Met hun bancaire achtergrond, opleiding tot financieringsspecialist en ervaring geven onze financieringsspecialisten Jos de Lange en William van Haaster je 25 tips op gebied van bedrijfsfinancieringen.
1. Laat je informeren over de mogelijkheden
Een quickscan laten uitvoeren door een financieringsspecialist geeft je de richting van mogelijke financieringsoplossingen.
2. Een goede voorbereiding is het halve werk
Voor het krijgen van financiering is het van belang dat jouw kredietdossier compleet is.
3. Weet wat jouw financieringscapaciteit is
Laat een financieringscheck uitvoeren en kijken naar de mogelijkheden.
4. Bepaal goed jouw financieringsbehoefte
Teveel vragen heeft als risico dat de financiering niet doorgaat. Te weinig vragen kan er voor zorgen dat je niet uitkomt.
5. Match de looptijd van de financiering
Financier lang met lang en kort met kort. Wil je investeren in een pand dan kun je beter op zoek gaan naar financieringen die langer lopen.
6. Snel geld nodig?
Bij sommige financiers is het, afhankelijk van de financieringsbehoefte, mogelijk om een financiering binnen een paar dagen te regelen.
7. Kies de juiste financier
Het financieringslandschap breidt zich steeds meer uit en financiers zijn er in alle soorten en maten. Zoek de juiste financier(s) en voorkom teleurstellingen.
8. Toets jouw plannen bij een deskundige
Laat je informeren door een deskundige over de risico en kansen bij een (gestapelde) financiering.
9. Zorg dat jouw boekhouding up to date is
Heb je voor het verkrijgen van een financiering snel tussentijdse cijfers nodig, zorg dan dat jouw boekhouding up to date is.
10. Maak een prognose
Veel financiers vragen om een prognose (balans, exploitatie en liquiditeit) met een goede onderbouwing.
11. Kredietaanvraag - de eerste indruk
Niets is tegenwoordig zo belangrijk als een volle uitgewerkte kredietaanvraag welke past binnen het acceptatiekader van de geldverstrekkers.
12. Laat je kredietaanvraag opstellen door een deskundige
Het aanleveren van een professionele kredietaanvraag levert je voordeel op. Je wordt herkend als een professionele en serieuze ondernemer, dit geeft de geldverstrekkers vertrouwen.
13. Let op de kredietvoorwaarden
Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat er gebeurd als je onverhoopt niet in staat bent om tijdig te betalen. En kan de financier de voorwaarden zomaar wijzigen?
14. Gestapeld financieren
Ook wel het nieuwe financieren genoemd. Bij een stapelfinanciering combineer je diverse financieringsvormen bij verschillende partijen. Dit kan voordelig zijn of er voor zorgen dat je de gevraagde financiering rond krijgt.
15. Inbreng eigen geld
Het ligt voor de hand, maar de inbreng van eigen geld vergroot de kans op een succesvolle financiering.
16. Welke zekerheden geef je weg
Kijk niet alleen naar de rente, maar ook naar de zekerheden die de financier vraagt.
17. Vergelijk de mogelijkheden
Er zijn meer dan 100 partijen die bedrijfsfinancieringen aanbieden. Breng op basis van jouw criteria de verschillende mogelijkheden en hun eigenschappen in beeld voordat je kiest.
18. Crowdfunding als marketingtool
Naast het verkrijgen van financiering kan crowdfunding ook ingezet worden om een breed publiek voor jouw product en/of dienst te bereiken.
19. Haal een financiering op in ruil voor een aandeel in jouw bedrijf
Veelal startende en snelgroeiende bedrijven kunnen op deze wijze kapitaal verkrijgen zonder schuld op de balans. Hiermee stijgt het eigen vermogen, wat later weer kan fungeren voor het aangaan van een financiering.
20. Factoring, een alternatieve financiering voor werkkapitaal
Verkoop jouw facturen aan een factoringbedrijf en ontvang direct liquide middelen die kunnen worden ingezet als werkkapitaal. Je kunt op deze manier zonder banklening uw groei financieren.
21. Al eens gedacht aan subsidie?
Voor ondernemers bestaan er diverse subsidiemogelijkheden. Heb je al gekeken of je hiervoor in aanmerking komt?
22. Al eens gedacht aan de “Innercrowd”?
Naast geld ophalen bij een breed publiek kun je ook jouw financiering zoeken in jouw eigen netwerk.
23. Al eens gedacht aan overheidsregelingen?
Er bestaan diverse overheidsregelingen die er voor kunnen zorgen dat jouw financieringsaanvraag (sneller) geaccepteerd wordt.
24. Laat je rentevoorstel toetsen
Is het rentevoorstel van de bank passend voor de financiering? Laat dit toetsen door een financieringsspecialist, zodat je weet of je niet teveel betaald.
25. Monitoring na kredietverlening
Onderhoud periodiek contact met de geldverstrekker en werk aan een betere creditrating wat resulteert in een lagere prijs die je gaat betalen. Zo blijf je optimaal gefinancierd.
Wij kunnen je helpen bij een rentevoorstel, een financieringsplan en meer op gebied van bedrijfsfinancieringen. Het intakegesprek, waarbij de eerste beoordeling plaatsvindt, is vrijblijvend. Heb je vragen naar aanleiding van deze tips of jouw (gewenste) financiering? Onze collega’s helpen je graag verder.
Als Omnyacc zijn we altijd in de buurt. Grote kans dat je ons zelfs bij jou om de hoek vindt, want wij werken met maar liefst 220 medewerkers vanuit acht kantoren in de regio. Bewust. Wij vinden het fijn als onze klanten ook zonder afspraak makkelijk bij ons binnen kunnen lopen. Onze klanten komen het meest uit de regio. Wel zo fijn! Je praat, toch letterlijk, dezelfde taal. Zit jij met een ondernemerskwestie en zoek je ondersteuning? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij durven te stellen dat we op praktisch alle ondernemersvragen antwoord kunnen geven. Zo kun jij maximaal focussen op ondernemen. Tot snel?