Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

7 juni 2022

30%-regeling beperkt tot Balkenende-norm in 2024

Dankzij de 30%-regeling kan een werknemer uit het buitenland 30% van het loon onbelast krijgen, om verblijfskosten in Nederland te compenseren. Vanaf 2024 zou de regeling beperkt kunnen worden tot de Balkenende-norm, aldus het plan van het kabinet.

Buiten Nederland geworven specifieke deskundigheid

Voor de 30%-regeling geldt een aantal voorwaarden. Zo moet onder meer de werknemer buiten Nederland zijn geworven en moet de werknemer beschikken over een specifieke deskundigheid die niet of nauwelijks te vinden is in Nederland. De controle op deze laatste voorwaarde gebeurt aan de hand van het loon dat in 2022:

  • minimaal € 39.467 moet bedragen, of
  • voor werknemers met een mastertitel die jonger dan 30 jaar zijn minimaal € 30.001.

Tip!

Voor werknemers die in het kader van wetenschappelijk onderzoek of onderwijs in Nederland komen werken bij bepaalde aangewezen onderzoekinstellingen en voor artsen in opleiding tot specialist bij bepaalde aangewezen opleidingsinstituten, geldt geen salarisnorm.

Andere voorwaarden

Er gelden nog andere voorwaarden, zoals de eis van 150 kilometer (de werknemer woonde voor indiensttreding op meer dan 150 kilometer van de Nederlandse grens) en de aanwezigheid van een beschikking 30%-regeling van de Belastingdienst.

Hoogte onbelast loon

De hoogte van het onbelaste loon is nu nog bepaald op maximaal 30% van het loon inclusief vergoeding. Vanaf 2024 wordt de 30%-regeling gemaximeerd tot de Balkenende-norm (in 2022: € 216.000).

Tip!

In de aankondiging is ook melding gemaakt van een overgangsregeling met een ingroeipad van drie jaar. Nadere details zijn nog niet bekendgemaakt.

Let op!

Het betreft nog slechts een plan dat eerst nog in een wetsvoorstel moet worden opgenomen. Daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer nog akkoord gaan.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

30%-regeling: waar moet je aan voldoen?

30%-regeling: waar moet je aan voldoen?

17-05-2022

Heb je medewerkers uit het buitenland in dienst met een specifieke deskundigheid? Dan mag je in bepaalde gevallen 30% van het salaris onbelast uitbetalen als kostenvergoeding. Ontdek de fiscale voorwaarden waar je rekening mee moet houden.
Internationaal fiscaal advies

Internationaal fiscaal advies

Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Stabiliseren/reorganiseren

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.
Verblijfskosten onbelast vergoeden zonder bewijs

Verblijfskosten onbelast vergoeden zonder bewijs

26-07-2022

Onder voorwaarden kun je kosten van tijdelijk verblijf van jouw werknemers onbelast vergoeden of verstrekken. Dit valt onder de gerichte vrijstelling van de werkkostenregeling. Als je hiervan gebruik wilt maken zonder onderliggende bewijsstukken (‘bonnetjes’), kan dit door aan te sluiten bij de vergoedingen aan ambtenaren op dienstreis.
Managementassistent

Managementassistent

  • Texel
  • 24 uur
  • relevante opleiding en werkervaring
Unit4

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.