Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

10 februari 2020

Aandachtspunten fiets van de zaak 2020

Heb je personeel die op de fiets naar het werk komt? Dan kun je sinds 1 januari van dit jaar gebruik maken van de nieuwe fietsregeling. Deze regeling roept echter nog tal van vragen op. De belangrijkste worden hieronder beantwoord.

Wanneer is de fiets belast?

Als je aan jouw werknemer een fiets ter beschikking stelt voor het woon-werkverkeer, dan wordt deze geacht ook ter beschikking te zijn gesteld voor privégebruik en is deze belast. De werknemer betaalt belasting over 7% van de waarde van de fiets. Net als bij de auto van de zaak wordt de bijtelling bij het loon geteld en hierover moet loonbelasting worden inhouden. De werknemer mag de fiets alleen gebruiken, dus jij blijft de eigenaar.

Welke waarde heeft een fiets?

De waarde van de fiets is de in Nederland door de fabrikant of importeur publiekelijk kenbaar gemaakte consumentenadviesprijs. De RAI zet een database op waarin deze is terug te vinden. Als de oorspronkelijke consumentenadviesprijs niet te achterhalen is, dan moet je uitgaan van die van de meest vergelijkbare fiets. De waarde is altijd inclusief btw.

Welke fiets valt onder de regeling? Onder fiets wordt ook een elektrische fiets en een zogenaamde 'speed pedelec' verstaan.

Hoe zit het met de btw?

Als ondernemer mag je de btw op fietsen tot een aankoopbedrag van € 749 (inclusief btw) aftrekken, de btw over het meerdere niet. Dit betekent dat je per fiets maximaal € 130 btw mag aftrekken.

Reiskostenvergoeding?

Houd er rekening mee dat je een werknemer met een fiets van de zaak geen onbelaste vergoeding meer kunt geven voor zakelijk gefietste kilometers, waaronder het woon-werkverkeer. Dat kan alleen voor kilometers die een werknemer fietst op een fiets die zijn eigendom is.

Eigen bijdrage?

Je kunt jouw werknemers desgewenst een tegemoetkoming in de kosten van de fiets vragen in de vorm van een eigen bijdrage voor privégebruik. Deze eigen bijdrage mag je in beginsel in mindering brengen op de forfaitaire bijtelling van 7% van de waarde van de fiets.

Ook voor ondernemer en dga?

De regeling geldt ook voor ondernemers in de inkomstenbelasting of voor de dga met een bv. Voor ondernemers wordt de forfaitaire bijtelling bij de winst geteld. Bij de dga wordt de bijtelling, net als bij andere werknemers, ingehouden op het loon.

Renteloze lening?

Je kunt aan jouw werknemer nog steeds onbelast een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets die eigendom wordt van de werknemer. De bijtelling is dan ook niet van toepassing. De lening is geen loon en valt ook buiten de werkkostenregeling.

Wil je meer weten over de fietsenregeling? Neem dan gerust contact met ons op.

John van der Graaf

Accountant Administratieconsulent

BVM is nieuwe rechtsvorm voor maatschappelijk actieve ondernemingen

25-08-2020

Volgens het wetsvoorstel is BVM de nieuwe rechtsvorm voor ondernemers die zich richten op maatschappelijke doelen. De doelstellingen van ondernemingen moeten voornamelijk liggen op het gebied van energie, klimaat, zorg, onderwijs, veiligheid en arbeidsparticipatie. 

Assistent-account met gevoel voor automatisering

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie

Vakantiewoning en fiscus 2020

15-09-2020

Ben jij van plan om een vakantiewoning aan te kopen? Je krijgt dan te maken met fiscale vraagstukken. Hoe zit het met de aankoop en het gebruik van de vakantiewoning? Denk aan inkomstenbelasting en onroerendezaakbelasting en mogelijk ook overdrachtsbelasting, omzetbelasting en forensenbelasting.