23 juni 2021

Eigen maaltijden ondernemer aftrekbaar?

Ben jij als ondernemer wel eens onderweg naar een klant of bijeenkomst? Dan eet en drink je vast ook wel eens buiten de deur. Zijn deze kosten aftrekbaar?


Consultant op locatie

In bovengenoemde zaak ging het om een consultant, een ondernemer, op het gebied van het verbeteren van bedrijfs- en informatieprocessen. De man voerde zijn werkzaamheden in 2014 en 2015 gedurende langere tijd op locatie bij zijn opdrachtgevers uit. Hier huurde hij dan een kamer of studio.

Kosten aftrekbaar?

Voor de rechtbank kwam de vraag aan de orde of de kosten van maaltijden, zogenaamde verteerkosten, dan aftrekbaar waren. De kosten van de gehuurde kamer en studio waren volgens de rechtbank wel aftrekbaar, omdat deze huisvestingskosten veroorzaakt worden door de zakelijke activiteiten. Dat geldt echter niet voor de kosten van verteer.

Overheersend privékarakter

De kosten van verteer hebben volgens de rechtbank een overheersend privékarakter en zijn daarom niet aftrekbaar. De kosten zijn niet zakelijk, omdat ze niet veroorzaakt worden door de activiteiten. Een mens moet immers sowieso eten. De consultant had de kosten als ‘gemengde kosten’ voor 80% in aftrek gebracht, maar de rechter ging hier dus niet in mee.

Anders dan werknemer

De consultant voerde nog aan dat een werkgever in dezelfde situatie de kosten van maaltijden van zijn personeel wel belastingvrij kan vergoeden, maar ook dit bracht geen verandering in de situatie. Volgens de rechtbank vloeit dit voort uit de plicht tot het vergoeden van kosten van de werknemer op grond van de contractuele relatie met de werknemer. De opgelegde aanslagen bleven dan ook in stand.


Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Duo-interview Sustenso vs. DeVi-Stairlifts
In het duo-interview tussen Dennis Vroegindeweij van DeViStairlifts en Hans van der Weide van Sustenso hebben we het gehad over grip. En dat niet alleen. In dit duo-interview praten ze verder over het ontstaan van hun bedrijven en de verdere ontwikkeling. Al zijn de bedrijven compleet verschillend, toch zie je gelijk de herkenning als twee ondernemers aan het woord zijn.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Geen APK-afmelding vereist voor tijdelijke vrijstelling van keuring
Als je jouw auto gedurende een langere periode niet gebruikt, heb je de mogelijkheid om het kenteken te schorsen. Hierdoor hoef je tijdelijk geen wegenbelasting (MRB) te betalen. Echter, tijdens deze periode is het niet toegestaan om gebruik te maken van de openbare weg. Je mag wel de weg op om je voertuig te laten keuren voor de APK, maar het is niet noodzakelijk om de auto op dezelfde dag ook bij de RDW af te melden.
Lees verder
arrow right