Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

26 augustus 2020

Aanslag zuiveringsheffing recreatiepark inclusief btw?

Is de aanslag zuiveringsheffing van recreatieparken inclusief of exclusief btw wanneer zij dit doorbelasten aan de bezoekers? Dit hangt af van de omstandigheden.

Zuiveringsheffing

Je betaalt zuiveringsheffing zodat het waterschap jouw afvalwater kan schoonmaken. Je geld gaat bijvoorbeeld naar het zuiveren van afvalwater in zuiveringsinstallaties.


Doorberekenen met opslag

Onlangs kwam een zaak voor het hof Arnhem-Leeuwarden waarbij een exploitant van een recreatiepark de in rekening gebrachte zuiveringsheffing had verhaald op de recreanten. Hierbij had hij over de in rekening gebrachte bedragen geen btw afgedragen. De vraag was of dit wél had moeten gebeuren.

Forfaitair bedrag

Voor het antwoord op genoemde vraag was van belang dat de exploitant niet de zuiveringsheffing per individuele recreant had doorberekend, maar een forfaitair bedrag. Dit forfait week bovendien flink af van de werkelijke zuiveringsheffing. Die bedroeg € 9.300, terwijl ruim € 16.000 bij de recreanten in rekening was gebracht.

Vervuilingseenheden

De aanslag zuiveringsheffing wordt bepaald aan de hand van het watergebruik en de vervuilingseenheden. Zo betaalt een alleenstaande slechts één vervuilingseenheid, terwijl gezinnen met meerdere personen drie vervuilingseenheden voor hun rekening krijgen. De exploitant van het recreatiepark hanteerde daarentegen een voor iedereen gelijk tarief dat gebaseerd was op het aantal afgenomen kubieke meters water.

Doorlevering belast met btw

Het hof komt op grond van het bovenstaande tot de conclusie dat de doorberekening van de aanslag zuiveringsheffing aan de recreanten belast is met btw. Er is namelijk geen sprake van het verhalen van ieders aandeel in de aanslag op de individuele gebruiker. Dan had geen btw hoeven te worden berekend. De naheffingen omzetbelasting blijven nu dan ook in stand.

Neem voor vragen gerust contact met ons op. 

Na mijn bedrijf

Je hebt je bedrijf overgedragen naar de volgende generatie. Wij zorgen ervoor dat je volop kunt genieten en ontspannen tijdens je pensioen. 

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.

Bedragen tegemoetkoming LIV en jeugd-LIV gewijzigd

28-08-2020

De bedragen van de tegemoetkoming van het LIV en jeugd-LIV zijn gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Als werknemer kun je deze tegemoetkomingen in de loonkosten aanvragen voor werknemers met een loon tot maximaal 125% van het wettelijk minimum loon.

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.

Nico Vonderbank

Registeraccountant

Strategisch visualiseren

Wil jij ook overzicht in één oogopslag? Maak jouw toekomstvisie inzichtelijk door visueel denken, strategisch tekenen en bedrijfskundig advies.