12 september 2023

Hoe zit het met btw op virtueel geld handelen in computergames

In videogames wordt vaak gebruik gemaakt van virtuele valuta. Maar kan deze virtuele valuta echt worden vergeleken met echte valuta, en geldt er daarom een btw-vrijstelling voor transacties met deze valuta? Onlangs heeft het gerechtshof in Amsterdam een uitspraak gedaan over dit vraagstuk.

Virtueel geld

Virtueel geld in computergames stelt spelers in staat om virtuele goederen te kopen. Op die manier kan het spel beter en eenvoudiger worden gespeeld en kan het spel voor de speler leuker worden gemaakt. Virtueel geld kan binnen het spel verdiend worden, maar ook gekocht.

Betaalmiddel of dienst?

Hof Amsterdam kwam tot de volgende conclusie. Het virtuele geld dient binnen een spel tot betaalmiddel. Buiten de virtuele wereld kan het echter niet als zodanig worden aangemerkt. De handel in virtuele valuta valt daarom niet onder de btw-vrijstelling die geldt voor handelingen betreffende deviezen, bankbiljetten en munten.

Btw over de marge?

Bovengenoemde uitspraak van Hof Amsterdam betekent dan ook dat de handel in virtuele munten onderworpen wel is aan btw-heffing. Vervolgens kwam de vraag aan de orde of over de gehele omzet, of slechts over de marge btw verschuldigd was. Volgens het Hof kon de margeregeling niet worden toegepast, alleen al vanwege het feit dat deze betrekking heeft op ‘goederen’. Virtuele goederen behoren hier niet toe.

Lucratieve handel

De naheffingen bleven dan ook in stand. Dat het lucratieve handel betreft die zeker geen virtuele winst oplevert, bleek uit het feit dat het over een periode van zes jaar ging om een totaal aan naheffingen van ruim een half miljoen; echte euro’s wel te verstaan.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Cryptocurrency in aangifte
Ben je in het bezit van cryptocurrency? En heb je dit niet eerder aangegeven in je aangifte? Belastingplichtigen doen er verstandig aan om deze cryptovaluta alsnog aan te geven. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de inkeerregeling. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een boete.
Lees verder
arrow right
Jeroen Landolt

Jeroen Landolt

Registeraccountant

Update lonenspecial 2021
In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Aandelenbelasting in familiebedrijven: vermogensaanwasbelasting
Aandelen in familiebedrijven zullen binnenkort ook onderhevig zijn aan de vermogensaanwasbelasting. Voorheen was het voorstel om ze te belasten met de vermogenswinstbelasting. Er bestaat echter aanzienlijke twijfel over de haalbaarheid van het toekomstige box 3-stelsel, mogelijk zelfs in 2027.
Lees verder
arrow right