12 oktober 2020

Komst WHOA zorgt voor oplossing bij dreigende insolventie vanwege coronapandemie

Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. De WHOA geeft ondernemingen met liquiditeitsproblemen de mogelijkheid om een akkoord te sluiten met hun schuldeisers. Ook buiten faillissement of surseance van betaling. Bijzonder aan deze regeling is dat het akkoord ook schuldeisers kan binden die tegen het akkoord hebben gestemd. Om die reden wordt het akkoord ook wel een ‘dwangakkoord’ genoemd. Tijdens een WHOA-traject blijft de ondernemer in controle over zijn onderneming. Het doel is het behouden van waarde en het voorkomen van een faillissement.

WHOA: meer ondernemingen kunnen door

Ondernemingen die vanwege een te zware schuldenlast failliet dreigen te raken maar beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog wel levensvatbaar zijn, kunnen door deze wet makkelijker doorgaan met deze activiteiten en een faillissement voorkomen. Voor 1 januari 2021 kon een akkoord over het terugbrengen van schulden alleen tot stand komen als alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemmen. Elke individuele betrokkene heeft daardoor een prikkel om instemming te weigeren om daarmee een betere positie voor zichzelf te creëren. Hierdoor is het moeilijk en vaak onmogelijk om tot overeenstemming te komen. Dat gaat nu veranderen. Behalve de schuldenaar zelf kunnen ook schuldeisers, aandeelhouders en ondernemingsraden het initiatief nemen om een WHOA-traject te starten. Zij kunnen de rechtbank dan vragen een zogenaamde herstructureringsdeskundige aan te wijzen die vervolgens het akkoord voorbereidt en aanbiedt.

Vormgeving van het akkoord

Het akkoord zoals dat op basis van de WHOA kan worden aangeboden, kan door de schuldenaar of herstructureringsdeskundige worden vormgegeven. Daarbij kan worden gedacht aan:

  • het aanpassen van rechten van schuldeisers
  • het saneren van schulden
  • het omzetten van schulden en aandelen
  • het wijzigen van rechten van aandeelhouders en/of het wijzigen of beëindigen van reguliere overeenkomsten (behalve alle soorten arbeidsovereenkomsten)

Het kernpunt is vooral dat de schuldenaar vrij is om te bepalen hoe hij het akkoord vormgeeft en welke (groepen) schuldeisers hij daarin wil betrekken. Hij moet daarbij wel rekening houden dat de wettelijk vereiste informatie in het akkoord is opgenomen, zodat voor de schuldeisers voldoende duidelijk is wat het akkoord inhoudt.

Wat kan Omnyacc voor jou betekenen?

Wanneer je juridisch wordt begeleid bij een WHOA-traject begint deze begeleiding bij het voorbereiden van de procedure, het aanbieden van een akkoord en eindigt het als het akkoord rechtsgeldig is verklaard.

Een WHOA-traject ziet er als volgt uit:

Stap 1: Start van het traject
Je start het WHOA-traject als onderneming zelf. Of je neemt als schuldeiser, aandeelhouder of ondernemingsraad het initiatief om een WHOA-traject te starten middels een verzoek aan de rechtbank die voor jou een herstructureringsdeskundige benoemt.

Stap 2: Het voorbereiden en aanbieden van het akkoord
Op basis van jouw voorkeuren wordt een akkoord opgesteld en aangeboden bij de schuldeisers.

Stap 3: Indeling en stemming over akkoord
Op basis van de rechten die jouw schuldeisers hebben, worden de schuldeisers ingedeeld in groepen op basis van de gelijke rechten die zij hebben. Per ingedeelde groep schuldeisers vindt er vervolgens een stemming plaats. Het akkoord is in principe aangenomen als 2/3e van het vertegenwoordigde kapitaal voor stemt.

Stap 4: Homologatie akkoord
Als het akkoord met tweederde van de stemmen van het vertegenwoordigde kapitaal is aangenomen, is de rechter bevoegd om het akkoord goed te keuren. Hierdoor wordt het akkoord bindend voor alle schuldeisers. Ook voor de schuldeisers die tegen hebben gestemd.

Tot slot

Wil je meer weten over de nieuwe WHOA en wat het voor jouw persoonlijk kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schuldsanering? Fiscus stelt soepeler op
De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) treedt op 1 januari 2021 in werking. De WHOA beoogt ondernemers een akkoord met schuldeisers (en aandeelhouders) te laten sluiten waarbij schulden worden gesaneerd en faillissementen worden voorkomen.
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2024
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2024 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Estate planning
Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Josien Barhorst-de Visser

Josien Barhorst-de Visser

Fiscaal medewerker / managementassistente