Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

3 maart 2022

WOZ-waarde en afnemend grensnut 

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning vastgelegd? De gemeente gaat meestal uit van de prijs van vergelijkbare woningen. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met het zogenaamde afnemende grensnut.

Vergelijkingsmethode

De vergelijkingsmethode is voor woningen de meest toegepaste vorm van waardebepaling voor de WOZ. Woningen worden namelijk dermate veel verhandeld dat actuele verkoopcijfers vrijwel altijd beschikbaar zijn.

Afnemend grensnut

Bij de waardebepaling is het afnemend grensnut een van de uitgangspunten. Afnemend grensnut houdt in dat de waarde per kubieke meter woning afneemt naarmate de woning groter is. Volgens dit principe is een woning van bijvoorbeeld 800 m3 minder dan twee keer zoveel waard dan een vergelijkbare woning die de helft kleiner is.

Taxateur in de fout

In een zaak bij rechtbank Zeeland-West-Brabant ging de taxateur van een gemeente de fout in toen hij voor de waardebepaling van een woning het afnemend grensnut had berekend. De berekening kwam voor twee vergelijkbare woningen op dezelfde waarde uit, terwijl een van beide woningen bijna 100 m3 groter was.

Berekening met wortelformule

De eigenaar van de woning had de waarde zelf berekend met gebruikmaking van een wiskundige wortelformule. De rechter ging hierin mee, waardoor de waarde per saldo € 25.000 lager uitviel.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

WOZ-waarde en VvE

WOZ-waarde en VvE

19-01-2022

Ben je eigenaar van een appartement? Op niet al te lange termijn komen de nieuwe WOZ-beschikkingen in de bus. Wie een appartement bezit, moet er daarbij op toezien dat de reserves van de Vereniging van Eigenaren (VvE) buiten aanmerking blijven.
Casemanager

Casemanager

  • Hoorn
  • 28-40 uur
  • Opleiding Rccm of Crov 
Agro: wat houden de GLMC’s in?

Agro: wat houden de GLMC’s in?

08-06-2022

Een belangrijk onderdeel van de conditionaliteit zijn de GLMC’s. Hieronder hebben we per GLMC een uitleg gegeven. Op basis hiervan kun je bepalen met welke GLMC’s je te maken krijgt. Vervolgens moet je bepalen of en hoe je hieraan kunt voldoen.
AO/IB

AO/IB

Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Houdt dan jouw Administratieve Organisatie eens tegen het licht. We voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.
Toeslagen voor Oekraïners

Toeslagen voor Oekraïners

27-06-2022

Oekraïners die in Nederland verblijven, hebben binnenkort recht op kinderopvangtoeslag en huurtoeslag als zij aan de reguliere voorwaarden voldoen. Hier wordt een wetswijziging voor voorbereid.
Exact

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen