Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

23 juni 2021

Eigen maaltijden ondernemer aftrekbaar?

Ben jij als ondernemer wel eens onderweg naar een klant of bijeenkomst? Dan eet en drink je vast ook wel eens buiten de deur. Zijn deze kosten aftrekbaar?


Consultant op locatie

In bovengenoemde zaak ging het om een consultant, een ondernemer, op het gebied van het verbeteren van bedrijfs- en informatieprocessen. De man voerde zijn werkzaamheden in 2014 en 2015 gedurende langere tijd op locatie bij zijn opdrachtgevers uit. Hier huurde hij dan een kamer of studio.

Kosten aftrekbaar?

Voor de rechtbank kwam de vraag aan de orde of de kosten van maaltijden, zogenaamde verteerkosten, dan aftrekbaar waren. De kosten van de gehuurde kamer en studio waren volgens de rechtbank wel aftrekbaar, omdat deze huisvestingskosten veroorzaakt worden door de zakelijke activiteiten. Dat geldt echter niet voor de kosten van verteer.

Overheersend privékarakter

De kosten van verteer hebben volgens de rechtbank een overheersend privékarakter en zijn daarom niet aftrekbaar. De kosten zijn niet zakelijk, omdat ze niet veroorzaakt worden door de activiteiten. Een mens moet immers sowieso eten. De consultant had de kosten als ‘gemengde kosten’ voor 80% in aftrek gebracht, maar de rechter ging hier dus niet in mee.

Anders dan werknemer

De consultant voerde nog aan dat een werkgever in dezelfde situatie de kosten van maaltijden van zijn personeel wel belastingvrij kan vergoeden, maar ook dit bracht geen verandering in de situatie. Volgens de rechtbank vloeit dit voort uit de plicht tot het vergoeden van kosten van de werknemer op grond van de contractuele relatie met de werknemer. De opgelegde aanslagen bleven dan ook in stand.


Petra Winter

Petra Winter

Administratief medewerker

William van Haaster

William van Haaster

Assistent-accountant

Zainabu Kashindi

Zainabu Kashindi

Beginnend assistent-accountant

Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
iMUIS by King

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën.