21 juni 2023

OZB-gebruikersheffing voor bioscoop tijdens coronasluiting

De coronapandemie heeft talloze sectoren wereldwijd getroffen, waaronder ook de bioscoopindustrie. Bioscoopcomplexen werden gedwongen hun deuren tijdelijk te sluiten vanwege de opgelegde maatregelen. In deze context heeft de Rechtbank Midden-Nederland recentelijk een opmerkelijke uitspraak gedaan, waarbij gebruikers van een bioscoopcomplex toch verplicht werden gesteld om de gebruikersheffing Onroerendezaakbelasting (OZB) te betalen, ondanks het feit dat de bioscoop tijdelijk niet gebruikt kon worden.

Geen gebruik vanwege corona

De aanslag gebruikersheffing OZB betrof het jaar 2021. Op de toetsdatum van 1 januari 2021 was de bioscoop vanwege corona verplicht gesloten. Door de sluiting hoopte de overheid verspreiding van het virus te kunnen beteugelen.

Gebruikt of niet?

Voor de rechtbank draaide het in deze zaak met name om de vraag of het pand, ondanks de verplichte sluiting, toch gebruikt werd. De rechtbank vond van wel. De bioscoop kon weliswaar niet als zodanig geëxploiteerd worden, maar werd wel gebruikt voor de opslag van het meubilair en dergelijke. Bovendien werd het complex tijdens de sluiting onderhouden en gereinigd.

Rechters verschillen van mening

In bovengenoemde uitspraak van Rechtbank Limburg was het beperkte gebruik van de bioscoop voor de rechter juist onvoldoende om de aanslag gebruikersheffing op te kunnen leggen. Dat de bioscoop ter beschikking stond, was volgens deze rechtbank onvoldoende aangezien er geen alternatieve activiteiten in de bioscoop hadden plaatsgevonden of plaats hadden kunnen vinden.

Onduidelijkheid

De uitspraken zorgen voorlopig voor onduidelijkheid. Omdat tegen de uitspraak van Rechtbank Limburg al hoger beroep is ingesteld en tegen de uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland waarschijnlijk ook hoger beroep wordt ingesteld, kan duidelijkheid in deze zaken nog wel even op zich laten wachten.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Coronasluiting? Toch OZB-gebruikersheffing
Als je een zakelijk onroerend goed gebruikt, kun je een aanslag gebruikersheffing voor de OZB tegemoet zien. Een ondernemer die zijn restaurant vanwege corona niet mocht openen, kreeg toch een aanslag gebruikersheffing. Rechtbank Oost-Brabant vindt dit terecht.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2021
Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Accountant Zwaagdijk
Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Lees verder
arrow right
Hoe bepaal je jouw fiscale woonplaats?
Woon je gedurende het jaar in meerdere landen? Dan is het niet altijd duidelijk wat aangemerkt wordt als jouw fiscale woonplaats. Welke aspecten bepalen de fiscale woonplaats? Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam onlangs aangegeven.
Lees verder
arrow right