie of salarisadministratie. Ons team werkt nauw samen om jou en je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Loop ook eens bij ons binnen.
Lees verder
arrow right
Max van Sprang

Max van Sprang

Administratief medewerker