26 augustus 2020

Aanslag zuiveringsheffing recreatiepark inclusief btw?

Is de aanslag zuiveringsheffing van recreatieparken inclusief of exclusief btw wanneer zij dit doorbelasten aan de bezoekers? Dit hangt af van de omstandigheden.

Zuiveringsheffing

Je betaalt zuiveringsheffing zodat het waterschap jouw afvalwater kan schoonmaken. Je geld gaat bijvoorbeeld naar het zuiveren van afvalwater in zuiveringsinstallaties.


Doorberekenen met opslag

Onlangs kwam een zaak voor het hof Arnhem-Leeuwarden waarbij een exploitant van een recreatiepark de in rekening gebrachte zuiveringsheffing had verhaald op de recreanten. Hierbij had hij over de in rekening gebrachte bedragen geen btw afgedragen. De vraag was of dit wél had moeten gebeuren.

Forfaitair bedrag

Voor het antwoord op genoemde vraag was van belang dat de exploitant niet de zuiveringsheffing per individuele recreant had doorberekend, maar een forfaitair bedrag. Dit forfait week bovendien flink af van de werkelijke zuiveringsheffing. Die bedroeg € 9.300, terwijl ruim € 16.000 bij de recreanten in rekening was gebracht.

Vervuilingseenheden

De aanslag zuiveringsheffing wordt bepaald aan de hand van het watergebruik en de vervuilingseenheden. Zo betaalt een alleenstaande slechts één vervuilingseenheid, terwijl gezinnen met meerdere personen drie vervuilingseenheden voor hun rekening krijgen. De exploitant van het recreatiepark hanteerde daarentegen een voor iedereen gelijk tarief dat gebaseerd was op het aantal afgenomen kubieke meters water.

Doorlevering belast met btw

Het hof komt op grond van het bovenstaande tot de conclusie dat de doorberekening van de aanslag zuiveringsheffing aan de recreanten belast is met btw. Er is namelijk geen sprake van het verhalen van ieders aandeel in de aanslag op de individuele gebruiker. Dan had geen btw hoeven te worden berekend. De naheffingen omzetbelasting blijven nu dan ook in stand.

Neem voor vragen gerust contact met ons op. 

Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Stabiliseren/reorganiseren
Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.
Lees verder
arrow right
Brenda Mol

Brenda Mol

Assistent-accountant

Annemarie Braam

Annemarie Braam

Officemanager

Herfinancieren
Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.
Lees verder
arrow right