4 juni 2024

Voorstel wettelijk rouwverlof

Het kabinet wil wettelijk regelen dat werkende ouders met minderjarige kinderen recht hebben op rouwverlof. Dit verlof kan worden opgenomen bij het overlijden van één van de ouders of één van de minderjarige kinderen.

Huidige situatie

Op dit moment bestaat er slechts recht op kort verzuimverlof bij overlijden van verwanten. Dit verlof is afhankelijk van de mate van verwantschap en duurt vaak slechts tot de dag van de uitvaart. Veelal is dit geregeld in de CAO.

Duur voorgesteld rouwverlof

De duur van het voorgestelde wettelijke rouwverlof bedraagt vijf werkdagen bij een volledige werkweek. Deze dagen mogen flexibel opgenomen worden vanaf de dag na de uitvaart tot één jaar na het overlijden.

Het doel is langdurig verzuim na een overlijden binnen het gezin terug te dringen. Werkgevers moeten tijdens het verlof het salaris verplicht doorbetalen. Het aantal van vijf dagen is een minimum. Werkgevers kunnen hiervan ten gunste van werknemers afwijken.

Internetconsultatie

Het kabinet geeft belangstellenden via een internetconsultatie de gelegenheid op de voorstellen te reageren. Reageren kan tot en met 13 juni 2024.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Team HR-Detachering
Op zoek naar een HR-adviseur voor jouw organisatie? Voor ons begint de samenwerking met een klik. Zonder kunnen we niet de band opbouwen die nodig is om jou op HR-vlak bij te staan. Maak kennis met onze HRM-adviseurs.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant pre-audit
Ben jij de financieel expert met een scherp oog voor detail en een talent voor cijfers? Wil jij directe impact maken op de groei van ondernemers en bedrijven in diverse branches? Dan is deze rol iets voor jou.
Lees verder
arrow right
Aftrekbaarheid van giften aan ANBI bij combinatie met diensten zoals reizen
Goede doelen zoeken op verschillende manieren naar manieren om donateurs te motiveren een gift te geven. Recent heeft de Belastingdienst zich uitgesproken over de vraag of een gift aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), gecombineerd met de aanschaf van een dienst, aftrekbaar is.
Lees verder
arrow right