8 november 2022

In 2023 ook verlaagde accijnzen brandstoffen

Tot 1 juli 2023 blijven de verlaagde accijnzen op brandstoffen van kracht. Het tweede deel van 2023 wordt de verlaging gehalveerd. Ook wordt de jaarlijkse indexatie van de accijnstarieven uitgesteld tot 1 juli 2023, net als de al aangekondigde verhoging van het accijnstarief met 4,38 cent/liter voor diesel.

Hoge brandstofprijzen

Met de accijnsverlaging wil het kabinet iets doen aan de hoge brandstofprijzen. De accijnsverlaging bedraagt voor ongelode benzine 17,3 cent per liter, voor diesel 11,1 cent en voor lpg 4,1 cent. Vanaf 1 juli 2023 zullen de prijzen aan de pomp dus weer gaan stijgen, met name voor diesel. Ondanks dat de accijnsverlaging dan nog voor de helft van kracht blijft, stijgt de accijns op diesel dan toch met bijna 10 cent per liter.

Ook vervoersector profiteert

Ook bedrijven, met name de vervoersector, zullen van deze maatregelen profiteren. Volgens het kabinet doet dit enigszins af aan de doelmatigheid van de maatregelen.

Let op!

Deze voorgenomen maatregelen moeten nog door het parlement worden goedgekeurd.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Theo Plaatsman

Theo Plaatsman

Zelfstandig assistent-accountant

Auto: zakelijk of privé 2024?
Als ondernemer sta je voor de keuze om de auto zakelijk te gebruiken of privé te houden. Wat is de meest gunstige optie fiscaal gezien? Welke voordelen en nadelen heeft zakelijk rijden voor mij persoonlijk en welke wegen het zwaarst? In dit nieuwsartikel zetten we een aantal regels voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Michel Krediet

Michel Krediet

Registeraccountant