Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

SBR

DIGITAAL AANLEVEREN GEGEVENS KVK EN BANK

Afhankelijk van de rechtsvorm moet je mogelijk jaarlijks jouw jaarcijfers in beperkte vorm deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als je een lening of een bankkrediet hebt dien je als ondernemer de jaarcijfers met eventuele aanvullende informatie jaarlijks aan jouw bank aan te leveren. De aanlevering van deze gegevens gaat vanaf komend jaar veranderen. Waarschijnlijk ben je hier al rechtstreeks over geïnformeerd. Wij willen je over deze komende digitale veranderingen per 1 januari 2017 nader informeren. Belangrijk om alvast te vermelden: wij zijn gereed om aan de nieuwe eisen te voldoen en hebben bovendien de gegevens voor een groot deel van onze klanten al digitaal aangeleverd bij de KvK over boekjaar 2015.

Wat verandert er?

Vanaf begin januari 2017 worden de jaarcijfers en/of gegevens van je onderneming gestandaardiseerd en zoveel mogelijk rechtstreeks van computer naar computer aangeleverd aan de KvK en je huisbankier. Dit gebeurt door gebruik te maken van SBR (Standaard Business Reporting). SBR wordt al enig tijd gebruikt door de Belastingdienst voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting en omzetbelasting. SBR heeft zijn nut daarmee al bewezen. Doordat SBR gebruik maakt van dezelfde (standaard) labels kunnen gegevens makkelijker worden uitgewisseld en hergebruikt. Door in de gehele keten met dezelfde standaard te werken is rechtstreekse uitwisseling tussen computers ook makkelijker.

Wat heeft het aanleveren via SBR voor gevolgen voor jou als ondernemer?

Eigenlijk heeft het inleveren van gegevens via SBR geen grote, directe gevolgen voor jou. In de meeste gevallen ben je van ons gewend dat wij de gegevens aanleveren bij de KvK en/of jouw huisbankier. Dit blijven wij ook in 2017 doen, alleen nu via SBR en van computer naar computer. De hoeveelheid opgevraagde informatie is wel groter dan enkele jaren geleden. Vooral de banken vragen meer gegevens op.

Verandering aan te leveren gegevens bank

De drie grootste banken, ING, ABN AMRO en Rabobank, vragen naast de jaarrekening nu ook de zogenoemde bancaire toelichtingen op. Om als ondernemer aan jouw (jaarlijkse) informatieplicht van de huisbankier te voldoen zijn wij genoodzaakt aanvullende informatie bij je op te vragen. Denk hierbij aan het opleidingsniveau en werkervaring van alle betrokken ondernemers bij de onderneming als onderdeel van de (jaarlijkse) kredietrapportage in SBR. Begin 2017 verzamelen wij eventuele benodigde extra informatie in samenspraak met jou. Hierover word je individueel (per e-mail) benaderd.

SBR-proof 2017 in

Op dit moment hebben we al een groot aantal deponeringen in SBR verzonden aan de KvK en verzenden jaarlijks duizenden aangiftes in SBR aan de Belastingdienst. Kortom wij zijn er klaar voor om ook in 2017 samen met u alles goed te regelen, zoals je van ons mag verwachten!

Social Media

Volg jij Omnyacc al?

Linkedin Instagram Facebook

ALTIJD BIJ JOU IN DE BUURT

Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 220 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?