06 maart 2020

Coronavirus: beperk commerciële schade

Het coronavirus verspreid zich over de wereld en dus ook over Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw onderneming. Daarom hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet om commerciële schade te beperken alsmede voor jouw personeel.

Is je onderneming kwetsbaar?

Controleer of je onderneming kwetsbaar is voor het coronavirus. Denk hierbij aan schaarste van producten, vertragingen van levertijd, schommelende wisselkoersen en toenemende kosten. Kwetsbaar? Neem voorzorgsmaatregelen en neem contact op met je verzekeraar over de mogelijkheden.

Check contracten

Heeft het virus invloed op nieuwe of bestaande contracten? Wat als afspraken niet worden nagekomen door het coronavirus? Zijn hier boetes aan verbonden? Check de algemene voorwaarden en de contractuele afspraken. Kun je afspraken niet nakomen? Overweeg alternatieven.

Voorkom annulering orders

Door het coronavirus kan het voorkomen dat orders geannuleerd worden. Probeer flexibel na te denken en overweeg alternatieven. Hierdoor kun je voorkomen dat een klein probleem aanleiding geeft tot annulering van complete orders. Je kunt denken aan alternatief transport of alternatieve routes of producten.

Informeer klanten

Informeer klanten over zaken dat hen aangaat met betrekking tot diensten of producten. Bijvoorbeeld over mogelijke vertragingen.

Schade? Neem contact op met verzekeraar

Heb je schade door het coronavirus? Neem dan contact op met jouw verzekeraar en bespreek de mogelijkheden. Ook bij dreigende zaken kan jouw verzekeraar helpen.

Werktijdverkorting

Als je tijdelijk minder werk hebt voor je werknemers en ontslag niet aan de orde is, kan werktijdverkorting mogelijk een oplossing bieden. Je werknemers krijgen dan voor de niet-gewerkte uren een uitkering via het UWV.

Let op!

Werktijdverkorting is uitdrukkelijk bedoeld als tijdelijke oplossing. Werktijdverkorting kan dan ook alleen maar betrekking hebben op een periode tussen 2 en 24 weken.

Bij een verwachte langere duur zal geen vergunning worden afgegeven. Ook moet naar verwachting minstens 20% van de arbeidscapaciteit niet worden benut.

Buitengewone omstandigheden
Werktijdverkorting is alleen mogelijk bij buitengewone omstandigheden die geen gewoon ondernemersrisico zijn. Het coronavirus kan zo'n buitengewone omstandigheid zijn voor jouw bedrijf.

Vergunning

Een vergunning om werktijdverkorting toe te mogen passen, vraag je digitaal aan via de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op het formulier moet je onder andere aangeven wat de oorzaak van de verminderde werkzaamheden is. Na het afgeven van de vergunning kun je voor jouw werknemers een WW-uitkering aanvragen via het UWV.

Neem voor vragen of meer informatie contact op met jouw relatiebeheerder.

In ons coronadossier vind je nieuws omtrent de maatregelen rondom het coronavirus.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Groeien
Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 
Lees verder
arrow right
AO/IB
Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Houdt dan jouw Administratieve Organisatie eens tegen het licht. We voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Wil jij meedenken met onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers? Ga je graag verder dan enkel cijfers inkloppen en jaarrekeningen opmaken? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen?
Lees verder
arrow right