14 februari 2023

Doe voor 1 maart de aangifte schenkbelasting 2022

Kreeg je in 2022 een of meerdere schenkingen? Vergeet dan niet voor 1 maart 2023 aangifte schenkbelasting 2022 te doen.

Wanneer aangifte schenkbelasting?

Je moet aangifte schenkbelasting doen als je:

  • in 2022 een of meer schenkingen van jouw ouder(s) kreeg met een totale waarde hoger dan € 5.677, en/of
  • in 2022 een of meer schenkingen van dezelfde schenker (niet jouw ouders) kreeg met een totale waarde hoger dan € 2.274.

Let op!

Je moet ook aangifte schenkbelasting doen als je een beroep doet op een eenmalige verhoogde vrijstelling. Kreeg je bijvoorbeeld in 2022 een schenking voor een eigen woning? Dan moet je aangifte schenkbelasting 2022 doen, ook als je door toepassing van de vrijstelling geen schenkbelasting hoeft te betalen.

Uiterste termijn

Je kunt op elk moment gedurende het jaar dat je de schenking kreeg de aangifte schenkbelasting doen. Er is echter wel een uiterste termijn. De aangifte schenkbelasting 2022 moet namelijk voor 1 maart 2023 door de Belastingdienst ontvangen zijn. Je kunt jouw aangifte schenkbelasting digitaal doen op mijn.belastingdienst.nl (hiervoor heb je Digid nodig) of op papier.

Tip!

Lukt het niet om op tijd aangifte schenkbelasting 2022 te doen, dan kun je uitstel aanvragen. Je krijgt dan vijf maanden uitstel.

Tot slot

Uiteraard kunnen wij je helpen bij het indienen van jouw aangifte schenkbelasting. Neem hiervoor en voor vragen gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder
Omnyacc Leeuwarden is sterk aan het groeien, waardoor de uitdagingen blijven komen. Ontwikkeling is een dagelijks onderdeel van jouw werkdag.
Lees verder
arrow right
Overdragen
Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right
Agro: Subsidieregeling jonge landbouwers vanaf dit jaar € 80.000? 
Het Nationaal Strategisch Plan (GLB-NSP) 2023-2027 biedt ondersteuning voor jonge landbouwers door middel van vestigingssteun. Dit initiatief is gericht op het helpen van jonge boeren bij het starten of overnemen van een landbouwbedrijf en omvat een eenmalige uitkering.
Lees verder
arrow right