11 februari 2020

Waardestijging verpachte landbouwgrond

Uit cijfers die de Belastingdienst heeft gepubliceerd is gebleken dat de waardering van landbouwgrond voor het jaar 2019 fors hoger uitvalt. Particulieren die landbouwgrond verpachten, moeten de waarde van deze grond aangeven in box 3.

Verpachte grond

De Belastingdienst publiceert jaarlijks de cijfers inzake de waardering van landbouwgrond. De cijfers hebben betrekking op verpachte landbouwgrond, dat wil zeggen op grasland en akkerland dat ten behoeve van de landbouw wordt gebruikt.

Prijsstijging gemiddeld 8,9%

De waardering is gebaseerd op de waarde van onverpachte grond. Uit de cijfers blijkt dat deze in 2019 gemiddeld 8,9% in waarde is gestegen.

Verpachte grond

De waarde van verpachte grond is een percentage van de waarde van onverpachte grond. Het percentage is weer afhankelijk van de nog resterende looptijd van de pacht. Hoe korter de resterende looptijd, hoe hoger het percentage. Dit is minimaal 60% van de waarde in onverpachte staat.

Verschillen

De waarde van de grond verschilt per regio enorm. Zo is de waarde van een hectare grond in Groningen zuidelijk Westerkwartier in 2019 € 41.900 (+16,4%) en in de Zuidelijke IJsselmeerpolders € 119.100 (+6,6%).

Meer heffing box 3

De hogere waardering leidt voor de eigenaren van de grond tot meer te betalen belasting in box 3 over het jaar 2019. Dit is onafhankelijk van de ontvangen pachtsom.

Let op!
Ben je het niet eens met de standaard waardering volgens de normen van de Belastingdienst, dan kun je hiervan afwijken. Je dient dan wel te motiveren waarom naar jouw mening de standaardwaardering op jouw grond niet van toepassing is.

Wil je meer weten over de fiscale waardering van uw verpachte landbouwgrond? Wij adviseren je graag.

King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Hypotheekrenteaftrek: samen verdelen met jouw partner
Als je een huis bezit met een hypotheek erop en je hebt een fiscale partner, dan kun je de aftrek van de hypotheekrente samen verdelen. Als achteraf blijkt dat de verdeling niet optimaal was, kun je deze herzien. Maar tot wanneer is dat mogelijk?
Lees verder
arrow right
Wlz nacalculatie
Ben jij financieel verantwoordelijke bij een organisatie die langdurige zorg verleent? Dan ben je volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht om financiële verantwoording af te leggen over de geleverde zorgprestaties. 
Lees verder
arrow right
Subsidiecontrole
Het doel van een subsidiecontrole is aantonen dat het subsidiebedrag rechtmatig wordt besteed. Wij kunnen de subsidiecontrole voor je uitvoeren tegen een transparant tarief.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right