16 november 2023

Vrijstelling van EU btw e-commerce boetes voor betalingsachterstanden

Ondernemers die deelnemen aan EU btw e-Commerce-regelingen zullen tot 1 juni 2024 geen boetes ontvangen voor het niet tijdig betalen. Eventuele eerder opgelegde boetes zullen worden geannuleerd, en bezwaren tegen deze boetes zullen worden gehonoreerd, zoals aangekondigd door staatssecretaris Van Rij in zijn mededeling aan de Tweede Kamer.

Regeling EU btw e-Commerce

De vrijwillige regeling EU btw e-Commerce is bedoeld om internationale afstandsverkopen binnen de EU makkelijker te laten verlopen. Dit was nodig, nadat op 1 juli 2021 de regels hieromtrent zijn gewijzigd. De btw moet sinds die tijd betaald worden in de lidstaat van de consument. Dit kan rechtstreeks aan de betreffende lidstaat, maar de verkopende ondernemer kan er ook voor kiezen de aangiften en bijbehorende betalingen via zijn eigen Belastingdienst te laten verlopen.

Problemen

Door uitvoeringsproblemen en de matige kwaliteit van de gegevens die de Belastingdiensten uit andere lidstaten aanleveren, worden er veelal ten onrechte betaalverzuimboetes opgelegd. De afhandeling hiervan plus de ertegen gerichte bezwaren, kosten onevenredig veel tijd. Deze problemen zullen naar verwachting op 1 juni 2024 zijn opgelost.

Alleen naheffing

Bij onvolledige betaling of bij toepassing van het verkeerde btw-tarief, is daarom besloten tot 1 juni 2024 geen betaalverzuimboetes op te leggen, maar alleen een naheffingsaanslag. Ook bij te late betalingen volgt geen boete. Ondernemers die geen bezwaar hebben gemaakt, ontvangen bericht dat de boete komt te vervallen. Al ingediende bezwaren worden toegekend.

Let op!

Als de Belastingdienst met betrekking tot deze regeling weer betaalverzuimboetes op gaat leggen, wordt dit ruim van tevoren bekendgemaakt.

Let op!

Als opzettelijk geen of te weinig btw is afgedragen, volgt er wel een vergrijpboete.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Nieuwe EU btw-regels voor e-commerce
De nieuwe EU btw-regelgeving voor e-commerce gaat vanaf 1 juli in. Door de komst van de regelgeving komen er nieuwe regels voor de btw. Een van de regels die verandert, is de heffing van btw op afstandsverkopen.
Lees verder
arrow right
Accountant Den Helder
Twijfel je weleens over de koers die je wilt varen met je bedrijf? Of is het prettig zo nu en dan te kunnen klankborden? Bij Omnyacc Den Helder staan er 70 specialisten voor je klaar. Naast de accountant die voor jou de jaarrekening opstelt en je op breed financieel vlak adviseert, vind je bij ons een team van specialisten die antwoord geeft op al jouw ondernemersvragen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Lees snel verder.
Lees verder
arrow right
Debby Willemse

Debby Willemse

Salarisadviseur

Belastingrente over aanslag erfbelasting vermijden
Krijg je een erfenis? Dan moet je de aangifte erfbelasting binnen acht maanden na de datum van overlijden indienen. Als je te laat bent, of als de Belastingdienst in negatieve zin afwijkt van de aangifte, dan wordt belastingrente in rekening gebracht.
Lees verder
arrow right